/Projekti/IR dimmer svjetla v1

Ovdje je predstavljen veoma jednostavan IR light dimmer kojeg će svi poželjeti kad-tad, a pogotovo oni kojima je teško ustati i isključiti svjetlo. Ponuđene su dvije verzije pločice: 32,5 x 26,5mm i 28,5 x 27mm.

dimmer2

Mogućnosti trenutne beta verzije firmware-a su slijedeće:

- Soft start (postepeno uključenje/paljenje sijalice)
- Soft down (postepeno isključenje sijalice)
- Učenje tastera RC5 i NEC daljinskih upravljača
- Kontrola jačine osvjetljenja samo preko daljinskog upravljača u 10 nivoa
- Pamćenje zadnjeg podešenog nivoa po isključenju svjetla na daljinskom upravljaču
- Sleep timer u trajanju od 2min za 50Hz verziju, a 1,6min za 60Hz verziju
- ON/OFF kontrola preko zidnog tastera

Dimmer se spaja na postojeću električnu instalaciju unutar razvodne kutije u zidu, koja se nalazi obično iznad prekidača za svjetlo. Za spajanje dimmera na električnu instalaciju treba pratiti priloženu shemu spajanja. Ukoliko se dimmer spoji drugačije, vjerovatno će doći do nekog kuršlusa.

Učenje tipki daljinskog upravljača (programiranje)
Nakon spajanja dimmera potrebno ga je isprogramirati odnosno naučiti tipkama izabranog daljinskog upravljača. To se radi na slijedeći način:

1. Držati zidni taster 11 sec da dimmer uđe u mod za programiranje. Nakon što protekne 11 sekundi, LED će početi da blinka brzo a sijalica će biti podešena na treći (3.) nivo osvjetljenja. Sada imate 11 sekundi da izvršite memorisanje tipki, odnosno:
2. Pritisnuti prvu tipku koja će označavati uključenje i povećanje nivoa svjetla (ON/UP)
3. Pritisnuti drugu tipku koja će ozačavati smanjenje nivoa (DOWN)
4. Pritisnuti treću tipku koja će označavati aktiviranje/deaktiviranje sleep timera (SLEEP)
5. Konačno pritisnuti četvrtu izabranu tipku na daljinskom koja će označavati isključenje svjetla (OFF)

Prilikom programiranja i pritiska na tipke daljinskog upravljača svjetlo će bljesnuti do maksimuma što će potvrditi uspješan prijem koda. Ukoliko vaš daljinski upravljač nema 4 tipke, moguće je neku od tipki ponoviti, ali time se gubi neka od funkcionalnosti. Ako naprimjer vaš daljinski upravljač ima samo dvije tipke (A i B) i prilikom programiranja pritisnete: A A A B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B totalno isključenje svjetla. Ako izaberemo kombinaciju: A B B B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B smanjenje svjetla (ujedno i isključivanje ali u 10 pritisaka odnosno 10 smanjenja nivoa - do nule).
Napomena za programiranje: Ukoliko primjetite da LED blinka i kada niste pritisnuli tipku na daljinskom upravljaču, to je zato što niste koristili TSOP17xx nego TSOP11xx koji je previše osjetljiv na smetnje. U tom slučaju programiranje ćete sprovesti veoma teško ili nikako.
Ako niste zadovoljni postupkom programiranja tipki daljinskog upravljača, ne brinite, programiranje se može ponoviti bezbroj puta.
Ako planirate koristiti daljinski upravljač od svog TV-a, bilo bi pametno izabrati tipke koje se ne koriste često prilikom gledanja TV-a. Takve tipke su teletext-tipke: crvena, zelena, žuta i plava. U protivnom, imati ćete problema sa kontrolisanjem svjetla i/ili TV-a. Ovo vrijedi i za ostale daljinske koje planirate koristiti.

Sleep timer
Sleep timer se može aktivirati dužim pritiskom na zidni taster u trajanju od 1,8 sec, ili pritiskom odgovarajuće izabrane tipke na daljinskom upravljaču. Poništenje sleep timera se vrši isto kao i njegova aktivacija. Moguće je i vršiti regulaciju osvjetljenja dok je sleep timer aktivan. Dimmer automatski podesi jačinu svjetla na šesti (6.) nivo kada aktivira sleep timer, ali samo ukoliko je svjetlo bilo na većem nivou od 6.

dimmer1

Napomena: Ovaj uređaj se spaja direktno na mrežni napon. Ukoliko ne znate šta radite velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti udar električne struje koji može biti fatalan. Preporučujem da spajanje prepustite nekon iskusnom električaru.

Pogledajte dimmer u funkciji:

Napomena: Prijavljeno je da uređaj bolje radi sa TIC206 nego sa TIC216. Uređaj je takođe testiran i na 220V/60Hz sistemu (Brazil) i radi odlično.

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 54,240

Ocjena: (2.99, glasova 7315)

Glasaj:

Datum: 07-02-2009

English version of this page: IR light dimmer v1

617_ir_light_dimmer_v1.zip

Bookmark and Share Komentari (387)

komentar [377]

Dear, Friend. I am trying to a light dimmer project like this one but using Contact buttons for each function (on e button for light UP, One button for light down, the other button for on/off). I need to have also the source code so I can change the functions. I am willing to pay for this project but my budget is very low. (I am a college student). Please send me quote at my email or Skype: NWSTM.COM and nwstm@yahoo.com Thanks a lot! Marlon
IP: 98.194.144.38

komentar [376]

Turgut, yes it is. In that case you will loose wall-switch functionality!
IP: n/a

komentar [375]

Hello, Is it possible to mount hole circuitry in lamp cover at ceiling?
IP: 78.189.178.139

komentar [374]

hi friend,a person is selling your project in Argentina, I think that was not the purpose of publishing the development d. Here is the link is in Spanish. http://articulo.mercadolibre.com.ar/MLA-483664769-dm-control-interruptor-inalambrico-dimmer-a-c ontrol-remoto-_JM
IP: 181.29.179.128

komentar [373]

Zdravo Trax. Uradio sam sve po tvojoj sugestiji. Promenio polaritet izolacijskog trafoa, napajanje PICa je dobro filtrirano, otpornik 1M za detekciju nule smanjen na 10K, i nista. Isto se ponasa. Izludjuje me???
IP: n/a

komentar [372]

Hello.My name is Paul and i am from Romania.firs of all your project is awsome!!!i buid the firs version and work ok but now i want to build the second version with dimmer and i want to use it on a powerfull led but at 12v and i don't know what is to do because i can't read the 50 hz from the network bbecause i want to use it on my solar baterry.i wonder if is possible to writte the code without reading the 50 hz...Thank you verry much
IP: 86.126.19.98

komentar [371]

Hvala Trax, probacu i javicu sta se desava, Pozdrav.
IP: n/a

komentar [370]

I da, ovaj otpornik od 1M sto detektuje prolazak kroz nulu smanji na 10k. Ako nista od navedenog ne bude popravilo stanje, onda moras umjesto tog otpornika staviti sklop koji ce sa transformatora detektovati prolazak kroz nulu i na izlazu davati samo 0/5V. Ali o tom po tom...
IP: n/a

komentar [369]

Na ovom izolaciskom transformatoru 220/12 Tr1, obrni "polaritet" na primaru ILI sekundaru. Znam da nema bas puno smisla ali probaj. Drugo, postoji mogucnost da ti se ovaj MOC3023 ne aktivira kako treba pa malo probaj nastimati predotpor od 470ohm, smanji ga na 330 ili povecaj na 560 pa vidi sta ce se desiti. Inace, sve ostalo se cini da je OK. Dodaj i neki elektrolitski kondenzator paralelno sa napajanjem PIC-a, mozda se on resetuje iz nekog razloga. Stavi i tri kondenzatora od 1n 10n i 100n paralelno sa pinom 1 i 8 sto blize PIC-u.
IP: n/a

komentar [368]

A evo i sheme: http://tinypic.com/usermedia.php?uo=1LhMuIYoALxrxL\%2FcSjRYg4h4l5k2TGxc#.Umq83038K9I
IP: n/a


Stranica komentara: <12345678...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame