/Projekti/LC metar sa PIC16F628A

LC metar je vrlo koristan instrument i nije loše imati ga u radionici kada treba izmjeriti kapacitet nekog kondenzatora ili induktivitet neke tek namotane zavojnice. Umjesto da dizajniram/debugiram svoj metar odlučio sam da napravim popularni LC metar od Phil Rice-a koji provjereno radi, sa manjim modifikacijama.

P9150069
Mjerenje 1200uH (122) zavojnice od Coilcraft-a

P9010036
LC metar - SMD

Napajanje instrumenta
Želio sam da instrument stane u malu kutijicu i da se napaja iz baterije. Kako je kutija koju sam imao u planu bila nedovoljno velika da u nju stane i 9V baterija odlučio sam da je najbolje dodati malu 3,6V Li-Ion bateriju koju sam uzeo iz pokvarene Bluetooth slušalice. Njen kapacitet od 135mAh je sasvim dovoljan za potrošnju ovog uređaja.

P9010032
Minijaturna Li-Ion baterija

PIC mikrokontroler može raditi na tih 3,6V ali LCD displej mora raditi na 5V. Kako nisam imao sreće u pronalasku 2x16 LCD displeja koji može raditi na 3,6V odlučio sam dodati step-up konverter koji će koristiti 3,6V bateriju da bi generisao 5V potrebnih za rad uređaja. U ovu svrhu sam odabrao TPS61222 od Texas Instruments-a. Ovo malo (vrlo vrlo malo) kolo je odlično i potrebna mu je samo zavojnica i dva kondenzatora za rad.

P9010029
TPS61222 - malo kolo sa 6 nožica u centru slike, i MAX1811 desno

Sada kako imamo Li-Ion bateriju u uređaju trebamo razmisliti i o njenom punjenju. Ovaj posao obavlja kolo MAX1811 od Maxim-a koje je kompletni punjač Li-Ion baterija. Sada sve što treba uraditi je dodati USB konektor i LC metar se može puniti preko USB porta.

P9010040
USB konektor za punjenje Li-Ion baterije

P9010055
Punjač (USB) spojen - ZELENA, baterija se trenutno puni - CRVENA

Modifikacije programa za mikrokontroler
Napravljeno je svega nekoliko manjih modifikacija izvornog koda za mikrokontroler. Sve originalne kalkulacije koje on obavlja su zadržane a promjenjeno je: raspored pinova na PORTB za LCD displej, druga linija LCD-a konstantno prikazuje frekvenciju oscilatora, LC metar je automatski re-kalibrisan kada se prebacuje sa mjerenja induktiviteta na mjerenje kapaciteta i obratno.

Nuliranje i kalibrisanje instrumenta
Ovaj LC metar ima vrlo čudno "nuliranje". Nakon dovođenja napona uređaju potrebno ga je nulirati. Ispostavilo se da nije isto kratkotrajno isključiti napajanje uređaju da bi se nulirao i resetovati mikrokontroler preko MCLR pin-a. Zašto je to tako - još uvijek mi nije jasno. Primjetio sam ovaj fenomen nakon što je uređaj već završen a nisam planirao staviti "zero" dugme na kutiju (dugme za nuliranje). Ovo je popravljeno u kodu za mikrokontroler tako što se nuliranje i re-kalibracija sprovede svaki put kada se prebaci mjerenje sa L na C i obratno. Nuliranje i re-kalibracija je ustvari obični reset mikrokontrolera i to se sada simulira softverski. Rezultat je skoro identičan tako da je sve OK.

P9010050
Mjerenje nepoznatog induktiviteta - 1 (skrivena frekvencija na drugoj liniji)

P9010051
Mjerenje nepoznatog induktiviteta - 2 (skrivena frekvencija na drugoj liniji)

P9010052
Mjerenje kapaciteta 100nF kondenzatora (skrivena frekvencija na drugoj liniji) - slučaj kada instrument nije dobro kalibrisan i nuliran

P9010028
Donja strana pločice

Shema i program za mikrokontroler
Shema je identična kao originalna od Phil Rice-a. Jedina razlika je dodatak dva kola: MAX1811 i TPS61222. SCH i PCB fajlovi (Eagle Layout) se mogu downloadovati klikom na crveno download dugme ispod članka.

shemaextra
Dodatak originalnoj shemi: MAX1811 i TPS61222

Modifikovani kod za mikrokontroler (ASM i HEX) se takođe mogu skinuti ovdje ukoliko želite da napravite ovu verziju sa 3,6V Li-Ion baterijom.

Originalni LC metar
- http://sites.google.com/site/vk3bhr/home/index2-html
- http://www.marc.org.au/index.html
- http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/lc/index2.html

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 7,385

Ocjena: (2.96, glasova 3495)

Glasaj:

Datum: 16-09-2011

English version of this page: LC meter with PIC16F628A - redux

807_lc_meter.rar

Bookmark and Share Komentari (27)

komentar [7]

I have one question according to MAX1811. What will happen with your green LED when the device is ON but it is not plugged to USB - when is battery operated? The LED is ON or OFF? thanks
IP: 85.237.227.41

komentar [6]

@John - sure, no problem.
IP: n/a

komentar [5]

This is very good example. Can I link your information to my website a href="http://www.basic-electronics-tutorials.com"
IP: 124.13.222.89

komentar [4]

Sve je sa ebay (uglavnom sve). Neke sam skinuo sa nekih starih ploča...
IP: n/a

komentar [3]

jesi li ove smd komponete narucivao, ako da gdje...mozda digi-key...
IP: n/a

komentar [2]

This LC meter has an auto-calibration option. Before turning it on the clips must be shorted together when in "L" mode, or open when in "C" mode. Read the article of the original project from Phil Rice. The casing is for a hand held device and it is from company: http://www.pactecenclosures.com/
IP: n/a

komentar [1]

It is a pretty cool device, very useful, too. I wonder if there's a specific procedure for calibration you can recommend? You're mentioning calibration in the post but I could not find any specifics. Also, great choice of the project case! This one seems specifically designed for handheld devices. It's just the right size to feet into the palm of a hand. Do you remember where you got one by any chance? Cheers!
IP: 71.185.57.127


Stranica komentara: <123


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame