JUL24

Ugradnja RDS-a na radio prijemnik iz 1957.

Kućni radio prijemnici većinom nemaju RDS dekoder, a radio prijemnik iz 1957. godine?

Ovaj projekat je ustvari RDS dekoder koji je realizovan uz pomoć TDA7330B RDS demodulatora i ATtiny2313 mikrokontrolera. Primljeni i dekodirani RDS tekst se prikazuje na 2x16 HD44780 LCD displeju uz dosta mogućnosti: prikaz RDS vremena, prikaz TA-a (traffic announcements) i scrollanje RDS teksta dugačkog do 64 karaktera. Ovdje je prikazana integracija ovog RDS dekodera na stari "lampaš" iz 1957. godine.

Čitajte dalje da vidite fotografije, kako je integracija realizovana i kako da pronađete diskriminatorski izlaz lampaškog FM prijemnika.

rds4sm2

Što se tiče spajanja RDS dekodera (www.mictronics.de) na bilo koji FM radio, prvo je potrebno locirati fazni diskriminator odnosno detektor FM signala. Na njegovom izlazu se pored audio signala pojavljuje i nosioc za stereo kao i MPX na 57 KHz koji nosi RDS informacije, dakle samo se priključimo na tu tačku preko kondenzatora reda 470pF i to je to. Naravno, ne treba zaboraviti spojiti masu.

E sad, ko nije toliko vješt da pronalazi fazni diskriminator u nekom lampašu, dovoljno je da se preko gore pomenutog kondenzatora spoji na potenciometar za regulaciju glasnoće i to na vrući kraj - onaj koji nije pokretni i nije na masi.

Čak se kod mog PHILIPS-a pojavljuje taj signal na izlazu za vanjski zvučnik i tako radi, ali ovu opciju ne preporučujem zbog eventualnih filtera u NF stupnju koji mogu unuštiti korisni signal.
I na kraju najlakša opcija je kod "novijih" starih prijemnika koji imaju izlaz za magnetofon kao što je SIMFONIJA AF na slici.

rdssm

philettasm

Mjere opreza:
Gore navedeno važi za prijemnike koji imaju mrežni transformator. Jeftiniji lampaši ne posjeduju taj transformator pa mrežni napon može preko mase izaći na naš dekoder! U tom slučaju signal uzimamo preko kondenzatora 4n7/630V dva kom. jedan za masu a drugi za signal. Ove kondenzatore možemo primijeniti i na radio sa transformatorom, jer ne narušavaju stabilnost sistema.

Prilikom programiranja ATtiny2313 obratiti pažnju na fuses: odabrati external oscilator (to su prva četiri bita u LOW BYTE) i staviti ih sve na nula i isključiti "Divide clock by 8" (to je sedmi bit u LOW BYTE).

rds1sm
© Edo Lelić

Šta mislite kako bi izgledao ovaj RDS sa NIXIE cijevima umjesto LCD-om?

[ Izvor: Edo Lelic ]


Adding RDS decoder to 1957' vintage radio Bookmark and Share Komentari (2)

komentar [2]

Mislim da sam ga izvadio iz nekog autoradija zajedno sa pripadajućim kristalom...
IP: n/a

komentar [1]

odakle si nabavio tda7330?
IP: n/a


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame