JAN18

Voltmetar transformisan u sat

Voltmetar transformisan u sat
Voltmetar transformisan u sat

Činilo mi se kao da nam je na sajtu trebao još jedan sat neobičnog izgleda. Stoga, evo jednog prerušenog u voltmetar.

Voltmetarska skala od 1 do 12V je isprintana na papir koji je zalijepljen na stranicu drvene kutije a u unutrašnjosti se nalazi stvarno minimalan broj dijelova između kojih je i servo motor kao izvršna komponenta. Servo motor se kontroliše sa PIC18F1320 mikrokontrolerom koji se takođe koristi i za čuvanje vremena. U te svrhe je iskorišten interni brojač Timer1 koji je podešen da generiše prekid na svakih 25ms kada se koristi 8MHz kristal, ili 10ms sa 20MHz kristalom. Shema i izvorni kod ovog sata su dostupni za download na projektnoj stranici.

Izvor: Jon Chandler


Komentari

JAN15

Startanje vozila bez ključa

Startanje vozila bez ključa
Startanje vozila bez ključa

Vrlo je vjerovatno da vam nisu ukrali vozilo, vratili ga nazad pa ga sada morate startati sa šarafcigerom kao što je slučaj ovdje, ali ipak mislim da će vam se ovo svidjeti. Ovo će vam se svidjeti čak više ako ste prethodno sebi implantirali RFID čip ispod kože, što je opet, manje vjerovatno.

Nakon što je sebi implantirao RFID čip, Jeffie se dosjetio da bi bilo super da sada sa njim može startati svoje vozilo. Stoga, na ebay-u je kupio RFID čitač i spojio relej na odgovarajuće kontakte na bravi za paljenje. Sada kad želi da se provoza jednostavno mahne rukom ispred čitača i vozilo se starta! Vrlo elegantno rješenje, ali uz današnje RFID emulatore ovo i nije baš previše pametno.

Izvor: Jair2K4


Komentari

JAN11

Razvojna ploča za AVR - update

Razvojna ploča za AVR - update
Razvojna ploča za AVR - update

Još u septembru smo održali nagradnu igru za AVR razvojnu ploču od Protostack-a. Ploča je bila u mogućnosti da radi sa ATmega8, ATmega168 ili ATmega328 mikrokontrolerima i za cijenu od 10 dolara je bila i više nego pristupačna.

Ovaj put vas samo obavještavamo da je Protostack upravo objavio novu verziju ove ploče sa nekoliko unaprijeđenja: nova sekcija za napajanje, 6 pinski ISP interfejs promjenjen sa 1x6 pinskog na standardni 2x3 pinski, nova sekcija za postavljanje dvorednih pin "headera", itd. Ploča je dostupna kako u kit-u tako i samostalno.


Komentari


JAN6

Automatski Generator Opravdanja

Automatski Generator Opravdanja
Automatski Generator Opravdanja

Dosadilo vam je izmišljati nove isprike za šefa na poslu ili profesore u školi? Sada možete napraviti svoj sopstveni generator opravdanja/isprika.

Ovaj uređaj generiše novi ispriku koju možete koristiti na poslu ili školi i to na pritisak dugmeta. Koristi 20x4 LCD displej i Microchip PIC16F960 mikrokontroler sa nasumičnim generatorom za generisanje teksta. Generator se može prilagoditi i za druge jezike a može se probati i online verzija! Shema i program za mikrokontroler su dostupni za download na projeknoj stranici. Kada ga napravite, pokušajte da ga ne koristite previše!

Izvor: Alexander Avtanski


Komentari

JAN1

Sretna nova 2010. godina!

Sretna nova 2010. godina!
Sretna nova 2010. godina!

Svim posjetiocima Elektronika.ba sajta želimo vrlo sretnu i uspješnu 2010. godinu!


Komentari

DEC31

Beskorisna, zanimljiva igračka

Beskorisna, zanimljiva igračka
Beskorisna, zanimljiva igračka

Zadnji je dan u ovoj godini, pa da se malo opustimo. Mnoge igračke nisu beskorisne,... ma moguće je i da jesu ali u tom slučaju ova je na samom vrhu! Siguran sam da ćete se nasmijati kada pogledate ovaj video!

Kao što se vidi sa slike, u pitanju je drvena kutija sa prekidačem. Unutra se nalazi servo motor, servo kontroler i baterije. Kada se dugme preklopi,... ne želim da otkrijem previše, potrebno je odgledati video!

Sve u svemu, ekstremno beskorisna ali vrlo zanimljiva smicalica! Ne zaboravite pogledati video na drugoj stranici! Previše uskličnika, zar ne!?

Izvor: SaskView via Hack-A-Day


Komentari

DEC29

Novogodišnji POV projekt

Novogodišnji POV projekt
Novogodišnji POV projekt

Novogodišnja noć se brzo približava pa ako želite da se ističete u toj čitavoj frci dovoljno je da sagradite ovaj uređaj. Znam da smo vidjeli dosta ovih POV-ova ali kako se radi o novogodišnjoj proslavi ipak ima smisla da se predstavi i ovaj.

Kako se radi o klasičnom POV-u može se i predpostaviti da je baziran na mikrokontroleru (Atmel ATtiny26 u ovom slučaju), da ima 8 visokoefikasnih LED-ica i 3V Litiumsku bateriju koja će potrajati koji sat u upotrebi. Na pločici je takođe jumper za izbor režima rada a na video snimku vidimo samo dva: "happy new year 2010" i "infernoz".

Izvor: Infernoz


Komentari

DEC21

Napravi svoj AC amp senzor za Tweet-a-Watt

Napravi svoj AC amp senzor za Tweet-a-Watt
Napravi svoj AC amp senzor za Tweet-a-Watt

Ovo baš i ne izgleda kao neki spektakularni svjetlucavi projekt ali ovako jednostavna stvar može prerasti u nešto dosta komplikovano i korisno.

Svi smo vidjeli šta je Tweet-a-Watt i kako radi. Za one koji ne znaju, to je uređaj koji je baziran na jeftinom Kill-a-Watt mjeraču struje koju troši spojeni potrošač. Problem je što je ograničen na svega 15A (1,8kW) zbog shunt otpornika koji se koristi za mjerenje. Kada bi samo mogli da mjerimo struju potrošača bez preusmjeravanja struje kroz uređaj, tada bi mjerena struja bila praktično neograničena... pa ustvari i možemo! Koristeći jednostavnu stezaljku (škrip za drvo) koja je napravljena od livenog gvožđa i komadom izolovane žice može se napraviti takozvani clamp-on ampermetar. Naredna stvar je konfigurisanje ZigBee modula da čita indukovanu AC mV vrijednost i imamo svoju sopstvenu verziju Tweet-a-Watt uređaja!

Izvor: hydronics


Komentari

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame