/Projekti/LC metar sa PIC16F628A

LC metar je vrlo koristan instrument i nije loše imati ga u radionici kada treba izmjeriti kapacitet nekog kondenzatora ili induktivitet neke tek namotane zavojnice. Umjesto da dizajniram/debugiram svoj metar odlučio sam da napravim popularni LC metar od Phil Rice-a koji provjereno radi, sa manjim modifikacijama.

P9150069
Mjerenje 1200uH (122) zavojnice od Coilcraft-a

P9010036
LC metar - SMD

Napajanje instrumenta
Želio sam da instrument stane u malu kutijicu i da se napaja iz baterije. Kako je kutija koju sam imao u planu bila nedovoljno velika da u nju stane i 9V baterija odlučio sam da je najbolje dodati malu 3,6V Li-Ion bateriju koju sam uzeo iz pokvarene Bluetooth slušalice. Njen kapacitet od 135mAh je sasvim dovoljan za potrošnju ovog uređaja.

P9010032
Minijaturna Li-Ion baterija

PIC mikrokontroler može raditi na tih 3,6V ali LCD displej mora raditi na 5V. Kako nisam imao sreće u pronalasku 2x16 LCD displeja koji može raditi na 3,6V odlučio sam dodati step-up konverter koji će koristiti 3,6V bateriju da bi generisao 5V potrebnih za rad uređaja. U ovu svrhu sam odabrao TPS61222 od Texas Instruments-a. Ovo malo (vrlo vrlo malo) kolo je odlično i potrebna mu je samo zavojnica i dva kondenzatora za rad.

P9010029
TPS61222 - malo kolo sa 6 nožica u centru slike, i MAX1811 desno

Sada kako imamo Li-Ion bateriju u uređaju trebamo razmisliti i o njenom punjenju. Ovaj posao obavlja kolo MAX1811 od Maxim-a koje je kompletni punjač Li-Ion baterija. Sada sve što treba uraditi je dodati USB konektor i LC metar se može puniti preko USB porta.

P9010040
USB konektor za punjenje Li-Ion baterije

P9010055
Punjač (USB) spojen - ZELENA, baterija se trenutno puni - CRVENA

Modifikacije programa za mikrokontroler
Napravljeno je svega nekoliko manjih modifikacija izvornog koda za mikrokontroler. Sve originalne kalkulacije koje on obavlja su zadržane a promjenjeno je: raspored pinova na PORTB za LCD displej, druga linija LCD-a konstantno prikazuje frekvenciju oscilatora, LC metar je automatski re-kalibrisan kada se prebacuje sa mjerenja induktiviteta na mjerenje kapaciteta i obratno.

Nuliranje i kalibrisanje instrumenta
Ovaj LC metar ima vrlo čudno "nuliranje". Nakon dovođenja napona uređaju potrebno ga je nulirati. Ispostavilo se da nije isto kratkotrajno isključiti napajanje uređaju da bi se nulirao i resetovati mikrokontroler preko MCLR pin-a. Zašto je to tako - još uvijek mi nije jasno. Primjetio sam ovaj fenomen nakon što je uređaj već završen a nisam planirao staviti "zero" dugme na kutiju (dugme za nuliranje). Ovo je popravljeno u kodu za mikrokontroler tako što se nuliranje i re-kalibracija sprovede svaki put kada se prebaci mjerenje sa L na C i obratno. Nuliranje i re-kalibracija je ustvari obični reset mikrokontrolera i to se sada simulira softverski. Rezultat je skoro identičan tako da je sve OK.

P9010050
Mjerenje nepoznatog induktiviteta - 1 (skrivena frekvencija na drugoj liniji)

P9010051
Mjerenje nepoznatog induktiviteta - 2 (skrivena frekvencija na drugoj liniji)

P9010052
Mjerenje kapaciteta 100nF kondenzatora (skrivena frekvencija na drugoj liniji) - slučaj kada instrument nije dobro kalibrisan i nuliran

P9010028
Donja strana pločice

Shema i program za mikrokontroler
Shema je identična kao originalna od Phil Rice-a. Jedina razlika je dodatak dva kola: MAX1811 i TPS61222. SCH i PCB fajlovi (Eagle Layout) se mogu downloadovati klikom na crveno download dugme ispod članka.

shemaextra
Dodatak originalnoj shemi: MAX1811 i TPS61222

Modifikovani kod za mikrokontroler (ASM i HEX) se takođe mogu skinuti ovdje ukoliko želite da napravite ovu verziju sa 3,6V Li-Ion baterijom.

Originalni LC metar
- http://sites.google.com/site/vk3bhr/home/index2-html
- http://www.marc.org.au/index.html
- http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/lc/index2.html

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 7,794

Ocjena: (2.97, glasova 4201)

Glasaj:

Datum: 16-09-2011

English version of this page: LC meter with PIC16F628A - redux

807_lc_meter.rar

Bookmark and Share Komentari (27)

komentar [27]

A što je sa Low-Voltage Programming trebam li na to pažnju obraćati kod ICSP-a
IP: n/a

komentar [26]

Da, to je to! Tako ih ja programiram kada ih ne mogu ubosti u programator. Samo pazi da sve spojis kako treba, i prvo spoji GND prije ostalih pinova.
IP: n/a

komentar [25]

Znači samo da zalemim tih 5 pinova direktno na žice spojim ih na programator i loadujem program, da li na još šta moram paziti ?
IP: n/a

komentar [24]

Ja sam ga programirao sa EasyPIC3 tako sto sam na sam chip zalemio zice i te zice onda utaknuo u EasyPIC3 plocu u podnozje za DIP 18. Posto chip u tom slucaju nije pod napajanjem (nije zalemljen u LC metru) moraces mu spojiti i Vcc pin. Znaci spajas: GND, VCC, MCLR, RB6 i RB7. Svaki na svoje mjesto u podnozju na programatoru. Raspored pinova kod ovog kucista je identican kao i za DIP 18 (veliki PIC).
IP: n/a

komentar [23]

EasyPic 5
IP: n/a

komentar [22]

Da bi isprogramirao ovaj kontroler, trebas na programator spojiti njegove pinove i to: GND, MCLR, RB6 i RB7. Koji programator koristis?
IP: n/a

komentar [21]

Je li mi može netko dati uputstvo za ICSP jer nikako drugačije ne mogu programirati ovaj kontroler
IP: n/a

komentar [20]

Hello, to remove measuring capacitance, just follow where wires go when switch is connected for capacitance measurement, and remove all components that are not used for inductance measurement. Simple! I don't know how accurate it will be, do you have another L-meter to compare results?
IP: n/a

komentar [19]

Hello, I am currently doing a project which involves measuring very low inductance (ranging from 90uH to 95uH) and I believe this device will work perfectly for this purpose. Do you think it it possible to have accurate measures of this and would you recommend me any changes for not using the capacitance measuring part?
IP: 146.155.157.13

komentar [18]

Može li mi netko dati popis svih dijelova treba mi jer sam ovaj projekt uzeo za završni rad unaprijed hvala
IP: n/a


Stranica komentara: 123>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame