MAR9

On-board kompjuter za VW Golf Mk2

Ako ste kao ja - vozite malo starije auto bez board kompjutera na kojem su prikazane raznorazne informacije kao što su vanjska/unutrašnja temperatura i info o pređenom putu (trip info), bez brige, sada možete to sve napraviti sami.

Moglo bi se reći da je ova verzija malo više "tehnički orijentisana" jer pored prikazivanja standardnih: vrijeme-datum, vanjska i unutrašnja temperatura, vrijeme putovanja, broj obrtaja motora (rpm); imamo i ove podatke: temperatura antifriza, temperatura ulja, napon na akumulatoru (V), struja punjenja akumulatora (A) i količina goriva u rezervoaru (u litrima). Senzori koji su korišteni u ovoj aplikaciji su: DS1305 A/D konverter, 3x DS18B20 1-wire temperaturna senzora, DS1305 RTC od Maxim-IC i ACS752-100 100A mjerač struje od Allegro (kao u ovom projektu). Podaci su prikupljeni i obrađeni sa ATmega8 mikrokontrolerom i prikazani na 1x16 LCD displeju sa pozadinskim osvjetljenjem.

Dobra stvar je ta što je izvorni kod (pisan u C-u) dostupan za download. U njemu imamo primjer za "pričanje" sa svakim od pomenutih senzora korištenih u ovom uređaju što je dobra stvar za neke naše buduće projekte.

golf1

golf2
© Erik_G2RP

[ Izvor: Erik_G2RP ]


On-board computer for VW Golf Mk2 Bookmark and Share Komentari (2)

sličan sadržaj

komentar [2]

daj malo vise slika... nisam skontao shemu kompletnu... evo ti e mail ako bi bio ljubazan da mi pomognes da napravim ovaj uredjaj unaprijed zahvalan! fazlic_s@hotmail.com
IP: 92.36.237.26

komentar [1]

bilo bi dobro da se to prikazuje na nešt većem ekranu, ne jednolinijskom!
IP: n/a


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame