/Projekti/IR dimmer svjetla v1

Ovdje je predstavljen veoma jednostavan IR light dimmer kojeg će svi poželjeti kad-tad, a pogotovo oni kojima je teško ustati i isključiti svjetlo. Ponuđene su dvije verzije pločice: 32,5 x 26,5mm i 28,5 x 27mm.

dimmer2

Mogućnosti trenutne beta verzije firmware-a su slijedeće:

- Soft start (postepeno uključenje/paljenje sijalice)
- Soft down (postepeno isključenje sijalice)
- Učenje tastera RC5 i NEC daljinskih upravljača
- Kontrola jačine osvjetljenja samo preko daljinskog upravljača u 10 nivoa
- Pamćenje zadnjeg podešenog nivoa po isključenju svjetla na daljinskom upravljaču
- Sleep timer u trajanju od 2min za 50Hz verziju, a 1,6min za 60Hz verziju
- ON/OFF kontrola preko zidnog tastera

Dimmer se spaja na postojeću električnu instalaciju unutar razvodne kutije u zidu, koja se nalazi obično iznad prekidača za svjetlo. Za spajanje dimmera na električnu instalaciju treba pratiti priloženu shemu spajanja. Ukoliko se dimmer spoji drugačije, vjerovatno će doći do nekog kuršlusa.

Učenje tipki daljinskog upravljača (programiranje)
Nakon spajanja dimmera potrebno ga je isprogramirati odnosno naučiti tipkama izabranog daljinskog upravljača. To se radi na slijedeći način:

1. Držati zidni taster 11 sec da dimmer uđe u mod za programiranje. Nakon što protekne 11 sekundi, LED će početi da blinka brzo a sijalica će biti podešena na treći (3.) nivo osvjetljenja. Sada imate 11 sekundi da izvršite memorisanje tipki, odnosno:
2. Pritisnuti prvu tipku koja će označavati uključenje i povećanje nivoa svjetla (ON/UP)
3. Pritisnuti drugu tipku koja će ozačavati smanjenje nivoa (DOWN)
4. Pritisnuti treću tipku koja će označavati aktiviranje/deaktiviranje sleep timera (SLEEP)
5. Konačno pritisnuti četvrtu izabranu tipku na daljinskom koja će označavati isključenje svjetla (OFF)

Prilikom programiranja i pritiska na tipke daljinskog upravljača svjetlo će bljesnuti do maksimuma što će potvrditi uspješan prijem koda. Ukoliko vaš daljinski upravljač nema 4 tipke, moguće je neku od tipki ponoviti, ali time se gubi neka od funkcionalnosti. Ako naprimjer vaš daljinski upravljač ima samo dvije tipke (A i B) i prilikom programiranja pritisnete: A A A B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B totalno isključenje svjetla. Ako izaberemo kombinaciju: A B B B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B smanjenje svjetla (ujedno i isključivanje ali u 10 pritisaka odnosno 10 smanjenja nivoa - do nule).
Napomena za programiranje: Ukoliko primjetite da LED blinka i kada niste pritisnuli tipku na daljinskom upravljaču, to je zato što niste koristili TSOP17xx nego TSOP11xx koji je previše osjetljiv na smetnje. U tom slučaju programiranje ćete sprovesti veoma teško ili nikako.
Ako niste zadovoljni postupkom programiranja tipki daljinskog upravljača, ne brinite, programiranje se može ponoviti bezbroj puta.
Ako planirate koristiti daljinski upravljač od svog TV-a, bilo bi pametno izabrati tipke koje se ne koriste često prilikom gledanja TV-a. Takve tipke su teletext-tipke: crvena, zelena, žuta i plava. U protivnom, imati ćete problema sa kontrolisanjem svjetla i/ili TV-a. Ovo vrijedi i za ostale daljinske koje planirate koristiti.

Sleep timer
Sleep timer se može aktivirati dužim pritiskom na zidni taster u trajanju od 1,8 sec, ili pritiskom odgovarajuće izabrane tipke na daljinskom upravljaču. Poništenje sleep timera se vrši isto kao i njegova aktivacija. Moguće je i vršiti regulaciju osvjetljenja dok je sleep timer aktivan. Dimmer automatski podesi jačinu svjetla na šesti (6.) nivo kada aktivira sleep timer, ali samo ukoliko je svjetlo bilo na većem nivou od 6.

dimmer1

Napomena: Ovaj uređaj se spaja direktno na mrežni napon. Ukoliko ne znate šta radite velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti udar električne struje koji može biti fatalan. Preporučujem da spajanje prepustite nekon iskusnom električaru.

Pogledajte dimmer u funkciji:

Napomena: Prijavljeno je da uređaj bolje radi sa TIC206 nego sa TIC216. Uređaj je takođe testiran i na 220V/60Hz sistemu (Brazil) i radi odlično.

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 54,244

Ocjena: (2.99, glasova 7319)

Glasaj:

Datum: 07-02-2009

English version of this page: IR light dimmer v1

617_ir_light_dimmer_v1.zip

Bookmark and Share Komentari (387)

komentar [337]

Kupicu danas pa proveriti. Nego, da li ja mogu sa ovim da dimujem led osvetljenje na 220, bez trafoa, znam da ne moze biti induktivni load... I jel moze da se prevazidje to nekako, da moze da se kontrolise trafo? Znam da je bilo da ne moze zbog nedovoljne struje sa pica na gejt neki drugi trijak, jel nadjeno resenje u medjuvremenu?
IP: 89.216.193.140

komentar [336]

Ako kazes da si prije pravio dimmere i da su radili bez problema, onda ti je vjerovatna losa serija neke komponente koju sada koristis! Probaj mijenjati redom dok ne proradi.
IP: n/a

komentar [335]

Spam neki, ne mogu da obrisenm, ne znam... Izvinjavam se. Nego, ako izvadim pic, i spojim +5V na gejt preko 820 oma, na izlazu treba da dobijem pun sjaj, tj. 230V, jel tako? Ali ne, dobijam oko 130... Da nije losa serija trijaka, posto se sva tri isto ponasaju, da probam sa manjim otporom? Ne kontam dalje... 5V bi moralo da ga otvori, po semi...
IP: 89.216.193.140

komentar [334]

Sve spojeno kako treba. Trijak testiran posebno, ok. Napravio jos jedan, apsolutno identicno se ponasa. Nemoguce da na dva uredjaja pogresim isto. Programiran pic sa 50Hz hexom. 5V na napajanju pica, 4.8V na izlazu pina 7, pre 820R. Kada se ukljuci. Na trijaku 1 je napajanje, 2 izlaz, 3 gejt. Ne pravim ga prvi put, pravio sam i ranije bez problema, 3 komada. Ne vidim problem... Jedino da 3 trijaka nisu ispravna, neispravna serija ili nesto, mada su testirani u 12V krugu. I jos, nevezano... Ovaj trijak n
IP: 89.216.193.140

komentar [333]

Dom, provjeri da li si sve spojio kako treba! Ako su ti sve komponente OK onda si sigurno nesto pogresno spojio. Mozda si iprogramirao HEX za 60Hz greskom??
IP: n/a

komentar [332]

Pozdrav. Napravio sam dimer, ali imam problem Sve radi ok, ali na sijalici kada se ukljuci dobijem oko 130V maksimum. Sve komponente su ispitane, probao sam sa drugim picem, napon na pinu 7 je 4.8V kada je ukljuceno, pre 820oma, probao drugi trijak, sve probao, 4.92v na napajanju pica, ne znam gde da gledam vise... Ideja neka? Ah dam i sijalica nekako treperi sitno, ali primetim... kao da je na 23-30hz... Eto, nadam se da sam ok objasnio...
IP: 89.216.194.122

komentar [331]

For Brazil, use 220V schematics and 60Hz HEX file.
IP: n/a

komentar [330]

Hi, I´m at Brazil and here my area is 220V/60Hz what the value for r1 and c1 can i use?
IP: n/a

komentar [329]

Da li mi neko moze poslati stampanu plocicu koja nema SMD komponente jer ne mogu nigdje da nadjem na netu? Hvala!!!
IP: 109.165.246.209

komentar [328]

Konecno procitao svi komentari, Izrabotio sam dimmer i radi perfektno bravo za trax, i sakam da dodadam optokapler neznam kako da ga povrzam, so kolkav otpor na anoda ikoko se priklucuva na tiristor, dali e potrebno da se promeni tiristor? fala odnapred pozdrav od makedonija
IP: n/a


Stranica komentara: <12345678...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame