DEC31

USB numerička tastatura sa RFID čitačem

Ako vam zatreba PC numerička tastatura sa RFID čitačem, ovdje imate uputstvo kako je sastaviti iz dijelova.

Opisan je način spajanja ID-12 (TLM-20) RFID čitača koji ima TTL seriski izlaz sa USB numeričkom tastaturom. Pošto RFID čitač ima seriski izlaz potreban je i USB-UART konverter. Iz USB-UART konvertera se izvadi štampana pločica sa PL2303 IC-om, a na toj pločici takođe bude i MAX213 IC (TTL-UART) naponski konverter. Međutim, u ovom kolu on nije potreban pa se može odlemiti sa pločice.

overall

Prvi korak je otvoriti serial-usb konverter. To se može uraditi sa  skalpelom a najbolje je prepilati jednu ili dvije strane na mjestu gdje je spoj i otvoriti kutijicu. Nakon toga možemo, a nemoramo, odlemiti već postojeći TTL-UART naponski konverter koji je u ovom slučaju MAX213.

MAX213

Nakon toga, treba izbušiti rupice za RFID čitač kartica. U ovom slučaju je korišten ID-12 (TLM-20) 125kHz čitač. Na drugoj strani (unutrašnjost tastature) zalemimo žice po shemi koja je data ispod slike. Na kraju trebamo imati žice za: +5V, GND i "Data out" seriske podatke.

id-12-inside
Žice zalemljene na RFID čitač

schematics
Shema (ista shema kao kod USB RFID čitač za lijene)

Slijedeće što treba uraditi jeste locirati RX pin na serial-usb chipu koji je u većini slučajeva Prolific PL2303.

PL2303pinout

Na pin 5 treba spojiti "Data out" pin od RFID readera. Pored toga potrebno je spojiti GND čitača sa masom konvertera (usb porta, obično crna žica), napajanje RFID čitaču (+5V) dovesti takođe sa USB konektora (obično crvena žica).

Zato što ova USB tastatura ima i USB hub, treba spojiti PL2303 konverter pločicu na jedan od USB portova ovog hub-a. Ovako na kraju spajanja i dalje imamo samo jedno USB kablo koje spajamo na PC a preko njega se napaja i RFID čitač, usb-seriski konverter, tastatura i vrši komunikacija za sve pomenuto!

keypad
Tastatura koja je korištena

connections1

connections2

id-12-outside1


USB numeric keypad with RFID reader Bookmark and Share Komentari (0)


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame