/El.sheme/Uređaji za napajanje/Regulator triaca

Citat autora: "

Digitalna elektronika je izuzetno pogodna za ostvarenje ovog projekta. Triac sa pubuđuje impulsom na gate, tada postaje vodljiv. Toliko o toj teoriji triaca, koga više zanima neka pročita i nauči o triacima.

Regulator triaca je izveden sa mikrokontrolerom PIC16C54. Sinkronizaciju uzima induktivno odvojenu od mreže. Ispravljač je također odvojen trafoom. Koristi se trafo 230V/12V, minimum 3VA. Spoj prema triacu komunicira preko optocouplera. Time smo dobili da upravljačke tipke kao i sam mikrokontroler je zaokružen i zaštićen malim naponom, 5V DC - naponom napajanja. Znači uklonili smo rizik slučajnog napona dodira.

punovalno

Jedna tipka ima funkciju UP, druga DOWN, a treća je ON-OFF. Pritiskom na tipku UP povećava se broj na 7-segment LED, od 00 do 99 što predstavlja vođenje ili otvaranje gate-a triaca, izraženog u \%. Triac ima univerzalan teret, koji se na njega veže, bilo da je to žarulja žarne niti, kolektorski motor i slično. Upotrijebljen je BTA40-700 triac. Napon na strani tereta može biti do 230V AC i 40A. Paziti na hladnjak, da može odvoditi temperaturu sa disipacijom na triacu.

Funkcijske otpornike postavljamo ili odspajamo ako želimo da regulator radi kao punovalni ili poluvalni
regulator i ako imamo potrebu da starta sa soft ili hard okidanjem. Kod soft starta, napon se polako diže do postavljene veličine na 7-segmentnim LED, kada se pritisne tipka ON-OFF. Ponovnim pritiskom tipke odrađuje se suprotna funkcija - gašenje.

46percent

Tiskana pločica je tanki vitroplast, veličine 5cm*7cm - jednostrana. Odabrana je takva konfiguracija, da se na top layeru postavljaju 7-segmenti LED, tipke, regulator napona, sinkronizacioni otpornici, SIP,
optocoupler, quartz i spojni pinovi. Na bottom strani je sve u SMD varijanti, i time smo postigle male dimenzije tiskane pločice."

Autor (poslao): Drago_Zg

Broj download-a: 7,092

Ocjena: (2.90, glasova 2408)

Glasaj:

Datum: 16-09-2009

English version of this page: Triac regulation

687_triac_regulator.rar

Bookmark and Share Komentari (7)

komentar [7]

hye sir im intrested to do this as my mini project, and im going to change the triac to scr.. can you contact me through my email because i want to ask u something about the coding you used.. thank you soo much..
IP: 210.187.58.166

komentar [6]

odlično
IP: n/a

komentar [5]

imam za diplomski rad da napravim "regulaciju broja okretaja AC motora 1,25kW pomoću tiristora u antiparalelnom spoju" pa me zanima da li mi može netko pomoći ako ima el shemu. i da li bi se ovakav regulator mogao koristiti i u mojem slučaju, samo da se umjesto trijaka koristi tiristor.
IP: 195.29.46.220

komentar [4]

Zanimljivo, samo ima jednu manu, a to je nije zero crossing, prva slika lepo prikazuje na osciloskopu da nedostaje taj početni deo sinusoide, tj. ne propušta svu struju. Ovo se može rešiti upotrebom MOC3041 (zero crossing) umesto MOC3021. Uvek treba praktikovati MOC3041 ili sličan zero crossing.
IP: n/a

komentar [3]

zanima me mozeli se ovaj regulator upotrijebit za primar trafoa kod CO2 aparata
IP: 109.175.99.103

komentar [2]

U asemblerskom kodu na forumu su opisane funkcije otpornika.
IP: n/a

komentar [1]

Planiram da napravim ovaj regulator pa me zanimaju samo varijante sa funkcijskim otpornicima posto nisu detaljno opisane.
IP: n/a


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame