DEC12

Cheap water flow sensor

Unfortunately there is no translation of this text in english language. Please use web translator or simply click on this link: translate me!

Svrha ovog projekta je da se podigne svijest potrošačima pitke vode. Ovdje je opisan veoma jednostavan način detekcije protoka vode korištenjem piezo kristala kao i mikrofona prislonjenog uz česmu. Indikacija o potrošnji je prikazana na primitivnom LED displeju. Nakon što se česma otvori i voda počne da teče, uključi se samo jedna zelena LED-ica. Nakon što voda bez prestanka nastavi da teče još neko vrijeme, uključuju se dvije žute LE diode. Ako nakon još nekog vremena nismo zatvorili česmu uključe se crvene LE diode koje počinju da trepere.

Istina je da svi dok naprimjer peremo zube, ponekad ostavimo vodu da teče bez potrebe. Ovo bi nas moglo napominjati da pitka voda bespotrebno ističe.

Drugi način je da se ugradi vodomjer na osnovu kojeg bi se plaćao račun za vodu. U tom slučaju prvi račun za vodu koji bi došao bi bio sasvim dovoljan za ubuduće!

cesma
© staceyk

[ Source: staceyk ]


Jeftini senzor protoka vode Bookmark and Share Comments (2)

comment [2]

Bio bi dobar i beep, ali tek kada se ukljuci narandzasta ili crvena :)
IP: n/a

comment [1]

Pozdravljam ideju i smatram da je vredi usavršiti. U tom smislu, mislim da je bilo efikasnije da se umesto LED stavi biper koji bi vremenom ubrzavao bipkanje
IP: n/a


Comment page:


add comment

name

e-mail (will not be published)

website

How much is = also add letter "a" at the end of your result! Eg.: 7a

Please log-in!

You can log-in on forum link: Login page. After logging-in, return to this page and click refresh in your browser.

site friends

sponsored links

ads