/Projekti/Automatsko svjetlo za hodnik

Ovo je jedan mini-uređaj koji može biti od koristi prilikom ulaska u mračnu prostoriju. Napravljen je kao modul Dvokanalnom IR prekidaču i zbog toga se može činiti da je stvar malo izmakla kontroli kada govorimo o jednostavnosti izrade jer se ipak radi o jednostavnom (ali pametnom) prekidaču za svjetlo sa tajmerom. Bilo kako bilo, uređaj je modularan i bežičan a to su bila dva preduslova za njegovu realizaciju i ugradnju u hodnik stana.

autolights1

autolights2

Ovaj modul se sastoji iz nekoliko ključnih komponenti:

- Dvostruki izvor napajanja: 8,4V za IR LED-ice senzora i 5V za sve ostalo
- Mjerenje intenziteta dnevnog svjetla sa LDR CdS ćelijom na A/D konvertoru PIC12F675 mikrokontrolera tako da se svjetlo ne uključuje u toku dana (za čuvanje energije - moramo razmišljati zeleno)
- Sharp IS471F senzor za detekciju prepreke sa dvije predajne IR LED-ice i dodatno IR sočivo za fokusiranje za veći domet senzora
- Treća IR LED za emitovanje RC5 signala simuliranog daljinskog upravljača

Opis funkcionalnosti uređaja
Kao što je već ranije rečeno, ovo je dodatak mom Dvokanalnom IR prekidaču kojem je za rad potreban IR daljinski. To nije problem jer možemo veoma lako simulirati IR daljinski sa PIC-om i jednom IR predajnom diodom. Stoga, ovaj dodatak šalje IR kodove za ON i SLEEP instrukciju Dvokanalnom IR prekidaču na svaku detekciju prepreke (vrata) i time uključuje svjetlo i postavlja ga u SLEEP režim što znači da će se ono automatski isključiti nakon 1-2 minute. Pored toga ovaj modul vrši mjerenje nivoa dnevnog svjetla i odlučuje da li će se svjetlo uopšte uključiti ili ne i posjeduje dugme za programiranje Dvokanalnog IR prekidača.

Uvezivanje Dvokanalnog IR prekidača i ovog dodatka
Nakon uključenja uređaja na napajanje potrebno je uperiti predajnu IR diodu prema Dvokanalnom IR prekidaču i podesiti ga u režim programiranja. Pritisnuti dugme Sw1 na dodatku kada će on započeti slanje 5 IR kodova i time isprogramirati Dvokanalni IR prekidač. Ovi kodovi su za uključenje "ON - A" i aktivaciju "SLEEP" tajmera.

shema-schematics-web
Shema uređaja

Podešavanje potenciometara VR1 i VR2
Na shemi vidimo dva potenciometra VR1 i VR2. Jedan se koristi za podešavanje udaljenosti prepreke za IS471F senzor (VR2) dok se drugi koristi za podešavanje nivoa dnevnog svjetla dan/noć (VR1). Ovaj drugi potenciometar VR1 se mora podesiti tako da uređaj "misli" da je noć čak i kada je sijalica u hodniku (mjestu gdje je uređaj ugrađen) uključena. Imao sam sreće sa ovim jer CdS ćelija može da detektuje ovu razliku. U softveru je implementirana i vremenska odgoda "proglašenja" dana tako da i kada se svjetlo uključi i obasja CdS ćeliju tako ona "misli" da je trenutno dan, svjetlo će se i dalje uključivati odnosno IR kodovi će se slati i narednih 4-5 minuta.

Optika za detekciju prepreke senzora IS471F
Na slici vidimo dvije predajne IR diode i IR fokusno sočivo. Ova kombinacija nam omogućuje dosta veći domet detekcije pogotovo sa eksternim jačim napajanjem za predajne IR diode.

iroptics
Na slici nije prikazano da su IR LED-ice postavljene pod odgovarajućim uglom koji omogućuje da se IR zraka vraća direktno u sočivo

autolights4
IR optika na PCB-u zajedno sa CdS LDR-om, tasterom, RC5 IR LED-icom, crvenom LED i potenciometrima

autolights5
Druga strana PCB-a (IR optika i ostalo)

autolights6
PCB sa optikom ugrađena u poklopac kutije sa osiguračima koja se obično nalazi iznad ulaznih vrata u stan/kuću

autolights8
Ovo je upereno DOLE - prema gornjem rubu vrata

Korisnički interfejs
Ovdje vidimo korisnički interfejs sa svim otvorima objašnjenim.

c757autolights9textba
Korisnički interfejs - objašnjen (malo sam se zanio dok sam bušio veliku rupu za sočivo)

Pločica za PIC mikrokontroler i dvostruko napajanje
PIC mikrokontroler simulira daljinski upravljač tako što salje standardne RC5 kodove, mjeri jačinu dnevnog svjetla i odlučuje da li će se svjetlo uključiti prilikom detekcije prepreke ili ne. Na ovoj pločici takođe imamo dvostruki izvor napajanja. Jedan je neregulisan i uzima se direktno sa grecovog spoja ispravljača. On otprilike iznosi 8,4V što odgovara naponu sekundara transformatora pomnoženog sa kvadratnim korijenom od dva. Nama je potreban ovaj malo veći iznos napajanja da bi povećali domet predajnih IR LED-ica za senzor koji detektuje prepreku čime dobijamo veći domet detekcije. Drugi izvor napajanja je uzet sa iste tačke 8,4V koji se dalje spušta na 5V sa LM78L05 regulatorom.

autolights3
PCB sa dvostrukim izvorom napajanja i PIC-om

autolights10
Kompletiran uređaj ugrađen u poklopac kutije sa osiguračima

Testne procedure

Sada kada dolazim kući u večernjim satima - svjetlo se automatski uključuje a kada naveče izlazim nije potrebno da isključujem svjetlo jer će se ono automatski isključiti nakon 1-2 minute!

Autor (poslao): Elektronika.ba

Broj download-a: 4,160

Ocjena: (2.94, glasova 3791)

Glasaj:

Datum: 02-05-2010

English version of this page: Automatic coming/leaving home light

757_auto_lights.rar

Bookmark and Share Komentari (15)

komentar [15]

Drago mi je da ti se svidja projekat. Vidi, taj LM78L05 dolazi u vise pakovanja. Imas ga kao tranzistor u TO-92 i imas ga kao integralno kolo u SO-8 pakovanju. Ja sam ovdje koristio upravo to SO-8 pakovanje (izgleda kao SMD verzija NE555 integrala). Pogledaj ovdje: http://users.ece.utexas.edu/~valvano/Datasheets/LM78L05.pdf Tebi je svejedno koji ces koristiti, ja sam koristio ovaj SMD jer sam njega imao pri ruci.
IP: n/a

komentar [14]

Pozdrav, radim ovaj projekt kao zavrsni rad u skoli i nije mi jasna samo jedna stvar, u popisu komponenti pise IC1 LM78L05, a kako mi se cini na shemi i na slikama nije ta komponenta. Koja komponenta je koristena, hvala puno unaprijed.
IP: 95.178.247.107

komentar [13]

Istvan, thanks for this tip. You are absolutely right. I should have used SWAPF instead!
IP: n/a

komentar [12]

Hello! It is not a good practice to use the "MOVFW var" instruction to restoring the W register at the end of the ISR routine. MPASM 'knows' it but always s a "MOVF var, w" instruction instead, which sets (or clears) the Z flag, ie the previously restored STATUS will be altered. This 'trifle' can cause from time to time inexplicable runtime errors. Your other HEX files (eg. the IR dimmer and the 2ch IR controller) also contain this little mistake. Thank you for sharing these great projects. I will be happy to studying the whole ASM source (for the others too). Greeting István (sorry for my poor English)
IP: 89.132.205.5

komentar [11]

Pozdrav još par pitanje Grec koliko A,TR1 koliko A i V i dal radi an AC/DC i ovaj SW1 radi na sitem kad se pritisne radi ponovo endati ? Sistem prekidača?
IP: 93.138.113.29

komentar [10]

Hvala :D
IP: 93.136.6.216

komentar [9]

Plocicu sam crtao napamet u sPrint-Layout-u. Skini sve fajlove, imas crveno dugme DOWNLOAD. Tu je sve sto imam za ovaj projekat.
IP: n/a

komentar [8]

Cek cek kako si iz penjata uspio prenet na plocu,ja sam uvijek radio u eagl-u i pez problema,al za ovdje par komponenti,eagl ih nema,pa mi je tu nasto problem imaš još koju šemu osim te d ami na email pošalješ ili program koji sadrži sve te komponente ?
IP: 93.136.6.216

komentar [7]

Shema je direkt iz MS Paint-a :-)
IP: n/a

komentar [6]

Pitanje U kojem si programu radio shemu ??
IP: 93.136.6.216


Stranica komentara: 12>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame