JAN29

Digitalni dimmer svjetla

Naš forumaš niho je završio svoj digitalni dimmer za istosmjernu struju. Svoj projekat opisuje:

"Princip je slijedeći: Sa dva tastera "Up" i "Down" odabiram jačinu svjetla. Kao kontrola služi PIC16F84 koji impulsno pogoni mosfet BUZ11. Uređaj sam testirao preko male sijalice 12V/4W, i bez ikakvog hladnjaka mosfet je hladan (što sam i očekivao s obzirom da mu u datasheet-u piše 50V/30A). Ugradio sam mali stabilizator za korekciju napona sa 12->5V za potebe PIC-a i to odrađuje LM78M05 (0,5 A) i on je potpuno hladan takođe bez hladnjaka. Regulacija se vrši u skali od 0-9 i pri uključivanju uređaja postavljen je na jačinu 5. Jačina svjetla je ispisana na 7-segmentnom displeju sa zajedničkom anodom. Pločica je rađena u Proteusu a program je napisan u PBP."

dim5
© niho

[ Izvor: schematics: niho @ forum ]


Digital light dimmer Bookmark and Share Komentari (7)

komentar [7]

Evo postavio sam link ponovo u zipu se nalaze sema, hex kod i nacrt PCB-a u protelu ako treba jos nesto budem lako dodao: [url=http://www.hugedrive.com/published/WG/show.php?q=TklITw==-cd2a7836] Link je[/url] @milos123 MCU zahtijeva stabilan napon za stabilan rad a na izlaz mozes staviti i bipolarni tranzistor samo preracunaj onaj otpornik od 1k prema gejtu (bazi) da struja ne premasi 20mA koliko je dozvoljeno opterecenje pina MCU-a.
IP: n/a

komentar [6]

You have more uesful info than the British had colonies pre-WWII.
IP: 82.134.78.42

komentar [5]

Proekat je odlican i dobro uradjen svaka cast. Zanima me da li mogu koristiti umjesto stabilizatora sa 12V na 5V potencinometar pa da snizim napon na 5V za potrebe pica posto nisam nasao fet.
IP: 94.250.45.178

komentar [4]

Da li možeš da postaviš sliku šeme,pošto ovaj link ne radi na kome si postavio!
IP: n/a

komentar [3]

@vfdisplay, peglom kao i sve ostalo samo sto ovdje moras stampati kao ogledalo i nije ispisano samo dimer nego kompletan raspored i vrijednosti elemenata. A ledice sam "dimao" na probnoj plocici prije nego sam uradio krajnji PCB kakav se vidi u projektu.
IP: n/a

komentar [2]

zanima me kako si ispisao ona slova na plocicu? (ono "digitalni dimer")
IP: n/a

komentar [1]

Ovo moze da dimma i LEDs...
IP: n/a


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame