SEP16

Minijaturni reverzni GeoCaching

Minijaturni reverzni GeoCaching
Minijaturni reverzni GeoCaching

GeoCaching je napredna verzija potrage za blagom i to uz pomoć GPS navigacije. Koristeći GPS potrebno je pronaći lokaciju na kojoj je skriveno blago (kutija sa sadržajem). Reverzni GeoCaching je poprilično nova stvar a ideja je da je blago već prisutno u rukama igrača ali u zaključanoj kutijici.  Kutija se automatski otvara kada igrač dođe do određene uprogramirane lokacije. Na toj kutijici, koja je ujedno i uređaj se nalazi LCD displej i jedno dugme. Pritiskom na to dugme kutija prikaže udaljenost do tajne lokacije i isključi se. Broj pritisaka dugmeta je ograničen i kutija ne prikazuje nikakve dodatne informacije.

Ovaj Reverzni GeoCache je poprilično fino dizajniran i napravljen. Hardver unutar uređaja je: MAX1674 step-up konverter, Haicom HI-204 SiRFStar GPS prijemnik, PIC18F2520 mikrokontroler, baterija i ostale sitnice. Kod za mikrokontroler je pisan u C-u i zauzima 10k od 16k dostupnih u izabranom PIC-u.
Ovo dosta podsjeća na Amatersku radio-goniometriju.

Izvor: Markus


Komentari

SEP13

Eksterni prekidi na AVR-u

Eksterni prekidi na AVR-u
Eksterni prekidi na AVR-u

Prekidi (interrupts) su dio hardvera AVR mikrokontrolera i oni rade vrlo slično kao i prekidi u stvarnom životu. Uzmimo za primjer šta se desi kada čitamo knjigu i zazvoni nam telefon; Stavimo knjišku oznaku (bookmark), javimo se na telefon, onda se vratimo knjizi i nastavimo gdje smo stali.

Protostack je upravo objavio uputstvo (tutorial) u kojem objašnjava kako se koriste prekidi na AVR mikrokontrolerima. U uputstvu su pokriveni i eksterni i "pin change" prekidi. Kao i drugi Protostack-ovi tutoriali i ovaj ima dosta detalja i primjere koda pisanog u C-u.

Izvor: Protostack


Komentari

SEP7

Biennophone radio iz 1953

Biennophone radio iz 1953
Biennophone radio iz 1953

Ovo je jedan poprilično star HF radio iz 1953. godine napravljen u Švicarskoj koji je signal dobijao putem telefonskih instalacija. Servis je inače radio u Švicarskoj od 1940. pa do 1998. godine.

Da bi nastavio sa radom trebala mu je nova "centrala" odnosno novi izvor signala. U cilju očuvanja kvaliteta zvuka kojeg je originalno imao, centrala radio "napaja" AM signalom koji se šalje preko AM modulatora a prima pomoću AM radio prijemnika sa elektronskim cijevima. AM modulator šalje audio signal sa mp3 playera ili FM tunera (prijemnika) na dva zadnja AM kanala: 340 i 307 KHz.

Izvor: E. Lelic


Komentari


AVG31

Spajanje termalnog printera na mikrokontroler

Spajanje termalnog printera na mikrokontroler
Spajanje termalnog printera na mikrokontroler

Ovo je ustvari samo glava od termalnog printera a ne kompletan printer. Upravljanje čitavim printerom bi bilo mnogo jednostavnije; samo mu pošaljete par AT komandi i on počinje da printa željene podatke. U ovom slučaju autor je morao napraviti "font" u firmware-u, kontrolisati dva servo motora i grijuće elemente na samoj glavi printera.

Mikrokontroler koji je korišten je Atmel AVR sa Arduino bootloader-om. Grijući elementi su kontrolisani sa ULN2801A darlington tranzistorima koji su opet kontrolisani sa SN74164 šift registrom da bi se sačuvalo puno IO pinova. Pogledajte i video snimak printera u akciji.

Izvor: Manuel Rábade


Komentari

AVG23

POV sat kroz slike

POV sat kroz slike
POV sat kroz slike

Ovdje možemo pogledati nekoliko slika novog projekta našeg člana foruma [Kize].

Radi se o POV sat-u, možda čak i najboljem do sada. Program za mikrokontroler je pisan u Bascom-AVR i ima svega 3000 linija koda.

"Spisak dijelova: ATmega324P @ 20MHz, 64kb Ramtron FRAM, FM1608, 5 x TLC5916 shift registri, 40 x Cyan PLCC-4 LEDice, A1101 Hall IC, TSOP6238 IR receiver i MIC5209-5.0 LDO V-reg."

Izvor: Kizo


Komentari

AVG11

Nixie sat u maketi voza

Nixie sat u maketi voza
Nixie sat u maketi voza

Ovaj Nixie sat nam stiže iz Njemačke od [pezi666999] a originalno se radi o projektu Nixie sat sa jednom IN-8 cijevi.

Sat je spakovan u malo drugačije kućište: model lokomotive. Nixie cijev je IN-8-2 iako "zarez" nije korišten. Na video snimku se može vidjeti taj uradak a shema se može preuzeti sa projektne stranice.

Izvor: pezi666999


Komentari

AVG10

Digitalni sat/kalendar/termometar

Digitalni sat/kalendar/termometar
Digitalni sat/kalendar/termometar

Evo jednog fino napravljenog digitalnog sata sa kalendarom i termometrom.

Baziran je na Microchip PIC16F628 (ili čak PIC16F84) mikrokontroleru i DS18S20 ili DS18B20 temperaturnom senzoru od Maxim-IC-a. Hardver je prilično jednostavan zato što sadrži samo PIC mikrokontroler, DS18S20/DS18B20 senzor, 4x7 segmentni LED displej sa zajedničkom anodom, četiri 2N3906 tranzistora i nekoliko otpornika.

Na projektnoj stranici se takođe može naći i projekat: digitalni termostat.

Izvor: Bogdan Borca


Komentari

AVG3

Nova AVR razvojna ploča

Nova AVR razvojna ploča
Nova AVR razvojna ploča

Ove sedmice je Protostack objavio verziju 1.5 svog AVR razvojnog okruženja. Kao i prethodna verzija koju smo opisali u Januaru, i ova donosi dosta poboljšanja (tačnije 6).

Sekcija za napajanje je prilagođena tako da prihvata naponske regulatore sa rasporedom pinova Input/Ground/Output i Ground/Output/Input. Na ploči je takođe i dioda i automatski osigurač (PTC) koji štiti komponente i izvor napajanja od prevelike struje.

Pored navedenog tu je i bolje označavanje dostupnih portova mikrokontrolera kao i konektor za CR2032 bateriju.

Izvor: Protostack


Komentari

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame