JUN24

Projekti u zadnjih godinu dana

Pošto se nije ništa pisalo u proteklih godinu dana red bi bio da vas upoznam sa nekim završenim a i trenutnim projektima.

Projekt 1: Induktivna Petlja. Naime, radi se o uređaju (senzoru) za detekciju prisutnosti vozila koji radi na principu detekcije promjene induktiviteta zavojnice koja se ukopa u asfalt/cestu. Na projektu je ostavljeno sigurno nekoliko mjeseci rada i trenutna verzija ovog uređaja je v2.1 (treća po redu).
Projekt 2: Sat sa riječima v2. Prednja maska (fronta) je sada realizovana tako što je na staklo prvo zalijepljena folija za zatamnjenje automobilskih stakala (15/100 zatamnjenje). Ovim smo dobili dosta bolji izgled sata kao što se može vidjeti na slikama. Elektronika je takođe zamjenjena u potpunosti, napravljene su fabričke štampane pločice.
Projekt 3: Mjerač brzine kretanja vozila sa 7-segmentnim displejem i Doplerovim radarom. Ovaj projekt je pauziran.
Projekt 4: Projekt koji još uvijek nema zvanično ime, ali služi za kontrolu potrošača preko interneta. Ovaj projekt je trenutno u izradi.

Detaljnije o projektima

Projekt 1 - Induktivna Petlja (jednokanalna)
Ovdje se radi o senzoru koji vrši detekciju prisutnosti/prolaska vozila i obično se koristi kod automatskih sistema za naplatu parkinga, automatskih rampi i barijera, pametnih semafora, itd. Takođe se može koristiti i za mjerenje brzine vozila ukoliko se postave 2 petlje i 2 senzora ili jedan senzor sa dva kanala. Na ovom projektu je ostavljeno dosta vremena pa još uvijek nisam siguran da li ću objaviti izvorni kod ili HEX fajl za mikrokontroler. U uređaju je korišten mikrokontroler PIC16F877A a program je pisan u HI-TECH C jeziku.

Prvo je napravljena verzija v1 ovog uređaja sa PIC16F628A koja se nije pokazala tako dobrom, prvenstveno zbog odabranog načina regulacije napona - LM317. Ovo kolo se dosta grijalo što je uzrokovalo neke probleme sa oscilatorom koji je bio poprilično blizu na štampanoj pločici.

loopv1
Induktivna Petlja v1

Nakon toga je napravljena verzija v2 u kojoj je korišten PIC16F877A i regulator napona TPS5405. Ova verzija uređaja radi odlično uz jednu manu - maksimalni napon koji mu se smije dovesti je 28V DC. Kako se ova elektronika obično ugrađuje u kućicu od rampi, naponi na raspolaganju su 220V i 24V AC. Do sada je korišten transformator 220->12V AC da bi elektronika radila sa dostupnim naponima ali to je očigledno trebalo usavršiti.

loopv2c
Induktivna Petlja v2

loopv2
Induktivna Petlja v2 - zadnja strana

Nakon toga je napravljena verzija v2.1 u kojoj je izbačen TPS5405 a korišteno je IC kolo koje može izdržati maksimalni ulazni napon od 40V DC.

loopv2.1a
Induktivna Petlja v2.1 - u izradi

loopv2.1.c
Induktivna Petlja v2.1 - završena


Testiranje Senzora Induktivne Petlje - na stolu


Testiranje Senzora Induktivne Petlje - sa vozilom

Projekt 2: Ponovo se vraćamo na sat sa riječima. Prednja maska (fronta) je sada realizovana tako što je na staklo prvo zalijepljena folija za zatamnjenje automobilskih stakala (15/100 zatamnjenje). Ovim smo dobili dosta bolji izgled sata kao što se može vidjeti na slikama. Elektronika je takođe zamjenjena u potpunosti, napravljene su fabričke štampane pločice.

wcv2a
Sat sa riječima v2

wcv2c
Sat sa riječima v2

wcmainpcb
Glavna pločica, prednja i zadnja strana

wctouchpcb
Pločice za "touch" senzor, prednja i zadnja strana

Projekt 3: Mjerač brzine kretanja vozila sa 7-segmentnim displejem i Doplerovim radarom. Ovaj projekt je pauziran dok se ne završi Projekt 4.

Projekt 4: Projekt koji još uvijek nema zvanično ime, ali služi za kontrolu potrošača preko interneta. Trenutno se aktivno radi na ovom projektu i trebao bi biti uskoro priveden kraju. Ideja je da se u stanu ili kući spoji "bazna stanica" na ADSL modem (ili ruter koji ima pristup internetu) koja će kasnije da komunicira sa raznim "RF Modulima" koje rasporedite po stanu/kući. Komunikacija između bazne stanice i udaljenih modula se vrši bežično preko nRF24L01+ 2,4GHz modema. Mikrokontroler u "baznoj stanici" je ATmega328P, a na internet izlazi preko ENC28J60 i TCP/IP Stack-om od Tuxgraphics-a.

ctrlbasestation
Bazna stanica

ctrlmodule0x01b
Modul Tip 1 - prednja strana

ctrlmodule0x01c
Modul Tip 1 - zadnja strana

ctrlmodule0x01d
Modul Tip 1 - TESTIRANJE u bojleru


Current projects and news Bookmark and Share Komentari (7)

komentar [7]

Hello I wonder if I can post the code in your exalted project c inductive loop detector v2.1, am a student of electronics and can guide me a lot in my graduation project. Many thanks in advance if you can.
IP: 186.80.248.85

komentar [6]

Pozdrav Trax,upravo pocinjem sa pravljenjem tvog sata,vidim da su plocice gotove,kako se porucuju?Takodje,da li ima nekih ispravki i poboljsanja u medjuvremenu sto se celog projekta tice?Pozz
IP: 212.62.41.202

komentar [5]

Thank you for sharing. Your post worth of reading. Waiting for new posts. buyincoins
IP: 184.22.230.198

komentar [4]

Nije ITD-TIM, nego batchpcb.com
IP: n/a

komentar [3]

Jel to plocice radio ITD-TIM?
IP: 93.139.100.153

komentar [2]

Haha, ovo je testna implementacija :-)
IP: n/a

komentar [1]

Ja se sa ovim bojlerom ne bi kupao :))
IP: n/a


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame