/Projekti/GSM kontroler v2

"GSM kontroler v2" odnosno "TwoWay Thing" je uređaj koji vam omogućuje da putem SMS poruka kontrolišete 4 releja. Pored 4 izlaza za releje tu imamo i 4 ulaza na koje možemo spojiti senzore te dobiti SMS poruku ili čak primiti poziv od GSM Kontrolera ukoliko se neki senzor aktivira.

infoelektronika73
Članak objavljen u časopisu InfoElektronika broj 73

Ovaj uređaj je prvenstveno realizovan da bi se mogla odrediti lokacija vozila dobivena sa GPS prijemnika. Takođe je moguće spojiti bilo kakav mjerni uređaj sa kojeg je moguće pokupiti podatke (mjerenje temperature, vlage, pritiska, brzine, napona, struje...) uz pomoć mikrokontrolera. GPS prijemnik ili bilo koji drugi navedeni uređaji ili senzori se spajaju na dodatne module koji nisu opisani u ovom tekstu.

Uređaj je za sada uspješno testiran na telefonima:

- Nokia 7110 (19200 bps, 8 MHz oscilator za PIC16F628A)
- Nokia 6210 (9600 bps, 4 MHz oscilator za PIC16F628A)
- Nokia 6310i (9600 bps, 8 MHz oscilator za PIC16F628A)

Uređaj bi trebao da radi sa svim DLR-3P nokijama koje imaju interni AT modem. Takva nokia je 62xx, 63xx, 6210, 7110 i vjerovatno sve njihove novije verzije. Ukoliko imate nokiju trebate provjeriti na internetu. Za pravljenje DLR-3P kabla za vašu Nokiju posjetite: ovaj link.

Detaljniji opis potražite u fajlovima za download.

gsmkontrolerv3slika

gsmkontrolerv3slika2

gsmkontrolerv3slika3

gsmkontrolerv3slika4

gsmkontrolerv3slikapcb

Autor (poslao): Trax

Broj download-a: 20,465

Ocjena: (2.88, glasova 3473)

Glasaj:

Datum: 16-10-2005

English version of this page: GSM controller v2

503_gsm_kontroler_v2.rar

Bookmark and Share Komentari (115)

komentar [85]

da ne ide na ostatak uredjaja i na taj isti (zajednicki od releja) vod prikaciti +12v a na uredjaj prikaciti minus sa drugim minusem....Jel sada malo jasnije....... Uostalom, kako radis sa mikrokontrolerima ako ne znas osnove elektronike...?!
IP: n/a

komentar [84]

Pod svitkom releja se misli na spulnu (namotaj) releja gde se u stvari prikljucuje napon za aktivaciju releja a paralelno sa tim namotajem ide dioda koja bi sprecila unistavanje izlaznog tranzistora samoindukcijom iz namotoja releja....Sto se smeskove plocice tice, ona je opet neka druga prica....Kod nje je poenta prikljucenje potrosaca a ne napajanje releja, vidis da ima i oznake faze i nule (L-Live, N-Null)...Na Smeskovoj semi bi trebalo onda prekinuti onaj zadnji vod skroz gore na slici, da ne ide na os
IP: n/a

komentar [83]

Evo sad na forumu nadjoh ovo:"Evo plocice za releje za GSM kontroler. Na svitak releja treba zalemiti diodu 1N4002 (ili neku s visim naponom) i pripaziti na polaritet (katodu spojiti na plus a anodu na tranzistor)."(http://www.elektronika.ba/forum/viewtopic.php?f=1&t=181&hilit=gsm+ko ntroler&start=160)-Postavio smjesko....Sad mi nije jasno sta je svitak releja,gde treba zalemiti tu diodu i da li ovo napajanje gde pise + i - stavljamo na posbno napajanje(vec sam postavio pitanje na tu temu)? Unapred zahvala
IP: n/a

komentar [82]

Zavisi sta smatras pod ispravljacem....Napajanje se odnosi na transformator koji pretvara mrezni napon od 220v na zeljeni napon (u ovom slucaju zavisi od napona releja) i ispravljackog dela koji ce naizmenicnu struju ipraviti i isfiltrirati u jednosmernu....Kod nas jos popularno zvano adapter - 3,4.5,6,9,12 volti i 500 mA...
IP: n/a

komentar [81]

u redu,hvala na odgovoru,a moze i da se stavi ispravljac na 12 v?
IP: n/a

komentar [80]

Sve zavisi od snage releja, to jest koliko miliampera mu je potrebno za rad...Recimo da je prosecna potrosnja mini releja oko 50mA puta cetiri komada = 200 mA....Znaci ako ti napajanje daje 200mA, jedno napajanje za sva cetiri releja...
IP: n/a

komentar [79]

Dobar dan.Zelim da napravim ovaj uredjaj pa me interesuje da li na svaki relej mora ici posebno napajanje od 12v ili je tih 12V za sve releje? Unapred zahvalan.
IP: n/a

komentar [78]

Haha nesto mi je govorilo da si spojio externo napajanje, pa reko da naglasim ipak da ne treba nikakvo externo napajanje... :)
IP: n/a

komentar [77]

Naravno da se u jednom trenu svako javi sa usklikom RADIII..!:-)Al me sramota da priznam gde sam pogresio..Stavio sam EXTERNO napajanje za CEO uredjaj i normalno da mi mob gubio signal kada mu nakacim externih 5V na njegov izlaz....Dobro sto si naglasio da se ceo uredjaj napaja samo preko mob-a..Ja se jos pitam kako je moguce da si zaboravio napajanje da nacrtas na semi..:-)Inace uredjaj stvarno radi vrh vrhova..Pozdrav i hvala jos jednom..
IP: n/a

komentar [76]

Da, LED-ice treba bas tako da se ponasaju kao sto si napisao. Sta one rade kada je telefon otkacen - to se vala ne sjecam :-) Probaj da ocistis malo konektor od telefona, pa onda sve fino spoji. Probaj da napajas obicnu LED-icu sa otpornikom preko tog konektora od Nokie - trebalo bi da dioda svijetli. Ako i tad budes imao problema znaci da nesto nije OK sa telefonom. Znaci da ponovim, cijeli uredjaj se napaja iz Nokije preko njenog konektora.
IP: n/a


Stranica komentara: <12345678...>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame