/Projekti/IR dimmer svjetla v1

Ovdje je predstavljen veoma jednostavan IR light dimmer kojeg će svi poželjeti kad-tad, a pogotovo oni kojima je teško ustati i isključiti svjetlo. Ponuđene su dvije verzije pločice: 32,5 x 26,5mm i 28,5 x 27mm.

dimmer2

Mogućnosti trenutne beta verzije firmware-a su slijedeće:

- Soft start (postepeno uključenje/paljenje sijalice)
- Soft down (postepeno isključenje sijalice)
- Učenje tastera RC5 i NEC daljinskih upravljača
- Kontrola jačine osvjetljenja samo preko daljinskog upravljača u 10 nivoa
- Pamćenje zadnjeg podešenog nivoa po isključenju svjetla na daljinskom upravljaču
- Sleep timer u trajanju od 2min za 50Hz verziju, a 1,6min za 60Hz verziju
- ON/OFF kontrola preko zidnog tastera

Dimmer se spaja na postojeću električnu instalaciju unutar razvodne kutije u zidu, koja se nalazi obično iznad prekidača za svjetlo. Za spajanje dimmera na električnu instalaciju treba pratiti priloženu shemu spajanja. Ukoliko se dimmer spoji drugačije, vjerovatno će doći do nekog kuršlusa.

Učenje tipki daljinskog upravljača (programiranje)
Nakon spajanja dimmera potrebno ga je isprogramirati odnosno naučiti tipkama izabranog daljinskog upravljača. To se radi na slijedeći način:

1. Držati zidni taster 11 sec da dimmer uđe u mod za programiranje. Nakon što protekne 11 sekundi, LED će početi da blinka brzo a sijalica će biti podešena na treći (3.) nivo osvjetljenja. Sada imate 11 sekundi da izvršite memorisanje tipki, odnosno:
2. Pritisnuti prvu tipku koja će označavati uključenje i povećanje nivoa svjetla (ON/UP)
3. Pritisnuti drugu tipku koja će ozačavati smanjenje nivoa (DOWN)
4. Pritisnuti treću tipku koja će označavati aktiviranje/deaktiviranje sleep timera (SLEEP)
5. Konačno pritisnuti četvrtu izabranu tipku na daljinskom koja će označavati isključenje svjetla (OFF)

Prilikom programiranja i pritiska na tipke daljinskog upravljača svjetlo će bljesnuti do maksimuma što će potvrditi uspješan prijem koda. Ukoliko vaš daljinski upravljač nema 4 tipke, moguće je neku od tipki ponoviti, ali time se gubi neka od funkcionalnosti. Ako naprimjer vaš daljinski upravljač ima samo dvije tipke (A i B) i prilikom programiranja pritisnete: A A A B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B totalno isključenje svjetla. Ako izaberemo kombinaciju: A B B B, to znači da će tipka A označavati pojačanje osvjetljenja (uključenje svjetla) a tipka B smanjenje svjetla (ujedno i isključivanje ali u 10 pritisaka odnosno 10 smanjenja nivoa - do nule).
Napomena za programiranje: Ukoliko primjetite da LED blinka i kada niste pritisnuli tipku na daljinskom upravljaču, to je zato što niste koristili TSOP17xx nego TSOP11xx koji je previše osjetljiv na smetnje. U tom slučaju programiranje ćete sprovesti veoma teško ili nikako.
Ako niste zadovoljni postupkom programiranja tipki daljinskog upravljača, ne brinite, programiranje se može ponoviti bezbroj puta.
Ako planirate koristiti daljinski upravljač od svog TV-a, bilo bi pametno izabrati tipke koje se ne koriste često prilikom gledanja TV-a. Takve tipke su teletext-tipke: crvena, zelena, žuta i plava. U protivnom, imati ćete problema sa kontrolisanjem svjetla i/ili TV-a. Ovo vrijedi i za ostale daljinske koje planirate koristiti.

Sleep timer
Sleep timer se može aktivirati dužim pritiskom na zidni taster u trajanju od 1,8 sec, ili pritiskom odgovarajuće izabrane tipke na daljinskom upravljaču. Poništenje sleep timera se vrši isto kao i njegova aktivacija. Moguće je i vršiti regulaciju osvjetljenja dok je sleep timer aktivan. Dimmer automatski podesi jačinu svjetla na šesti (6.) nivo kada aktivira sleep timer, ali samo ukoliko je svjetlo bilo na većem nivou od 6.

dimmer1

Napomena: Ovaj uređaj se spaja direktno na mrežni napon. Ukoliko ne znate šta radite velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti udar električne struje koji može biti fatalan. Preporučujem da spajanje prepustite nekon iskusnom električaru.

Pogledajte dimmer u funkciji:

Napomena: Prijavljeno je da uređaj bolje radi sa TIC206 nego sa TIC216. Uređaj je takođe testiran i na 220V/60Hz sistemu (Brazil) i radi odlično.

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 54,244

Ocjena: (2.99, glasova 7319)

Glasaj:

Datum: 07-02-2009

English version of this page: IR light dimmer v1

617_ir_light_dimmer_v1.zip

Bookmark and Share Komentari (387)

komentar [367]

http://tinypic.com/usermedia.php?uo=1LhMuIYoALwHYeRK7q\%2BHpIh4l5k2TGxc#.UmkKp038K9J http://tinypic.com/usermedia.php?uo=1LhMuIYoALwkOLu8wbhD14h4l5k2TGxc#.UmkKwE38K9I http://tinypic.com/usermedia.php?uo=1LhMuIYoALxCFAOl\%2B2o5XIh4l5k2TGxc#.UmkKzk38K9I
IP: n/a

komentar [366]

Napajanje mi je eksterno tj. iz 12V switch trafoa (1A). Ploca je komleksna, na njoj su 4 IR prekidaca i 2 IR dimera, svi vezani na JEDAN TSOP. Sve radi ok osim dimera. Ti si mi savetovao da probam da stavim mali trafo 220v/12v I sekundar vezem izmedju mase I pina br. 5 na PICu,zbog detekcije nule. Probao sam ali isto radi. Mozda da smanjim 1Mohm otpornik, ali koliko? A evo i slika.
IP: n/a

komentar [365]

Shema je tvoja, nisam nista menjao osim niskostrujnog napajanja. IR dimmer je sa 12F629 i BT138, naravno dodao sam i MOC 3023 zbog izbora triaca.On-off sa tasterom je ok, osim sto nema soft-starta. Pri pojacavanju sa daljinskim, prvi stisak ide na 10\% uz prethodni kratki bljesak na 100\% i dalje ne ide. Kad krenem unazad, prvi stisak ode na oko 60-70\%, dalje na dole obara za po jedan stepen do gasenja.
IP: n/a

komentar [364]

Mozes li ti postaviti na forum svoju shemu, odnosno to sto si do sada napravi? Jedino tako ti mogu pomoci, ovako samo nagadjam sta si i kako spojio :)
IP: n/a

komentar [363]

Zdravo trax. Ako se secas mog problema, eksterno switch napajanje za dimer, nema detekcije nule pa dimer brljavi. Predlozio si mi da probam da dodam mali trafo izmedju minusa i pina za detekciju nule. Probao, trafo je 12V, ne radi, i dalje brlja,nema soft-starta itd. Mozda da smanjim otpornik 1M, ali koliko? Ili imas neko drugo resenje? Pozdrav.
IP: n/a

komentar [362]

Hi again! i'm currently about to change the Pic-flash and would ask some general questions: which purpose does the 1Meg-Resistor have? could i use this Port for a Second switch? why is Pin4 /GP3-MCLR not connected? could this port be used generally for a switch? i changed already the schematic to fit in in an old Bus-based-switch (this one: http://www.jung.de/en/online-catalogue/63908786/ )and want to use this switch with "up" and "down" keys. i'll send you all (schematics, source and pictures wh
IP: 93.132.237.173

komentar [361]

I used his schematics, modified them by my own, so i could made it with the smd-PIC. and on his website were no files for download (firmware) so i used yours :P and - well - i found his schematic first and made it compatible... so how could i modify your firmware for my wall switch? if you want, i could send you my layout and parts list, i already mounted it and it works great.
IP: 93.132.251.212

komentar [360]

Why would you use his schematics and my firmware??? It is not meant to be compatible.
IP: n/a

komentar [359]

Hi! I mounted the Ir Light Dimmer v.1 smd from http://www.ivica-novakovic.from.hr/Lightdimmer-eng.htm used your hex file as firmware. how to modify the wall pushbutton funktion ?? i want it to be short pressed for ON/OFF Trigger and long pressed for dimmer up or down, and if pressed for two cycles to get Programming mode...
IP: 95.115.22.179

komentar [358]

It is somebody there which tested the IR light dimmer v1 for 220V/50Hz For me the hex file not works Please help
IP: 109.64.121.100


Stranica komentara: <12345678...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame