/Projekti/Nixie sat sa jednom IN-8 cijevi

Nakon što sam dobio jednu IN-8 nixie cijev od prijatelja, odlučio sam da napravim sebi sat. Ovaj sat više služi za ukras nego što je koristan zato što se vrijeme prikazuje svake minute i to tri puta. Ugrađen je u staru drvenu kutiju a napaja se iz malog 220V -> 7V DC adaptera. Ispod nixie cijevi se nalazi visokoefikasna zelena LED koja uveliko poboljšava cijelokupni dojam ovog sata. Kada se ne prikazuje vrijeme, ona blinka sa periodom od tačno 1 sec.

Za napajanje nixie cijevi je potrebno 170V DC što znači da je na ploči sa elektronikom i step-up konverter sa MC34063A kolom.

seven

Na zadnjoj strani kutije se nalazi mali prekidač koji služi za podešavanje vremena i prikaz vremena na zahtjev.

backside
Zadnja strana kutije

opensmall
Unutrašnjost sata

Podešavanje vremena
Vrijeme se podešava tako što se pritisne taster i dovede napajanje satu. Nakon toga će se prikazati trenutni sat: 00, 00, 00,... Potrebno je držati taster sve dok se ne poprimi željena vrijednost. Nakon podešenja sata, potrebno je sačekati 2 sec i podesiti minute na isti način. Nakon finalne pauze od 2 sec, prikazati će se tačno vrijeme.


Podešavanje vremena na 17:03

Čuvanje i mjerenje vremena
U kutiji sa uređajem se nalazi i Lithiumska 3V (CR2032) baterija koja drži PIC pod napajanjem čak i kada se adapter isključi iz zida. Ovo je veoma značajno, jer nakon isključenja sata (adaptera) nije potrebno ponovo podešavati vrijeme. Ukoliko se pritisne dugme za prikaz vremena kada je adapter isključen, vrijeme se naravno neće prikazati. Na PIC mikrokontroleru je korišten kristal od 32,768kHz koji se može naći u skoro svim satovima. Njegova vrijednost je pažljivo odabrana a sada ćemo ukratko vidjeti i zašto. PIC16F84 ima interni brojač TMR0 koji može generisati prekid (interrupt) kada njegova vrijednost prekorači sa 255->0. To je slobodni brojač koji se inkrementira cijelo vrijeme bez obzira na to koji i kakav se program trenutno u PIC-u izvršava. Taj brojač se može "preskalirati" odnosno možemo podesiti tako da se prekid dešava na svakih 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 ili 256 prekoračenja TMR0 brojača. Kada konačno spojimo kristal od 32,768kHz na PIC mikrokontroler, treba znati da se brzina izvršavanja instrukcija ustvari dijeli sa 4 i ta karakteristika jedino važi za PIC mikrokontrolere. Znači, uz taj kristal mi ustvari imamo takt od 8,192kHz što nam govori da će TMR0 prekoračiti 32 puta u tačno jednoj sekundi (8,192 / 256). Kada sad preskaliramo naš TMR0 brojač sa 32, znači da će TMR0 prekoračiti tačno jednom u jednoj sekundi i generisati nam prekid (interrupt). To se dalje koristi kao osnova za računanje vremena. U svakom slučaju, izvorni kod je dostupan za download pa ga možete prepravljati i dorađivati.


Prikaz vremena na zahtjev u 16:57


23:00

Napomena: pločica za ovaj sat je dvoslojna.

pcbtop
Prednja strana
pcbbottom
Zadnja strana

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 3,205

Ocjena: (2.91, glasova 4347)

Glasaj:

Datum: 26-08-2009

English version of this page: IN-8 single nixie tube clock

683_nixie.rar

Bookmark and Share Komentari (6)

komentar [6]

want,
IP: 91.217.90.56

komentar [5]

I think a voltage led + varistor replacement in green led. That will many colors, adjusted by varistor. Cheer!
IP: n/a

komentar [4]

Ne znam, ja ih nabavljam iz Rusije i Britanije.
IP: n/a

komentar [3]

gde mogu kupiti nixi cev u srbiji??
IP: n/a

komentar [2]

http://hackaday.com/2009/09/03/single-tube-nixie-clock/
IP: n/a

komentar [1]

http://blog.makezine.com/archive/2009/09/sweet_single-tube_nixie_clock_desig.html
IP: n/a


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame