/Projekti/IR dimmer svjetla v1

Ovdje je predstavljen veoma jednostavan IR light dimmer kojeg će svi poželjeti kad-tad, a pogotovo oni kojima je teško ustati i isključiti svjetlo. Ponuđene su dvije verzije pločice: 32,5 x 26,5mm i 28,5 x 27mm.

dimmer2

Mogućnosti trenutne beta verzije firmware-a su slijedeće:

- Soft start (postepeno uključenje/paljenje sijalice)
- Soft down (postepeno isključenje sijalice)
- Učenje tastera RC5 i NEC daljinskih upravljača
- Kontrola jačine osvjetljenja samo preko daljinskog upravljača u 10 nivoa
- Pamćenje zadnjeg podešenog nivoa po isključenju svjetla na daljinskom upravljaču
- Sleep timer u trajanju od 2min za 50Hz verziju, a 1,6min za 60Hz verziju
- ON/OFF kontrola preko zidnog tastera

Dimmer se spaja na postojeću električnu instalaciju unutar razvodne kutije u zidu, koja se nalazi obično iznad prekidača za svjetlo. Za spajanje dimmera na električnu instalaciju treba pratiti priloženu shemu spajanja. Ukoliko se dimmer spoji drugačije, vjerovatno će doći do nekog kuršlusa.

Učenje tipki daljinskog upravljača (programiranje)
Nakon spajanja dimmera potrebno ga je isprogramirati odnosno naučiti tipkama izabranog daljinskog upravljača. To se radi na slijedeći način:

1. Držati zidni taster 11 sec da dimmer uđe u mod za programiranje. Nakon što protekne 11 sekundi, LED će početi da blinka brzo a sijalica će biti podešena na treći (3.) nivo osvjetljenja. Sada imate 11 sekundi da izvršite memorisanje tipki, odnosno:
2. Pritisnuti prvu tipku koja će označavati uključenje i povećanje nivoa svjetla (ON/UP)
3. Pritisnuti drugu tipku koja će ozačavati smanjenje nivoa (DOWN)
4. Pritisnuti treću tipku koja će označavati aktiviranje/deaktiviranje sleep timera (SLEEP)
5. Konačno pritisnuti četvrtu izabranu tipku na daljinskom koja će označavati isključenje svjetla (OFF)

Prilikom programiranja i pritiska na tipke daljinskog upravljača svjetlo će bljesnuti do maksimuma što će potvrditi uspješan prijem koda. Ukoliko vaš daljinski upravljač nema 4 tipke, moguće je neku od tipki ponoviti, ali time se gubi neka od funkcionalnosti. Ako naprimjer vaš daljinski upravljač ima samo dvije tipke (A i B) i prilikom programiranja pritisnete: A A A B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B totalno isključenje svjetla. Ako izaberemo kombinaciju: A B B B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B smanjenje svjetla (ujedno i isključivanje ali u 10 pritisaka odnosno 10 smanjenja nivoa - do nule).
Napomena za programiranje: Ukoliko primjetite da LED blinka i kada niste pritisnuli tipku na daljinskom upravljaču, to je zato što niste koristili TSOP17xx nego TSOP11xx koji je previše osjetljiv na smetnje. U tom slučaju programiranje ćete sprovesti veoma teško ili nikako.
Ako niste zadovoljni postupkom programiranja tipki daljinskog upravljača, ne brinite, programiranje se može ponoviti bezbroj puta.
Ako planirate koristiti daljinski upravljač od svog TV-a, bilo bi pametno izabrati tipke koje se ne koriste često prilikom gledanja TV-a. Takve tipke su teletext-tipke: crvena, zelena, žuta i plava. U protivnom, imati ćete problema sa kontrolisanjem svjetla i/ili TV-a. Ovo vrijedi i za ostale daljinske koje planirate koristiti.

Sleep timer
Sleep timer se može aktivirati dužim pritiskom na zidni taster u trajanju od 1,8 sec, ili pritiskom odgovarajuće izabrane tipke na daljinskom upravljaču. Poništenje sleep timera se vrši isto kao i njegova aktivacija. Moguće je i vršiti regulaciju osvjetljenja dok je sleep timer aktivan. Dimmer automatski podesi jačinu svjetla na šesti (6.) nivo kada aktivira sleep timer, ali samo ukoliko je svjetlo bilo na većem nivou od 6.

dimmer1

Napomena: Ovaj uređaj se spaja direktno na mrežni napon. Ukoliko ne znate šta radite velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti udar električne struje koji može biti fatalan. Preporučujem da spajanje prepustite nekon iskusnom električaru.

Pogledajte dimmer u funkciji:

Napomena: Prijavljeno je da uređaj bolje radi sa TIC206 nego sa TIC216. Uređaj je takođe testiran i na 220V/60Hz sistemu (Brazil) i radi odlično.

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 54,021

Ocjena: (2.99, glasova 7198)

Glasaj:

Datum: 07-02-2009

English version of this page: IR light dimmer v1

617_ir_light_dimmer_v1.zip

Bookmark and Share Komentari (387)

komentar [317]

Imam i ja QT60160 (prva verzija, prije nego sto je Atmel kupio Quantum QPROX firmu) ali ih nisam jos probao. Drugo, tu u dimmeru ima problem detekcije nule, pogledaj na originalnoj shemi dimera gdje je spojen pin 5, a pogledaj gdje je spojen GND od PIC-a. Znaci pin 5 kupi signal u odnosu na svoj GND, a posto si ti koristio switcher napajanje onda su te dvije mase sad odvojene i zato ti ne radi.
IP: n/a

komentar [316]

Na plocici su donja dva PICa i MOCa za dimere. Detekcija nule je preko 1M odvedena na NULU. http://imageupload.org/en/file/211882/pcb.jpg.html
IP: n/a

komentar [315]

Evo i kako radi touch switch: http://youtu.be/NKp48pjKGGg
IP: n/a

komentar [314]

To je ok, nema trafoa, sve su 220V. Shema je tvoja, nisam nista menjao osim niskostrujnog napajanja. Cip je Atmel (tj Quantum) QT1081, 8-kanalni kapacitivni touch switch. Radi perfektno.
IP: n/a

komentar [313]

I jos nesto, sa ovim dimmerom mozes da napajas SAMO obicne sijalice, ne smiju biti halogene+transformator !!! To sto si koristio MOC3023 je OK ali opet potrosac mora biti ona obicna sijalica DIREKTNO, a ne preko onih ~12V transformatora...
IP: n/a

komentar [312]

Oj koliko zica :-) Imas li elektricnu shemu, barem ovog dijela vezanog za dimmer da to pogledam? Garant si zeznuo nesto oko detektovanja faze kod dimera. Video ti se jos procesira... P.S. Koji si Q-Prox chip koristio ovdje?
IP: n/a

komentar [311]

TSOP je 1736. Napominjem da nema ni soft starta, naprotiv, sijalice bljesnu na ful i pri paljenju i pri gasenju. Sta da merim, gde da trazim problem???
IP: n/a

komentar [310]

Evo i videa kako to radi: http://youtu.be/6ST4HNtA4FU
IP: n/a

komentar [309]

Napajanje mi je eksterno tj. iz 12V switch trafoa (1A). Ploca je komleksna, na njoj su 4 IR prekidaca i 2 IR dimera, svi vezani na JEDAN TSOP. Sve radi ok osim dimera. Zidni tasteri su u stvari senzori kao sto se vidi na slici. A evo i slika.
IP: n/a

komentar [308]

http://imageupload.org/en/file/211847/dsc00726.jpg.html http://imageupload.org/en/file/211848/dsc00728.jpg.html http://imageupload.org/en/file/211849/dsc00729.jpg.html http://imageupload.org/en/file/211850/dsc00730.jpg.html http://imageupload.org/en/file/211852/pcb.jpg.html
IP: n/a


Stranica komentara: <12345678...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame