/Projekti/IR dimmer svjetla v1

Ovdje je predstavljen veoma jednostavan IR light dimmer kojeg će svi poželjeti kad-tad, a pogotovo oni kojima je teško ustati i isključiti svjetlo. Ponuđene su dvije verzije pločice: 32,5 x 26,5mm i 28,5 x 27mm.

dimmer2

Mogućnosti trenutne beta verzije firmware-a su slijedeće:

- Soft start (postepeno uključenje/paljenje sijalice)
- Soft down (postepeno isključenje sijalice)
- Učenje tastera RC5 i NEC daljinskih upravljača
- Kontrola jačine osvjetljenja samo preko daljinskog upravljača u 10 nivoa
- Pamćenje zadnjeg podešenog nivoa po isključenju svjetla na daljinskom upravljaču
- Sleep timer u trajanju od 2min za 50Hz verziju, a 1,6min za 60Hz verziju
- ON/OFF kontrola preko zidnog tastera

Dimmer se spaja na postojeću električnu instalaciju unutar razvodne kutije u zidu, koja se nalazi obično iznad prekidača za svjetlo. Za spajanje dimmera na električnu instalaciju treba pratiti priloženu shemu spajanja. Ukoliko se dimmer spoji drugačije, vjerovatno će doći do nekog kuršlusa.

Učenje tipki daljinskog upravljača (programiranje)
Nakon spajanja dimmera potrebno ga je isprogramirati odnosno naučiti tipkama izabranog daljinskog upravljača. To se radi na slijedeći način:

1. Držati zidni taster 11 sec da dimmer uđe u mod za programiranje. Nakon što protekne 11 sekundi, LED će početi da blinka brzo a sijalica će biti podešena na treći (3.) nivo osvjetljenja. Sada imate 11 sekundi da izvršite memorisanje tipki, odnosno:
2. Pritisnuti prvu tipku koja će označavati uključenje i povećanje nivoa svjetla (ON/UP)
3. Pritisnuti drugu tipku koja će ozačavati smanjenje nivoa (DOWN)
4. Pritisnuti treću tipku koja će označavati aktiviranje/deaktiviranje sleep timera (SLEEP)
5. Konačno pritisnuti četvrtu izabranu tipku na daljinskom koja će označavati isključenje svjetla (OFF)

Prilikom programiranja i pritiska na tipke daljinskog upravljača svjetlo će bljesnuti do maksimuma što će potvrditi uspješan prijem koda. Ukoliko vaš daljinski upravljač nema 4 tipke, moguće je neku od tipki ponoviti, ali time se gubi neka od funkcionalnosti. Ako naprimjer vaš daljinski upravljač ima samo dvije tipke (A i B) i prilikom programiranja pritisnete: A A A B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B totalno isključenje svjetla. Ako izaberemo kombinaciju: A B B B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B smanjenje svjetla (ujedno i isključivanje ali u 10 pritisaka odnosno 10 smanjenja nivoa - do nule).
Napomena za programiranje: Ukoliko primjetite da LED blinka i kada niste pritisnuli tipku na daljinskom upravljaču, to je zato što niste koristili TSOP17xx nego TSOP11xx koji je previše osjetljiv na smetnje. U tom slučaju programiranje ćete sprovesti veoma teško ili nikako.
Ako niste zadovoljni postupkom programiranja tipki daljinskog upravljača, ne brinite, programiranje se može ponoviti bezbroj puta.
Ako planirate koristiti daljinski upravljač od svog TV-a, bilo bi pametno izabrati tipke koje se ne koriste često prilikom gledanja TV-a. Takve tipke su teletext-tipke: crvena, zelena, žuta i plava. U protivnom, imati ćete problema sa kontrolisanjem svjetla i/ili TV-a. Ovo vrijedi i za ostale daljinske koje planirate koristiti.

Sleep timer
Sleep timer se može aktivirati dužim pritiskom na zidni taster u trajanju od 1,8 sec, ili pritiskom odgovarajuće izabrane tipke na daljinskom upravljaču. Poništenje sleep timera se vrši isto kao i njegova aktivacija. Moguće je i vršiti regulaciju osvjetljenja dok je sleep timer aktivan. Dimmer automatski podesi jačinu svjetla na šesti (6.) nivo kada aktivira sleep timer, ali samo ukoliko je svjetlo bilo na većem nivou od 6.

dimmer1

Napomena: Ovaj uređaj se spaja direktno na mrežni napon. Ukoliko ne znate šta radite velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti udar električne struje koji može biti fatalan. Preporučujem da spajanje prepustite nekon iskusnom električaru.

Pogledajte dimmer u funkciji:

Napomena: Prijavljeno je da uređaj bolje radi sa TIC206 nego sa TIC216. Uređaj je takođe testiran i na 220V/60Hz sistemu (Brazil) i radi odlično.

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 54,244

Ocjena: (2.99, glasova 7319)

Glasaj:

Datum: 07-02-2009

English version of this page: IR light dimmer v1

617_ir_light_dimmer_v1.zip

Bookmark and Share Komentari (387)

komentar [307]

ocigledno imas nekih problema sa hardverom, nije do PIC-a kako ja vidim. Mislim da uredjaj nema dovoljno struje da napaja TSOP nakon sto krene da okida MOC3023 (on mu trosu svu struju). Probaj malo smanjiti otpornik R1 pa vidi sta ce se desiti. Posalji i kakvih slika uredjaja/sheme da vidim sta i kako si to spojio sve.
IP: n/a

komentar [306]

o jedan stepen. Gasenje sa 10\% je uz prethodni bljesak na full pa se onda ugasi. Paljenje posle toga je opet uz bljesak na full pa ode na 10\%. Neka sugestija??? Izludjuje me, probao sam sa preprogramiranjem PIC-a. Hvala unapred.
IP: n/a

komentar [305]

Pozdravsvima i pomoc od traxa ako je moguce. Napravio sam IR dimmer sa 12F629 i BT138, naravno dodao sam i MOC 3023 zbog izbora triaca (ovo sve jer kontrolisem grupu od 10 sijalica po 30W).On-off sa tasterom je ok, osim sto nema soft-starta. Pri pojacavanju sa daljinskim, prvi stisak ide na 10\% uz prethodni kratki bljesak na 100\% i dalje ne ide. Kad krenem unazad, prvi stisak ode na oko 60-70\%, sledeca dva stiska obaraju za po jedan stepen, sledeci nanize dize na 100\%, pa sledeca dva opet spustaju za p
IP: n/a

komentar [304]

let me tell as a footnote it works perfect with a BT138 also, it can handle 12ampers (same pinout)
IP: n/a

komentar [303]

I am happy that the device works! Dont worry about it I will fix the links...
IP: n/a

komentar [302]

Maybe you can fix my mess with the links, sorry
IP: n/a

komentar [301]

http://imageupload.org/en/file/208879/dimmer-remoto-01.jpg.html http://imageupload.org/en/file/208881/dimmer-remoto-02.jpg.html http://imageupload.org/en/file/208882/dimmer-remoto-03.jpg.html http://imageupload.org/en/file/208883/dimmer-remoto-04.jpg.html http://imageupload.org/en/file/208884/dimmer-remoto-05.jpg.html
IP: n/a

komentar [300]

Jajaja ok not a picturo of me then??? ok ok... Here are the links of the divece, not me... As you can see I made the smd pads a little biger and used 0805 components (1206 for 1M resistor) My problem was with te IR sensor, no label so no idea wich one is,but for sure ground is in the middle, left pin is Out and right pin is + As you can see only 25x25mm!!! Thanks again Trax! jorge from Argentina (version 220V-50Hz) Here are the links http://imageupload.org/en/file/208879/dimmer-remoto-01.jpg.htm
IP: n/a

komentar [299]

...pictures of the device, not yourself, haha!
IP: n/a

komentar [298]

I am glad that it works :-) Send some pictures if you want...
IP: n/a


Stranica komentara: <...910111213141516...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame