DEC16

Koliko vaše vozilo troši struje?

Koliko vaše vozilo troši struje?
Koliko vaše vozilo troši struje?

Koliko vaše vozilo troši struje u različitim režimima rada? Predpostavljam da ne znate... Ukoliko mislite da je to ispod 150 A, onda možete ispitati korištenjem ovog odličnog uređaja.

Baziran je na Allegro ACS758xCB (ALLEGRO0758) IC-u koji koristi Hall effect za mjerenje struje koja teče kroz njegove terminale, i ATmega8 mikrokontroleru za mozak. Prema specifikacijama Allegro IC-a maksimalna struja koja je dozvoljena da teče kroz ovaj IC je 150 A. ATmega8 čita vrijednost napona sa tog senzora i šalje je preko RS232 porta na PC koji te podatke prima i snima za kasniju analizu. Instalacija ovog ampermetra je krajnje jednostavna; potrebno je izlaz sa alternatora spojiti preko ovog mjerača i to je sve. Izvorni kod za mikrokontroler, iako je krajnje jednostavan, je dostupan na projektnoj stranici za download.

Izvor: Josh - ImSolidState.com


Komentari

DEC11

ArduiNIX projekt je sada open source hardware

ArduiNIX projekt je sada open source hardware
ArduiNIX projekt je sada open source hardware

Kada želimo da napravimo nixie ili VFD sat/displej vidimo da je neophodno odvojiti visoki napon potreban za rad displeja od niskog napona na kojem radi mikrokontroler.

Ovaj uređaj se brine baš o tome i omogućuje veoma lako spajanje više cijevi na mikrokontroler jer podržava i njihovo multipleksiranje. Jedina preostala stvar je da se napiše željeni kod za Arduino mikrokontroler i vratili smo se u 1950-te. Čak i ako niste ljubitelj Arduino platforme ovaj uređaj se može spojiti na bilo koji drugi mikrokontroler! Zanimljiva stvar o ovom projektu je što je totalno "open source hardware". Stoga, ako ne želite da kupite KIT, možete sami sebi napraviti pločicu i sklopiti uređaj. Sad se postavlja ono staro pitanje: Pa ko to ne voli nixie cijevi?

Izvor: ArduiNIX


Komentari

DEC8

Sistem pristupa sa jednom tipkom

Sistem pristupa sa jednom tipkom
Sistem pristupa sa jednom tipkom

Ne želite više otvarati kućna vrata sa ključem... ne želite ni električnu bravu sa tastaturom? Ako je to tačno onda je ovo pravi uradi-sam uređaj za vas!

Sa tajnom šifrom koja se unosi kao broj tastanja jednog jedinog dugmeta, aktivira se relej na koji se može spojiti bilo koji izvršni element kao što su motor ili električna brava. Ovo je dobro za otvaranje kapije ili garaže ali može biti problematično unijeti kod koji ima dosta devetki u sebi pri zimskim uslovima. U video snimku možemo vidjeti automatski unos odnosno tastanje preko birača starog telefona, pa bi bilo veoma zanimljivo vidjeti bravu na kojoj se šifra unosi na ovaj način umjesto na dosadnu tastaturu.

Izvor: Alan Parekh


Komentari


DEC7

Hardverski loger: OpenLog sa SD karticom

Hardverski loger: OpenLog sa SD karticom
Hardverski loger: OpenLog sa SD karticom

Kako napraviti GPS loger? Pa, najjednostavniji način bi bio da se uzme GPS prijemnik, mikrokontroler koji će parsirati NMEA podatke i SD ili MMD kartica na koju će se to sve snimati. U tom slučaju bi trebali napraviti neki naš "file system" na memoriskoj kartici i PC aplikaciju koja će te podatke sklapati u neki tekstualni fajl. Drugi način bi bio da se napišu FAT16/32 rutine u mikrokontroleru da bi se podaci snimali u standardnom TXT formatu. Još jednostavniji način je da se kupi DOSonChip IC koji u sebi ima implementirane funkcije za rad sa FAT sistemom.

Ovaj projekt je veoma veoma sličan pomenutom DOSonChip-u. Jedina velika razlika je u tome što je ovaj projekt open source tipa, što znači da je izvorni kod dostupan za download a implementiran je na ATmega328P. Razgovor sa memoriskom karticom se odvija preko seriske komunikacije i implementiranog seta "AT" komandi. Veoma veoma dobra i korisna stvar!

Izvor: Roland Riegel


Komentari

DEC3

Donosilac odluka - zabavan projekt

Donosilac odluka - zabavan projekt
Donosilac odluka - zabavan projekt

Ovo izgleda kao zabavan projekt za napraviti a i za koristiti. Može se koristiti na dnevnoj osnovi što i nije baš preporučljivo, ili samo u onim situacijama kada se baš ne možemo odlučiti.

Dok tradicionalna magična 8 Ball daje dosta odgovora, možda nešto slično kolačiću sudbine, ova mašina je jasna - odgovor je da ili ne. Bazirana je na PICaxe 08M mikrokontroleru ali dostupni izvorni kod se lako može prevesti u PICBasic. Senzor koji se koristi su dvije bakarne ploče - tačnije dva novčića koja se dodiruju prstima. Prilikom dodira, struja teče kroz naše prste ili cijelo tijelo ukoliko dvije osobe učestvuju u traženju odgovora. PIC mikrokontroler tada čita vrijednost sa svog A/D konvertera i nasumice uključuje dvije LED od kojih će samo jedna ostati uključena nakon puštanja senzora.

Izvor: Chris the Carpenter @ GadgetGangster


Komentari

DEC1

PC miš baziran na akcelerometru

PC miš baziran na akcelerometru
PC miš baziran na akcelerometru

Evo jednog dobrog projekta za sve ljubitelje igrica. Dosadilo vam je vući miš po podlozi? Pokušajte sa ovim "lebdećim" mišem.

Spojen je na RS232 port sa kojeg se i napaja, a koristi specijalnu "driver" aplikaciju napisanu u Visual Basic-u. Glavna komponenta unutar ovog miša je Freescale MMA6270 X/Y akcelerometar koji je spojen na PIC16F690 mikrokontroler. PIC čita vrijednosti sa akcelerometra preko svog internog A/D konvertera i transformiše ih u serijski podatak koji dalje šalje na RS232 port preko MAX232 konvertera. U video snimku vidimo da ovaj miš radi odlično a jedini nedostatak je taj što se ne spaja na USB port kao standardni miš.

Izvor: uC Hobby


Komentari

NOV25

XBee bežični temperaturni senzor

XBee bežični temperaturni senzor
XBee bežični temperaturni senzor

XBee je super stvar. Nisam se nikada susreo sa ovim primopredajnicima pa nisam znao da se mogu iskonfigurisati da sami periodično čitaju analognu vrijednost sa nekog od svojih pinova i šalju je na prijemnik u paketima. Na ovaj način se može vršiti udaljeno mjerenje analogne vrijednosti sa nekog senzora bez korištenja dodatnog mikrokontrolera!

Ovaj projekt je bežični temperaturni senzor sa LM34 temperaturnim senzorom i XBee-om na jednoj strani (predajnik) a na drugoj strani je takođe XBee koji prima podatke, Arduino sa LED displejom koji prima, parsira i ispisuje temperaturu na displej. Super stvar!

Izvor: Michael Krumpus


Komentari

NOV23

Inovativni čuvar lozinki

Inovativni čuvar lozinki
Inovativni čuvar lozinki

Ovako to rade profesionalci! Mali kompaktni uređaj kojeg je lako koristiti i najbitnije od svega - veoma intuitivno riješenje a sada ćemo da vidimo i zašto.

Ovaj uređaj ima veoma zanimljiv način unosa podataka. On može primiti podatke sa PC ekrana doslovce "gledajući" u njega sa svojim foto-tranzistorom. Napravljena je specijalna web stranica sa nešto JavaScript-e koja uneseni tekst pretvara u niz bljesaka svjetlosti određenog dijela PC ekrana. Nakon unosa teksta na web stranici, potrebno je samo prisloniti uređaj na monitor i uneseni tekst (šifra) će biti snimljena u internu FLASH memoriju. Pristup snimljenim šiframa je moguć uz unos PIN-a a sve se prikazuje na 2x16 LCD-u.

Izvor: Alberto Ricci Bitti


Komentari

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame