/El.sheme/Tajmeri/Timer za foto-postupak

Citat autora: "
Ideja je da se koristi po jedan shift registar za svaki segment. Serijski izlaz iz prvog registra se veže na data ulaz od drugog itd. Sad samo mikrokontroler treba napuniti te registre sa podacima i to se prikaže na izlazu.

foto1

foto2

Najvažnije prednosti ovakvog pristupa je što se segmenti ne trebaju stalno refreshati, nego samo kada je to potrebno pri promjeni stanja, čime se dobije na svjetlini displeja, eliminira se eventualni flickering i oslobađaju se resursi mikrokontrolera da može vršiti za to vrijeme neke druge kalkulacije. Isto tako potrebne su samo dvije linije za upis podataka, što može biti korisno ako ne raspolažemo sa više I/O linija. Eventualna mana je što ovako segmenti vuku nešto više struje nego u multipleksu.
Na ovakav spoj sam još dodao ispravljač napona, relej i piezo.

foto3

foto4

Segmente sam na kraju spojio ovako čudno zato jer mi se tako na PCB-u ne sijeku vodovi pa imam manje kratkospojnika. Ustvari mogu se spojiti bilo kako samo što treba je prepraviti tablicu s brojevima. Još sam dodao i str (store) upravljačku liniju zato jer pri upisu podataka segmenti na djelić sekunde zasvijetle (jedva primjetno, ali me je to kopkalo :D), a ovako se pričeka dok se svi registri ne popune pa tek onda se, sa store, vrijednosti iz registara prebace na izlaze čipa.

Kod sam pisao u bascomu-avr, koji mi najviše odgovara zbog jednostavnosti, koristeći flag system iliti po naški princip zastavica. Između ostalog u atachmentu ispod su i hex i source kojeg sam se potrudio dobro izkomentirati kako bi bio lakše shvatljiv za eventualne samograditelje.

Funkcije uređaja:
-dvije tipke su za namještanje vremena u koraku od 10s
-treća tipka je start/stop
-timer naravno odbrojava od zadane vrijednosti do nule kada isključi relej i aktivira zvučni alarm
-tipke za podešavanje vremena su onemogućene za vrijeme odbrojavanja
-zadano vrijeme se sprema u EEPROM tako da je dovoljno samo jednom namjestiti vrijeme. EEPROM čuva vrijednost i kad nema struje tako da pri ponovnom uključivanju se odmah prikaže zadana vrijednost.
-mikrokontroler se gasi nakon dvije minute neaktivnosti, tada je ukupna potrošnja manja od 5mA.
-trenutno se budi pritiskom na tipku start/stop"

foto5
foto6

Forum projekt

Autor (poslao): Kizo

Broj download-a: 4,872

Ocjena: (2.92, glasova 3052)

Glasaj:

Datum: 06-11-2009

English version of this page: Darkroom timer for PCB exposure

714_Tiny2313_Timer.zip

Bookmark and Share Komentari (9)

komentar [9]

trax hvala samo sto ja sa tom shemom i svojim znanjem malo teze to mogu da izvedem treba mi malo detaljnija shema nekom da dam da mi uradi stampu kupim delove to polemim i pustim u rad ako imas bolju ideju kazi ili da mi prodas stampu ili kit treba mi tajmer za osvetljavanje klisea za tampon stampu sa uv lampama i to tajmer sa displejom regulacije do 10 minuta tacnosti od 1 sec i sa mogucnoscu podsavanja vremena mislim da je ovaj dobar ako bi nasao da kupim sve elemente u beogradu a mislim da bi . Hvala
IP: n/a

komentar [8]

Klikni na crveno DOWNLOAD dugme, eto ga iznad.
IP: n/a

komentar [7]

molim da mi neko prosledi shemu tajmera za foto postupak sa displejom ako je moguce
IP: n/a

komentar [6]

Great... I also use these tubes, and timer is on my phone :-)
IP: n/a

komentar [5]

i found similar uv box project, there are using tubes http://www.qubbeks.puslapiai.lt/articles.php?article_id=25
IP: 88.119.145.250

komentar [4]

I have by mistake type in mega8 datasheet, instead of tiny2313, but still 128 prescaler does not exist for AVR family. Only for timer2 in megas.
IP: n/a

komentar [3]

s is is not a clock. 2)better result could be achieved with 4 bulbs, but even with 2 uniformity of light is good enough to illuminate even bigger pcb's. There are some pictures of this on forum so u might check it out. If you have any more questions regarding this project feel free to ask. Best regards, Kizo
IP: n/a

komentar [2]

Hello First i got to say that im glad that my project have such a big interest. Regarding your questions: 1)im aware of that 10us error every half a second, and you are right that with this settings error would be zero. But you overcome one small detail. 128 prescaler value for timer1 does not exist. 1, 8, 64, 256 and 1024 are only valid ones (check the atmega8 datasheet)! Alternative is to use 64 or lower, but then u cant achieve 0.5s ISR. I don't see reason why this 10us is souch a problem, since thi
IP: n/a

komentar [1]

Hi, 1) had a quick look at your source code. The timer is configured wrong. Like it is, it gives a 10µsec error on each interrupt. Rather use prescaler=128 and 46874 as compare 2) Do you get bigger pcb's even enough with only 2 bulbs?
IP: 195.82.37.40


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame