/Projekti/GSM kontroler v2

"GSM kontroler v2" odnosno "TwoWay Thing" je uređaj koji vam omogućuje da putem SMS poruka kontrolišete 4 releja. Pored 4 izlaza za releje tu imamo i 4 ulaza na koje možemo spojiti senzore te dobiti SMS poruku ili čak primiti poziv od GSM Kontrolera ukoliko se neki senzor aktivira.

infoelektronika73
Članak objavljen u časopisu InfoElektronika broj 73

Ovaj uređaj je prvenstveno realizovan da bi se mogla odrediti lokacija vozila dobivena sa GPS prijemnika. Takođe je moguće spojiti bilo kakav mjerni uređaj sa kojeg je moguće pokupiti podatke (mjerenje temperature, vlage, pritiska, brzine, napona, struje...) uz pomoć mikrokontrolera. GPS prijemnik ili bilo koji drugi navedeni uređaji ili senzori se spajaju na dodatne module koji nisu opisani u ovom tekstu.

Uređaj je za sada uspješno testiran na telefonima:

- Nokia 7110 (19200 bps, 8 MHz oscilator za PIC16F628A)
- Nokia 6210 (9600 bps, 4 MHz oscilator za PIC16F628A)
- Nokia 6310i (9600 bps, 8 MHz oscilator za PIC16F628A)

Uređaj bi trebao da radi sa svim DLR-3P nokijama koje imaju interni AT modem. Takva nokia je 62xx, 63xx, 6210, 7110 i vjerovatno sve njihove novije verzije. Ukoliko imate nokiju trebate provjeriti na internetu. Za pravljenje DLR-3P kabla za vašu Nokiju posjetite: ovaj link.

Detaljniji opis potražite u fajlovima za download.

gsmkontrolerv3slika

gsmkontrolerv3slika2

gsmkontrolerv3slika3

gsmkontrolerv3slika4

gsmkontrolerv3slikapcb

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 20,540

Ocjena: (2.90, glasova 3781)

Glasaj:

Datum: 16-10-2005

English version of this page: GSM controller v2

503_gsm_kontroler_v2.rar

Bookmark and Share Komentari (115)

komentar [75]

Nisi ni svestan koliko sam ti zahvalan za sve ove ideje i nemilosrdnu podrsku...! Dozivecu valjda i taj dan da ti stegnem ruku i kazem ti "Svaka ti cast prijatelju"...! :-) Mislim da me mob zeza, cim mu stavim samo masu i vcc (pinove 9 i 4), on iskljuci mrezu...?! Ne shvatam koliko to ima smisla....Koliko sam skontao led sa '84 treba jednom da blinkne i da se ugasi i to je to, a led sa '628 treba da trepce u zavisnosti sta u tom trenu radi...?! A kako treba da se ponasaju led diode kada mob nije prikace
IP: n/a

komentar [74]

16F84 sluzi samo da prebaci Nokiju u "data rezim" i da joj omoguci FBUS (seriski port). 16F628 preko UART-a (seriske komunikacije) komunicira sa Nokijom. To ti je cijeli koncept. Mozes probati uredjaj sa samo 16F84 na plocici da vidis da li on odradi svoj posao kako treba. On samo treba da blinkne LED-icu i to je to.
IP: n/a

komentar [73]

Izvinjavam se na glupom pitanju, nisam ni obratio paznju cemu sluzi ta zenerica, ali to je jedina komponenta gde sam odstupio...Nego, postoji li neki nacin da saznam odvojeno koji chip vrsi normalno svoju funkciju...? Koliko sam shvatio da 628 ne moze nista bez 84-vorke, ili mozda gresim...?
IP: n/a

komentar [72]

Zener dioda nebi trebala da ti smeta... Ona LED na plocici koja je pored PIC16F84 bi trebala samo da blinkne jednom kada utaknes konektor u Nokia telefon i to je to. Ako svijetli konstantno - nesto nije OK. Pogledaj vrijednosti otpornika koji se spajaju na konektor od Nokije (taj dio sheme), ako tu nesto zeznes, Nokia nece uci u "Data mode".
IP: n/a

komentar [71]

Ma plocice me najvise ubijaju u pojam, to jest njihov kvalitet...Moguce da me tu nesto zeza.....A da li je moguce da me zeza zener dioda, jer sam stavio od 5.1 volt a ne od 5 ili manje...? Cisto da otklonim sumnje...?
IP: n/a

komentar [70]

Vjerovatno si nesto zeznuo prilikom spajanja. Pregledaj SVE spojeve, od konektora Nokie prema PCB-u od uredjaja. Garant si nesto naopako napravio :)
IP: n/a

komentar [69]

Ja imam nekoliko problema, prvi je sto izgubim signal operatera na mob-u kad prikacim uredjaj na mob i to samo zbog VCC pina, to jest pina broj 4 na mob-u, koji kada otkacim, imam signal...? Led dioda mi konstantno svetli i sa i bez uredjaja. Koristim nokiju 6210, oba mcu-a su sa 4mhz rez. 16F84 je prog. sa dlr2_4mhz.hex a 16F628 je prog. sa whereis_7110_6210.hex, imam kredita i precizno sam propratio postupak programiranja...Sta mi je za ciniti...?!?!
IP: n/a

komentar [68]

@Trax: Thanks! Sensor 3 is now working after sending those commands.
IP: n/a

komentar [67]

@ag12345: If everything else works, then try sending the "Z.0" command first. After that you need to enable sensors you want to trigger with "M" command. To enable all sensors send command: "M.ABCD.SSSS" - this will enable all to SMS sending. The "SSSS" part is: S=SMS, or C=CALL.
IP: n/a

komentar [66]

Hi Trax, I made this controller. everything works fine except for sensor 3. the controller does not sense anything when i connect it to the ground. id there a command that I should send. please also explain what the "M." is? thanks
IP: n/a


Stranica komentara: <12345678...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame