/Projekti/IR dimmer svjetla v1

Ovdje je predstavljen veoma jednostavan IR light dimmer kojeg će svi poželjeti kad-tad, a pogotovo oni kojima je teško ustati i isključiti svjetlo. Ponuđene su dvije verzije pločice: 32,5 x 26,5mm i 28,5 x 27mm.

dimmer2

Mogućnosti trenutne beta verzije firmware-a su slijedeće:

- Soft start (postepeno uključenje/paljenje sijalice)
- Soft down (postepeno isključenje sijalice)
- Učenje tastera RC5 i NEC daljinskih upravljača
- Kontrola jačine osvjetljenja samo preko daljinskog upravljača u 10 nivoa
- Pamćenje zadnjeg podešenog nivoa po isključenju svjetla na daljinskom upravljaču
- Sleep timer u trajanju od 2min za 50Hz verziju, a 1,6min za 60Hz verziju
- ON/OFF kontrola preko zidnog tastera

Dimmer se spaja na postojeću električnu instalaciju unutar razvodne kutije u zidu, koja se nalazi obično iznad prekidača za svjetlo. Za spajanje dimmera na električnu instalaciju treba pratiti priloženu shemu spajanja. Ukoliko se dimmer spoji drugačije, vjerovatno će doći do nekog kuršlusa.

Učenje tipki daljinskog upravljača (programiranje)
Nakon spajanja dimmera potrebno ga je isprogramirati odnosno naučiti tipkama izabranog daljinskog upravljača. To se radi na slijedeći način:

1. Držati zidni taster 11 sec da dimmer uđe u mod za programiranje. Nakon što protekne 11 sekundi, LED će početi da blinka brzo a sijalica će biti podešena na treći (3.) nivo osvjetljenja. Sada imate 11 sekundi da izvršite memorisanje tipki, odnosno:
2. Pritisnuti prvu tipku koja će označavati uključenje i povećanje nivoa svjetla (ON/UP)
3. Pritisnuti drugu tipku koja će ozačavati smanjenje nivoa (DOWN)
4. Pritisnuti treću tipku koja će označavati aktiviranje/deaktiviranje sleep timera (SLEEP)
5. Konačno pritisnuti četvrtu izabranu tipku na daljinskom koja će označavati isključenje svjetla (OFF)

Prilikom programiranja i pritiska na tipke daljinskog upravljača svjetlo će bljesnuti do maksimuma što će potvrditi uspješan prijem koda. Ukoliko vaš daljinski upravljač nema 4 tipke, moguće je neku od tipki ponoviti, ali time se gubi neka od funkcionalnosti. Ako naprimjer vaš daljinski upravljač ima samo dvije tipke (A i B) i prilikom programiranja pritisnete: A A A B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B totalno isključenje svjetla. Ako izaberemo kombinaciju: A B B B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B smanjenje svjetla (ujedno i isključivanje ali u 10 pritisaka odnosno 10 smanjenja nivoa - do nule).
Napomena za programiranje: Ukoliko primjetite da LED blinka i kada niste pritisnuli tipku na daljinskom upravljaču, to je zato što niste koristili TSOP17xx nego TSOP11xx koji je previše osjetljiv na smetnje. U tom slučaju programiranje ćete sprovesti veoma teško ili nikako.
Ako niste zadovoljni postupkom programiranja tipki daljinskog upravljača, ne brinite, programiranje se može ponoviti bezbroj puta.
Ako planirate koristiti daljinski upravljač od svog TV-a, bilo bi pametno izabrati tipke koje se ne koriste često prilikom gledanja TV-a. Takve tipke su teletext-tipke: crvena, zelena, žuta i plava. U protivnom, imati ćete problema sa kontrolisanjem svjetla i/ili TV-a. Ovo vrijedi i za ostale daljinske koje planirate koristiti.

Sleep timer
Sleep timer se može aktivirati dužim pritiskom na zidni taster u trajanju od 1,8 sec, ili pritiskom odgovarajuće izabrane tipke na daljinskom upravljaču. Poništenje sleep timera se vrši isto kao i njegova aktivacija. Moguće je i vršiti regulaciju osvjetljenja dok je sleep timer aktivan. Dimmer automatski podesi jačinu svjetla na šesti (6.) nivo kada aktivira sleep timer, ali samo ukoliko je svjetlo bilo na većem nivou od 6.

dimmer1

Napomena: Ovaj uređaj se spaja direktno na mrežni napon. Ukoliko ne znate šta radite velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti udar električne struje koji može biti fatalan. Preporučujem da spajanje prepustite nekon iskusnom električaru.

Pogledajte dimmer u funkciji:

Napomena: Prijavljeno je da uređaj bolje radi sa TIC206 nego sa TIC216. Uređaj je takođe testiran i na 220V/60Hz sistemu (Brazil) i radi odlično.

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 54,244

Ocjena: (2.99, glasova 7319)

Glasaj:

Datum: 07-02-2009

English version of this page: IR light dimmer v1

617_ir_light_dimmer_v1.zip

Bookmark and Share Komentari (387)

komentar [357]

You can download schematics by clicking on the RED DOWNLOAD button just above these comments...
IP: n/a

komentar [356]

Can you just post a scheme up again?? or you can send it to me in PM!! Thank you.
IP: n/a

komentar [355]

There is a transformerless power supply device in the circuit and it regulates 220V to 5V. If you are not experienced with high voltages, please do not build this circuit as it is not safe for beginners. Even with this 5V power supply, you CAN NOT touch anything while it is powered.
IP: n/a

komentar [354]

I have a small question now I Know that pic work with 5V for vdd so I see that u connect it directly to AC volt so how it works ?
IP: 41.238.111.190

komentar [353]

oops..it didnt show any chars in between. it should be. pic pin 7---470R---moc3023 pin 1. moc pin 2---ground. moc pin 4--triac 3(gate). moc pin 6---390R---triac pin2.
IP: n/a

komentar [352]

to toose: im trying to understand comments using translator and its not accurate. are you asking how moc3023 was connected? if so, i took out r2. then connected pic pin 7470Rmoc3023 pin 1. moc pin 2ground. moc pin 4triac 3(gate). moc pin 6390Rtriac pin2. and as Master Trax said, we can now use any triac with moc3023. to Master Trax: every pin is so busy and happy except for the sad and lonely pin4. please make pin4 happy by making it play with the others...Happy New Year to All.God bless!!
IP: n/a

komentar [351]

kako da povrzam MOC3023 ima li nekoj idea i sema?
IP: 89.205.95.182

komentar [350]

Hello again Master Trax. i need to light an LED when lamp is off. i am thinking of tapping the signal coming out of pin 7 then input it to another pic interrupt pin to monitor if the light is on or off then light an LED when its off. But i noticed that in your circuit pin 4 can do this function. I know that your a busy person and have already given so much to many people. I am just going to try my luck (cross fingers) in asking if you will give us hex file for this. More power to you Master Trax!
IP: n/a

komentar [349]

Jel možete staviti shemu zadatka?
IP: n/a

komentar [348]

Its done!!!Im so happy!!Worked like magic. How much current can i still draw from the circuit? I was thinking of adding few RGB LEDs. Thank you so much Master Trax!!!!!!!!!
IP: n/a


Stranica komentara: <12345678...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame