/El.sheme/Video sklopovi/Hardverski subtitler

Hardverski subtitler (pogodno za satelitske dekodere/receivere).

Kao što se iz sheme vidi uređaj se jednostavno kači na videosignal koji prolazi recimo od receivera do TV-a, potrebno je obezbijediti stabilno napajanje od 5V i cca. 500 mA što u shemi nije ucrtano.

Za navigaciju imamo tri tastera (naprijed, nazad i start). Dakle dva tastera su za pretragu, a start služi da titlovanje krene u željenom trenutku, jer kada pronađemo željeni "dijalog" on će čekati komandu za start. Za sada cemo koristiti jedan mali program "eet.exe" koji će .txt fajl preraditi u .bin koji je prilagođen za upis u eeprom. Upisivanje se može izvesti sa bilo kojim programerom za I2C eeprome, ja koristim Pony. U narednom periodu ce to sve biti objedinjeno u jedan program koji ce uvući .txt i odma napuniti uređaj, recimo preko COM porta. To već nije do mene pošto taj dio programiranja radi moj frend koji je strašno neodgovoran pa ga moram proganjati, he, he (sto bi reko Hame).

Moram da napomenem. Ovaj dodatni program ima ubjedljivo najmanji korisnički interfejs tako da ne pomislite da nešto nije u redu... Po tome se vidi koliko je moj frend otkačen, uzimam za pravo to da kažem jer je upravo od mene to poprimio...

hwsubtitler

Pošto je ovo razvojna verzija koju sam na insistiranje mnogih izbacio ranije, moguće su neke greške koje će biti naravno ispravljene. Naime radi se o filteru za "naša" slova koji je privremeno implementiran u mikrokontroler i ne u potpunosti pa će umjesto par znakova izaći kvake, ali ne smeta puno. Filter zapravo služi za one koji ne posjeduju teletext čip sa oznakom H koji ima naš set karaktera.

Ja sam koristio SAA5254P/T mada neće biti problem upotrijebiti i mnoštvo drugih čipova za tu namjenu, probao sam i sa SAA5243 i radi uredno. Za njega i SAA5246 ću naknadno poslati drugi .hex jer ima razlike u adresiranju registara u odnosu na onaj prvi. Probao sam i sa SAA5244 ali ne radi, ne znam zašto jer nemam njegovu dokumentaciju. U nedostatku eeproma 24c256, moguće je raditi sa samo jednim čipom ali tada .bin može ići do 32Kb, ima filmova koji stanu u jedan eeprom.

Nadam se da će ovo biti dovoljno da se krene sa gradnjom i testiranjem.

SAA5243_512.hex PIC dump koji radi sa SAA5243 ili SAA5246 i 24C512 eeprom-om.
SAA5243_256.hex Isto to samo sa 24C256.
SAA5254_512.hex PIC dump za SAA5254 ili SAA5244 i 24C512.

EETitle.exe - Program za upload titlova, program je dovoljno jasan sam po sebi, na uredjaju je potrebno zadrzati pritisnutu tipku "Play" i pri tome ukljuciti napajanje, tada je uredjaj spreman da primi podatke. Nakon unosa podataka iskljuciti napajanje i uredjaj je spreman za upotrebu. Brzinu prenosa potrebno je staviti na 19200 bps ukoliko uredjaj radi na 8MHz.

Shema uredjaja ostaje ista samo se izbacuje EE2 i koristi se jedan 24c512, na pinove 1 i 2 PIC-a se kaci data kabal ili interfejs sa MAX 232 (pin 1 je ulaz ili RX a pin 2 izlaz TX).

hwsubtitlerv2

Autor (poslao): E.Lelic

Broj download-a: 2,962

Ocjena: (2.86, glasova 2133)

Glasaj:

Datum: 17-05-2004

English version of this page: Hardware subtitler

485_hardverskisubtitler.zip

Bookmark and Share Komentari (26)

komentar [16]

Postavio sam plocicu crtana je u PCB Designer, a taj program imate pod linkom "programi" da sebi skinete.
IP:

komentar [15]

Evo me Lelicu sta vices :)
IP:

komentar [14]

Naravno, kontaktirat cu administratora. Administratoruuuuuuuuuuuu...
IP:

komentar [13]

POZDRAV SVIMA NA SAJTU . POSTOJI LI MOGUCNOST OBAVLJIVANJE NACRTA STAMPANE PLOCICE ? UNAPRED HVALA !
IP:

komentar [12]

Data sheet je za SAA5245 i nije baš za programere dobro objašnjen. Molim autora da dadne neke generalne note kako programirati ovaj èip. Npr. kako na nekoj X,Y lokacjii na ekranu napisati neki tekst .... Hvala ....
IP:

komentar [11]

@damir SAA5243 takodje dobro radi. Ja sam ga tjerao na njegovom modulu te nisam crtao shemu za njega. Za njega je karakteristicno to sto mora uz njega raditi i onaj SAA5231 radi odvajanja sinhro impulsa, u protivnom titlovi ce Vam setati po ekranu!
IP:

komentar [10]

Jel se moze dobiti kompletna lista delova
IP:

komentar [9]

molim autora ako može da objavi shemu sa saa5243
IP:

komentar [8]

Evo poslao sam SMS autoru, cim mi posalje ja postavljam.
IP: n/a

komentar [7]

Jel bi mogla i ta dodatna shema sa tranzistorima za RGB?Dijelovi su nabavljeni sad trebam samo sastaviti,pa javim rezultat:) hvala.
IP:


Stranica komentara: <123>


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame