/El.sheme/Radio prijemnici/Pasivni prijemnik avio-komunikacija

Detektorski prijemnik sa napajanjem.

Citat: "Pasivni prijemnik za prijem razgovora između zrakoplova i kontrole leta je ustvari pojačani kristalni prijemnik dizajniran tako da može primati AM avio signale. Pasivni prijemnik ne upotrebljava oscilator ili gruge RF krugove sposobne za interferenciju sa zračnim komunikacijama. Bez obzira na to, prije upotrebe potrebno je malo zaviriti u pravilnik o komunikacijama na komercijalnim avio linijama.
Detektorska dioda treba biti germanijeva detektor dioda ili neka koja ima slične karakteristike kao 1N34 ili schottky signal dioda kao npr. 1N5711 ili HP2835.
Promjenljivi kondenzator može biti bilo kakav trimer s rasponom od 5pF do 15 ili 20pF. Zavojnica od 0,15uH može se sama napraviti od nekoliko zavoja Cu žice namotane na tijelu malog primjera (najbolje se utvrdi pokusom) ili se može kupiti gotova zavojnica od 0,15uH. Uglavnom razne vrijednosti za za vojnicu rezultirat će različitim prijemnim opsegom. Kombinirajući sa drugim vrijednostima kondenzatora i zavojnice prijemnik se može namjestiti i za CB pojas (27MHz).
Operaciono pojačalo LM358 pogoni se strujom ispod 1mA, tako da baterija moze trajati prilično dugo. Možete dodati i malo pojačalo tako da prijem bude moguć na mali zvučnik od 8 Ohma. Bilo bi preporučljivo da za pojačalo osigurate posebni izvor napajanja radi što veće stabilnosti prijemnika.
Antena se može napraviti od desetak centimetara žice ako je prijemnik blizu odašiljača, ili par metara za maksimalnu osjetljivost. Selektivnost prijemnika je ograničena dužinom antene, tako da uporabom dulje antene ona opada. Problem se može donekle riješiti povećanjem vrijednosti kondenzatora od 1.5pF kad se upotrebljava kratka antena, a obratno za dugačku antenu."

Autor (poslao): Dario

Broj download-a: 2,952

Ocjena: (2.83, glasova 2721)

Glasaj:

Datum: 08-03-2004

English version of this page: Passive aircraft receiver

Tagovi: . +dodaj svoj tag

327_pasivniprijemnikavio-komunikacija.zip

Bookmark and Share Komentari (4)

komentar [4]

a za diodu.. pise "Detektorska dioda treba biti germanijeva detektor dioda ili neka koja ima sliène karakteristike kao 1N34 ili schottky signal dioda kao npr. 1N5711 ili HP2835." pa ja cu nabaviti 1N34 ako ne nadjem.. onda cu ove druge ..VALJDA IP: 82.1
IP: 82.1

komentar [3]

jer je neko uspeo da sklopi ovo cudo ?? ja cu uskoro da pocnem da ga pravim.. ako je neko uspeo ..neka mi se javi da kaze kako je...zadovoljan sa ovim :D..... p0zdrav darkons IP: 82.117.201.10
IP: 82.117.201.10

komentar [2]

Pogledaj u shemi GSM Sniffer koje su koristene. Otvori PDF dokument i procitaj, napisali su koje su koristili i koje daju kakve rezultate. Ne sjecam se vise...
IP: n/a

komentar [1]

koja je germanjieva dioda id u ovaj prijemnik. hitno hvala IP: 78.0.131.211
IP: 78.0.131.211


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame