/Projekti/Dvokanalni IR prekidač v1

Ovo je veoma sličan projekt prethodnom IR dimmer-u svjetla v1. Razlika je u tome što ovaj uređaj ima dva kanala, ne može prigušivati svjetlo a novina je to da se mogu kontrolisati i štedne (fluorescentne) sijalice. Izvršni element je "solid state" relej (SSR) koji je napravljen od opto-triaka MOC3043 (MOC3042) i triaka po želji (npr.: BTA16, BTA08, ...).

irswv11

Mogućnosti trenutne beta verzije firmware-a su slijedeće:

- Kontrolisanje dva neovisna potrošača putem daljinskog upravljača i zidnog tastera
- Dvoklik na zidni taster uključuje/isključuje kanal B
- Učenje tastera RC5 i NEC daljinskih upravljača
- Dva načina rada: Toggle ili ON/OFF (mogućnost uključivanja pomoću jedne ili dvije tipke)
- Sleep timer u trajanju od 2min

Ukoliko se koristi za kontrolisanje sijalica, IR prekidač se spaja na postojeću električnu instalaciju unutar razvodne kutije u zidu koja se obično nalazi visoko iznad prekidača za svjetlo. Za spajanje uređaja na električnu instalaciju treba pratiti priloženu shemu spajanja. Ukoliko se slučajno spoji drugačije, postoji velika mogućnost kratkog spoja i izazivanja požara.

irswv12

Učenje tipki daljinskog upravljača (programiranje)
Nakon spajanja uređaja potrebno ga je isprogramirati odnosno naučiti tipkama izabranog daljinskog upravljača. To se radi na slijedeći način:

1. Držati zidni taster 11 sec da uređaj uđe u mod za programiranje. Nakon što protekne 11 sekundi, LED će početi da blinka brzo a spojeni potrošači će biti isključeni. Sada imate 11 sekundi da izvršite memorisanje svih 5 tipki (obavezno), odnosno:
2. Pritisnuti prvu tipku koja će označavati uključenje prvog kanala (ON - A)
3. Pritisnuti drugu tipku koja će ozačavati isključenje prvog kanala (OFF - A)
4. Pritisnuti treću tipku koja će označavati uključenje drugog kanala (ON - B)
5. Pritisnuti četvrtu tipku koja će ozačavati isključenje drugog kanala (OFF - B)
4. Konačno pritisnuti petu tipku koja će označavati aktiviranje/deaktiviranje sleep timera (SLEEP)

Prilikom programiranja i pritiska tipki daljinskog upravljača LED i kanal A će potvrditi uspješan prijem koda. Ukoliko vaš daljinski upravljač nema svih 5 dostupnih tipki, moguće je neku od tipki ponoviti ali se time gubi neka od funkcionalnosti. Ako naprimjer vaš daljinski upravljač ima samo dvije tipke [X i Y] i prilikom programiranja pritisnete: X X Y Y Y, to znači da će tipka X označavati uključenje kanala A a tipka Y uključenje kanala B, odnosno uključenje/isključenje kanala A i B kada se izabere "Toggle" način rada. Ako izaberemo kombinaciju: X X X X Y, to znači da će tipka X označavati uključenje i isključenje kanala A a tipka Y aktiviranje/deaktiviranje sleep timera. U tom slučaju kanal B se ne koristi. (Ponavljanje istog koda prilikom programiranja je dozvoljeno jer je redoslijed upoređivanja primljenih IR kodova sa onim memorisanim uvijek: kanal-A-on, kanal-A-off, kanal-B-on, kanal-B-off, sleepTimer. Uređaj će izvršiti samo prvu komandu kada pronađe memorisani IR kod.)
Napomena za programiranje: Ukoliko primjetite da LED blinka i kada niste pritisnuli tipku na daljinskom upravljaču, to je zato što niste koristili TSOP17xx nego TSOP11xx koji je previše osjetljiv na smetnje. U tom slučaju programiranje ćete sprovesti veoma teško ili nikako.
Ako niste zadovoljni postupkom programiranja tipki daljinskog upravljača - ne brinite, programiranje se može ponoviti bezbroj puta.
Ako planirate koristiti daljinski upravljač od svog TV-a, bilo bi pametno izabrati tipke koje se ne koriste često prilikom gledanja TV-a. Takve tipke su teletext-tipke: crvena, zelena, žuta, plava i neka peta. U protivnom, imaćete problema sa kontrolisanjem spojenih potrošača i/ili TV-a. Ovo vrijedi i za ostale daljinske koje planirate koristiti.

irswv13

Kontrolisanje spojenih potrošača
Spojeni potrošači (ili samo jedan) sa mogu kontrolisati preko daljinskog upravljača i preko zidnog tastera.
- Kontrola daljinskim upravljačem može vršiti na dva načina: Toggle i ON/OFF (što određuje jumper Jp1 na shemi). Toggle je način rada gdje se samo jedna tipka koristi za uključivanje i isključivanje potrošača (T - flip-flop). ON/OFF je način rada gdje su potrebne dvije tipke - jedna za uključenje a druga za isključenje potrošača.
- Kontrolom preko zidnog tastera se može upravljati sa oba kanala (potrošača). Jednoklik uključuje kanale (potrošače) koji su bili uključeni prije prethodnog isključenja kao i isključenje svih uključenih kanala (potrošača). Dvoklik uključuje oba kanala (potrošača) ukoliko su svi isključeni, ili uključuje/isključuje drugi kanal ukoliko je prvi već uključen. Ova funkcionalnost možda djeluje komplikovano ali uvjeravam vas da nije.

Sleep timer
Sleep timer se može aktivirati dužim pritiskom na zidni taster u trajanju od 1,8 sec, ili pritiskom odgovarajuće izabrane tipke na daljinskom upravljaču. Poništenje sleep timera se vrši isto kao i njegova aktivacija. Bitno je još naglasiti da se sleep timer poništava i uključenjem bilo kojeg kanala.

irswv14

Napomena: Ovaj uređaj se spaja direktno na mrežni napon. Ukoliko ne znate šta radite velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti udar električne struje koji može biti fatalan. Preporučujem da spajanje prepustite nekon iskusnom električaru.

Pogledajte IR prekidač u funkciji (jedan kanal):

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 29,365

Ocjena: (2.96, glasova 5505)

Glasaj:

Datum: 26-04-2010

English version of this page: Dual channel IR remote control v1

753_dual_channel_ir_remote.rar

Bookmark and Share Komentari (96)

komentar [36]

Can i buy all parts from you!?
IP: 78.84.228.161

komentar [35]

Da li je neki zainteresovan za izradi stampane plocice ? kontakt mail: vladimir.juga@gmail.com
IP: 93.87.35.232

komentar [34]

@sale030: ta OSCCAL vrijdnost se i ne definise softverski, ona se samo koristi softverski da definise se prilikom programiranja PIC-a u Microchip-ovoj fabrici. Ja tu vrijednost u ovom uredjaju koristim i zato ona mora postojati u PIC-u.
IP: n/a

komentar [33]

Sve je sada ok, sada radi. Trax ipak nije softverski definisao OSCAL. Znaci, ako neko koristi stari PIC kome je nekim slucajem obrisana fabricki definisana vrednost OSCAL u zadnjem redu, potrebno je ponovo upisati. Kako je Trax rekao, upisite 3444 umesto 3FFF (zadnja rec u zadnjem redu). Srecno
IP: n/a

komentar [32]

Da, to sam probao, jednostavno dupli klik na zadnju rec, otvori se novi prozor gde se upise nova vrednost za kalibraciju. Nakon programiranja to je to. Medjutim jos nisam probao da li sam prekidac sada radi. Obicno se OSCAL vrednost definise programski u nekom drugom redu sto pretpostavljam da je i Trax uradio. U tom slucaju OSCAL vrednost koja fabricki stoji u zadnjem redu nema znacaja. Jesam li u pravu???
IP: n/a

komentar [31]

Oscal vrednost upises prilikom brisanja pic-a... kliknes negde na opciju, nadji, cackaj... NE znam da li moze samo da se upise u poslednjem redu u programu sa kojim flesujes pic, ja im upisujem kada se pogube preko picprog4u... I mene interesuje, da li moze samo da se doda recimo 3430 u poslednjoj konf reci na dnu koda, gde bi inace trebalo da stoji vredost, a stoji akoo se secam 3fff?
IP: n/a

komentar [30]

Hvala na brzom odgovoru. Gde da upisem 3444? Imam opciju YES ili NO.Sto se izmena na plocici tice,doveo sam taster na pin 3 umesto na 6.izlaz iz IC na 4 umesto na 3, izlaz je sa 6 umesto sa 7, i skinuo sam detekciju nile koja je bila na pinu 5. Na kraju programiranja PICa: "Device is successfully verified". Ipak ne reaguje ni na taster ni na daljinac???
IP: n/a

komentar [29]

Prvo, umjesto tog 3FFF upisi 3444 i probaj re-programirati PIC. Drugo, ne znam sta si mijenjao i kako tako da nemam pojma da li ce to tvoje uopste raditi.
IP: n/a

komentar [28]

Zdravo svima. Prepravio sam plocicu IR Dimmer V1 koja je radila (ostrugao vodove prema PICu 12F629) i prevezao ih po semi za IR Prekidac koristeci samo jedan kanal. Preprogramirao sam stari PIC medjutim NISTA. Ne reaguje na pritisak tastera niti na daljinac. Sto puta sam prekontrolisao, preprogramirao PIC, stavio novi PIC i opet NISTA. Pri programiranju sa ICPROG i AllPIC izbacuje mi sledece: No "Oscilator Callibration Value" found. Do you want to use value from file (3FFFh) instead?" Probao sam i YES i NO.
IP: n/a

komentar [27]

Nijedan kanal nije dimovan, na oba mozes spojiti Fluo.
IP: n/a


Stranica komentara: <12345678...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame