DEC12

Jeftini senzor protoka vode

Svrha ovog projekta je da se podigne svijest potrošačima pitke vode. Ovdje je opisan veoma jednostavan način detekcije protoka vode korištenjem piezo kristala kao i mikrofona prislonjenog uz česmu. Indikacija o potrošnji je prikazana na primitivnom LED displeju. Nakon što se česma otvori i voda počne da teče, uključi se samo jedna zelena LED-ica. Nakon što voda bez prestanka nastavi da teče još neko vrijeme, uključuju se dvije žute LE diode. Ako nakon još nekog vremena nismo zatvorili česmu uključe se crvene LE diode koje počinju da trepere.

Istina je da svi dok naprimjer peremo zube, ponekad ostavimo vodu da teče bez potrebe. Ovo bi nas moglo napominjati da pitka voda bespotrebno ističe.

Drugi način je da se ugradi vodomjer na osnovu kojeg bi se plaćao račun za vodu. U tom slučaju prvi račun za vodu koji bi došao bi bio sasvim dovoljan za ubuduće!

cesma
© staceyk

[ Izvor: staceyk ]


Cheap water flow sensor Bookmark and Share Komentari (2)

komentar [2]

Bio bi dobar i beep, ali tek kada se ukljuci narandzasta ili crvena :)
IP: n/a

komentar [1]

Pozdravljam ideju i smatram da je vredi usavršiti. U tom smislu, mislim da je bilo efikasnije da se umesto LED stavi biper koji bi vremenom ubrzavao bipkanje
IP: n/a


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

To možeš uraditi na forumu: Login stranica. Kada se ulogiraš, vrati se na ovu stranicu i uradi refresh.

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame