JUL29

Dekodiranje 4x4 tastature sa AVR-om i 74C922

Dekodiranje 4x4 tastature sa AVR-om i 74C922
Dekodiranje 4x4 tastature sa AVR-om i 74C922

Dekodiranje odnosno skeniranje matrične tastature uz pomoć mikrokontrolera nije ništa novo. Stvar je u tome što to ponekad zna biti problem ukoliko se koristi manji mikrokontroler sa nedovoljno ulazno/izlaznih pinova ili ukoliko mikrokontroler pored skeniranja tastature treba da obavlja neki drugi ozbiljniji posao.

Ovdje je predstavljen projekt u kojem je opisan način skeniranja 4x4 matrične tastature uz pomoć Atmel mikrokontrolera korištenjem 4+4 ulazno/izlazna pina kao i korištenjem specijalnog IC-a koji je dizajniran u te svrhe: MM74C922. Ovo kolo se direktno spaja na tastaturu odnosno tih pomenutih 4+4=8 pinova, a na svoja 4 izlazna pina daje informaciju o tome koja je tipka na tastaturi pritisnuta. Pored ta 4 pina, postoji i pin koji može generisati prekid za mikrokontroler kada se neka tipka detektuje. Skeniranje matrične tastature nikada nije bilo lakše!

Izvor: nevdull


Komentari

JUL28

Kolekcija shema kompaktnih štednih fluo-sijalica

Kolekcija shema kompaktnih štednih fluo-sijalica
Kolekcija shema kompaktnih štednih fluo-sijalica

Fluorescentne lampe su danas veoma popularne, pogotovo nakon besplatnih primjeraka koje je naša elektrodistribucija dijeli.

One obično dolaze u slijedećim temperaturama boje svjetlosti: Warm white - topla bijela (2700K), Cool white - hladna bijela (4000K) i Daylight - dnevno svjetlo (6000K). Pored ovih jeftinih besplatnih koje su mnogi dobili, postoje i one skuplje/kvalitetnije/brandirane. Na ovoj stranici je kolekcija shema skoro svih štednih sijalica koje postoje: Bigluz, Isotronic, Luxtek, Maway, Maxilux, Polaris, BrownieX, Philips Ecotone, Ikea, Osram Dulux El, Osram Dulux El, Eurolite i Sinecan 5, tako da se i isplati popraviti štednu sijalicu kada je lako otkriti šta je u kvaru!

Izvor: Pavouk


Komentari

JUL24

Ugradnja RDS-a na radio prijemnik iz 1957.

Ugradnja RDS-a na radio prijemnik iz 1957.
Ugradnja RDS-a na radio prijemnik iz 1957.

Kućni radio prijemnici većinom nemaju RDS dekoder, a radio prijemnik iz 1957. godine?

Ovaj projekat je ustvari RDS dekoder koji je realizovan uz pomoć TDA7330B RDS demodulatora i ATtiny2313 mikrokontrolera. Primljeni i dekodirani RDS tekst se prikazuje na 2x16 HD44780 LCD displeju uz dosta mogućnosti: prikaz RDS vremena, prikaz TA-a (traffic announcements) i scrollanje RDS teksta dugačkog do 64 karaktera. Ovdje je prikazana integracija ovog RDS dekodera na stari "lampaš" iz 1957. godine.

Čitajte dalje da vidite fotografije, kako je integracija realizovana i kako da pronađete diskriminatorski izlaz lampaškog FM prijemnika.

Izvor: Edo Lelic


Komentari


JUL23

POV displej na plafonskom ventilatoru

POV displej na plafonskom ventilatoru
POV displej na plafonskom ventilatoru

Baš kad pomislimo da smo vidjeli dosta POV displeja, neko se sjeti da ga realizuje na stropnom ventilatoru.

Ovaj displej se sastoji iz po 32 LED za svaki krak elise ventilatora kojih ima 5, što znači da je spajanje na mikrokontroler riješeno korištenjem neke vrste multipleksiranja. Ovdje su korišteni 8-bitni shift-registri 74HC595 koji serijski ulazni podatak postavljaju na svoj paralelni izlazni registar a mikrokontroler je neki od Atmel-a na Arduino platformi. Dobra stvar u svemu ovome je ta što je korišten stropni ventilator koji ne proizvodi nikakav zvuk kao motori kod svih ostalih POV displeja koje smo do sada vidjeli.

Izvor: UncleBone


Komentari

JUL22

Automatski obijač sefova

Automatski obijač sefova
Automatski obijač sefova

Nakon što je pronašao stari zaključani sef na smetljištu sa misterioznim sadržajem, pokušao je da ga otvori uz pomoć stetoskopa ali naravno nije uspio. Kako bi ručno brute-force obijanje trajalo dosta dugo, odlučio je da napravi mašinu koja će to raditi umjesto njega.

Autor ovog projekta je spojio servo motor na PC preko Pololu servo kontrolera i Arduino razvojne ploče. Mašina za obijanje se pričvrsti za sef uz pomoć jakih magneta a okretanje koluta se kontroliše preko PC-a. Na servo motor su dodani zupčanici koji omogućuju dvostruko okretanje koluta uz pomoć 180 stepeni koje standardni servo motor može postići.

Izvor: Carlitos Contraptions


Komentari

JUL16

Plazma lampa od Nixie cijevi

Plazma lampa od Nixie cijevi
Plazma lampa od Nixie cijevi

Već smo vidjeli kako se nixie cijevi mogu koristiti kao indikatori ali u tom slučaju one moraju biti totalno ispravne. U ovom slučaju se ne radi o satu ili o nečemu sličnom već o jednoj neobičnoj primjeni nixie cijevi - plasma ball.

Plasma ball/lampa nije ništa drugo već staklena sfera (ili bilo koji drugi oblik) koja je ispunjena gasom niskog pritiska kao što je Neon (takav gas ima svojstvo da provodi električnu struju pri malo većim iznosima napona). Nakon toga, potreban je visokonaponski AC izvor sa dosta većom frekvencijom. U te svrhe se može koristiti Teslin transformator ili modifikovani pretvarač za neonske cijevi kao što je korišteno u ovom projektu.

Izvor: David Gustafik


Komentari

JUL15

POV sat sa Nixie cijevima

POV sat sa Nixie cijevima
POV sat sa Nixie cijevima

Iako su proizvedene prije više od 30 godina, nixie cijevi su danas sve više popularne. To su elementi koji spadaju u grupu gasnih indikatorskih elektronskih cijevi sa hladnom katodom i za njihovo napajanje je potrebno oko 170 V. U samoj cijevi se nalaze cijeli brojevi (katode) koji svijetle jakom narandžastom bojom zbog gasa koji je ispunjen u njoj. Od ovih cijevi se danas najčešće prave satovi zbog svog jedinstvenog i neobičnog izgleda.

Ovdje je predstavljen sat koji se sastoji od samo jedne nixie cijevi ali koji koristi POV da bi prikazao sve cifre sata. Ovo je u suštini isti princip kao kod rotirajućeg POV LED displeja samo što se umjesto LE dioda koriste nixie cijevi. Bez obzira što su nixie cijevi ekstremno stara tehnologija, jedna stvar je sigurna, a to je da su nixie cijevi jedne od ljepših elektronskih komponenti!

Izvor: Peter Csaszar


Komentari

JUL14

Hakanje bežičnog kućnog zvona brute force metodom

Hakanje bežičnog kućnog zvona brute force metodom
Hakanje bežičnog kućnog zvona brute force metodom

Danas su popularna bežična kućna zvona zbog njihove cijene i lake ugradnje. Jedina mana im je ta što se o njima sve zna. Rade na 433,92 MHz i koriste primitivni način kodiranja emitovanog signala.

Ovdje je predstavljen uređaj koji se sastoji iz predajnika i mikrokontrolera koji emulira pritiskanje tastera na daljinskom od zvona. Stvar je u tome što je ovaj "daljinski" univerzalan i kada se na njemu pritisne dugme, sva moguća zvona u dometu će zazvoniti u roku od nekoliko sekundi. Radi se u brute-force metodi sa kojom se šalje svih 2^12 odnosno 4096 kodova koje originalni HT12-E može generisati. Sada se samo postavlja pitanje da li ćete ovaj uređaj koristiti za zezanje cijelog komšiluka ili otvaranje njihovih garaža.

Izvor: Furrtek


Komentari

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame