APR7

Policajac u svakom vozilu

Policajac u svakom vozilu
Policajac u svakom vozilu

Ako obožavate da bježite od policije dok vas ganjaju bilo bi pametno da napravite ovaj uređaj. Možda je bolje da kažem: ukoliko vas policija često zaustavlja zbog prebrze vožnje...

Predstavljam vam zadnju kreaciju iz Project Lab-a a radi se o uređaju koji imitira policijsko vozilo koje vas ganja ukoliko ste prekoračili dozvoljenu maksimalnu brzinu kretanja. U projektu se koristi: EM-406a GPS prijemnik, ATmega328 mikrokontroler sa Arduino bootloaderom i nekoliko crvenih i plavih LED-ica. Tu su takođe i dvije bijele LED-ice koje predstavljaju farove policijskog vozila. Nakon što se sve sastavi, mikrokontroler svake sekunde upoređuje brzinu kretanja vozila sa maksimalnom dopuštenom za lokaciju na kojoj se vozilo trenutno nalazi (zone sa brzinama se definišu prilikom programiranja mikrokontrolera). Kada se maksimalna dozvoljena brzina prekorači u retrovizoru se pojavi "policijsko vozilo" i to je znak da trebate usporiti. Ukoliko rotacije ne nestanu nakon što usporite, bilo bi pametno zaustaviti se jer se vjerovatno radi o pravom policijskom vozilu.

Izvor: Project Lab


Komentari

MAR31

Xarias - on-board kompjuter

Xarias - on-board kompjuter
Xarias - on-board kompjuter

Xarias je board-kompjuter za auto, baš kao i ovaj kojeg smo vidjeli prošli put za VW Golf. On ne koristi OBD-II port za prikupljanje informacija već se spaja direktno na senzore koji se žele pratiti.

Baziran je na ATmega32 mikrokontroleru a ovo su neke od njegovih karakteristika: brzina, potrošnja goriva, broj obrtaja motora, vanjska/unutrašnja temperatura, informacija o stanju vrata i prikupljanje dosta informacija o pređenom putu kao što su dužina trajanja puta, prosječna brzina i potrošnja goriva. Sve informacije se prikazuju na grafičkom LCD displeju sa KS0108 IC-om. Izbor ekrana sa željenim informacijama se vrši preko 4x3 tastature.
Kod za mikrokontroler je pisan u C jeziku i dostupan je za download na projektnoj stranici.

Izvor: Roman Pszonczenko


Komentari

MAR11

Seoba stranice na novi server - opet

Seoba stranice na novi server - opet
Seoba stranice na novi server - opet

Obavijest za posjetitelje elektronika.ba sajta! Sajt se OPET seli na drugi server pa su mogući prekidi pri otvaranju stranice i nedostupnost iste u narednih 4-5 dana.

Izvinjavamo se zbog neugodnosti!


Komentari


MAR9

On-board kompjuter za VW Golf Mk2

On-board kompjuter za VW Golf Mk2
On-board kompjuter za VW Golf Mk2

Ako ste kao ja - vozite malo starije auto bez board kompjutera na kojem su prikazane raznorazne informacije kao što su vanjska/unutrašnja temperatura i info o pređenom putu (trip info), bez brige, sada možete to sve napraviti sami.

Moglo bi se reći da je ova verzija malo više "tehnički orijentisana" jer pored prikazivanja standardnih: vrijeme-datum, vanjska i unutrašnja temperatura, vrijeme putovanja, broj obrtaja motora (rpm); imamo i ove podatke: temperatura antifriza, temperatura ulja, napon na akumulatoru (V), struja punjenja akumulatora (A) i količina goriva u rezervoaru (u litrima). Senzori koji su korišteni u ovoj aplikaciji su: DS1305 A/D konverter, 3x DS18B20 1-wire temperaturna senzora, DS1305 RTC od Maxim-IC i ACS752-100 100A mjerač struje od Allegro (kao u ovom projektu). Podaci su prikupljeni i obrađeni sa ATmega8 mikrokontrolerom i prikazani na 1x16 LCD displeju sa pozadinskim osvjetljenjem.

Izvor: Erik_G2RP


Komentari

MAR2

Snimač telefonskih razgovora objavljen

Snimač telefonskih razgovora objavljen
Snimač telefonskih razgovora objavljen

Koliko ste puta poželjeli da imate snimak upravo završenog telefonskog razgovora? Ja jesam i to puno puno puta. Zbog toga sam konačno napravio sistem koji će to i da odradi.

Sistem se sastoji iz malo hardvera i nešto softvera. Hardver, koji se napaja preko USB porta, kupi audio signal sa telefonske linije, detektuje zauzetost iste i javlja tu informaciju PC-u na kojem se nalazi softver za snimanje audio signala sa ulaza zvučne kartice. Softver automatski započinje snimanje kada mu hardver javi da je linija zauzeta i automatski prekida snimanje kada se linija oslobodi.


Komentari

FEB26

LED wave displej - POV

LED wave displej - POV
LED wave displej - POV

Ovo je LED "wave" displej. Kada želite da se ističete iz gomile, recimo na koncertu, samo izbacite ruku, mahnete par puta i željena poruka će se ispisati u zraku iznad vaše glave!

Sa druge strane, ovo nije ništa drugo nego jednostavni POV sistem. Nekoliko LED-ica i mikrokontroler rade ovaj posao sasvim solidno. U ovom primjeru je takođe korišten jednostavni akcelerometar, ali bez brige, radi se o jednostavnom prekidaču koji je napravljen montiranjem malog tega na komad lima (mesinga).

Stvarno se čudim zašto niti jedan GSM proizvođač nije napravio POV sa nekih 8 LED-ica na pozadini svog telefona... bilo bi dosta lakše dozvati taksi u kasnim večernjim satima!

Izvor: Csaba Bleuer via HackedGadgets


Komentari

FEB23

Halogeno svjetlo za biciklo

Halogeno svjetlo za biciklo
Halogeno svjetlo za biciklo

Kada biramo svjetlo za biciklo, obično se odlučimo za jeftinije rješenje sa LED-icama. Jeftinije obično nije bolje, ali opet, skuplje ne znači uvijek i bolje.

Ovo je primjer kako jeftino i "uradi sam" može biti stvarno dobro. Potrebno je: halogena sijalica za 6V, Atmel ATtiny45 mikrokontroler, LiPo/LiIon 7,2V baterija i par ostalih jeftinih komponenti. Većina baterija ima veći napon od onog naznačenog kada su napunjene do kraja, pa čak i spajanje pune baterije sa oznakom 6V na halogenu sijelicu nije pametno. Zato je korišten pametni naponski regulator čiju ulogu igra pomenuti Atmel-ov mikrokontroler.

Za vožnju biciklom kroz mračne ulice je stvarno potrebno svjetlo, a ovo je vrlo dobro rješenje za sve one kojima treba kvalitetno i jeftino osvjetljenje!

Izvor: MnM Ringwald


Komentari

FEB16

Izvorni kodovi nekih mojih projekata

Izvorni kodovi nekih mojih projekata
Izvorni kodovi nekih mojih projekata

Nakon nešto malo razmišljanja odlučio sam da objavim izvorne kodove svoja dva projekta: Phone Call Alert i SMS Box.

Phone Call Alert (PIC16F84A) je modul koji vrši dojavu alarma preko fiksne telefonske linije i spaja se na već postojeći alarmni sistem. SMS Box (PIC16F877A) je malo složeniji projekt i on služi za slanje i primanje SMS poruka (i još dosta toga) koristeći stare i jeftine Siemens telefone. SMS Box sam prvenstveno objavio iz tog razloga što nemam više vremena da ga održavam, a trebalo bi prepraviti trenutni 4-wire bus na standardni SPI bus. Izvorni kodovi su pisani u MPASM asembleru a mogu poslužiti i kao neki tutorial asemblera, jer su oba dobro komentirana. Uživajte i kada/ako neko uspije prebaciti SMS Box na SPI neka javi.


Komentari

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame