Kako rezati okrugle PCB pločice?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
- Napredujem
Kako rezati okrugle PCB pločice?
Pozdrav svima, nakon jako dugo izbivanja sa foruma!
Dakle, radi se o sljedećem - malo eksperimentiram sa nekim PCB i raznim drugim antenama svakakvih oblika, pa me zanima ovo iz naslova, znači = kako najjednostavnije ali fino izrezati PCB okruglog oblika (vitroplast)??
Kada je riječ o pravokutnim oblicima onda je jednostavno - škare za lim, skalpel ili slično i nakon toga malo pobrusiš rubove i milina - ali kako rezati kružnice iz vitroplasta?
Odmah da napomenem, možda bude riječ i o komercijalnom proizvodu, pa mi treba da to bude baš onako lijepo, da rub (ako je moguće) bude pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na površinu pločice...
Znači treba mi nešto homemade i koliko god je moguće jednostavno, da ne tražim CNC strojeve po gradu i sl.
Ima netko kakvu ideju??
Dakle, radi se o sljedećem - malo eksperimentiram sa nekim PCB i raznim drugim antenama svakakvih oblika, pa me zanima ovo iz naslova, znači = kako najjednostavnije ali fino izrezati PCB okruglog oblika (vitroplast)??
Kada je riječ o pravokutnim oblicima onda je jednostavno - škare za lim, skalpel ili slično i nakon toga malo pobrusiš rubove i milina - ali kako rezati kružnice iz vitroplasta?
Odmah da napomenem, možda bude riječ i o komercijalnom proizvodu, pa mi treba da to bude baš onako lijepo, da rub (ako je moguće) bude pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na površinu pločice...
Znači treba mi nešto homemade i koliko god je moguće jednostavno, da ne tražim CNC strojeve po gradu i sl.
Ima netko kakvu ideju??
- StereoBucket
- Napredujem
Re: Kako rezati okrugle PCB pločice?
Vidio sam neke busilice sa valjkom za busenje vecih rupa.
Sigurno se moze snjima rupa u PCBu izbusiti.
Malo proguglaj.
To je sve sto znam.
Malo proguglaj.
To je sve sto znam.
"Da li je priroda velika mačka?
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
Ako jeste,ko je vuče za rep?"-Nikola Tesla
-
- Napredujem
Znam na što misliš, al neznam dal bi to meni odgovaralo, već sam to razmatrao.StereoBucket wrote:Vidio sam neke busilice sa valjkom za busenje vecih rupa.
Malo proguglaj.
To je sve sto znam.
Nije problem u mogućnosti ili nemogućnosti bušenja rupe, nego da ta rupa bude takva da ju nije potrebno poslije rezanja naknadno previše obrađivati, turpijati i sl. jer bi mi to bilo nezgodno.
-
- Napredujem
...bump...
Još neke ideje?
Još neke ideje?
Ako je rjec o vitroplastu koji je puno tvrdji od pertinaksa i ne lista se probaj sa onim nastavcima za buslilice ua drvo koji prave rupe u drvetu promjera nekoliko centimetara. Ne mogu sad sliku naci ali izgleda ti kao pila za drvo samo sto se smota u krug i ide u nekakav nastavak, kad bi nasao takvu istu samo malo finiju ostricu to bi bilo odlicno.
@adam_kesegic, navedi priblizan promjer plocice, da li ima rupu u sredini i kojeg promjera i mozda
dobijes odgovor.-
Ovdje improvizacija ne radi, ogledni primjerak-prototip se moze uraditi u svakom slucaju na
tokarskom stroju-strugu, a za serijsku proizvodnju, da li CNC rezanje ili presa, zavisi od
kolicine i velicine same plocice.-
dobijes odgovor.-
Ovdje improvizacija ne radi, ogledni primjerak-prototip se moze uraditi u svakom slucaju na
tokarskom stroju-strugu, a za serijsku proizvodnju, da li CNC rezanje ili presa, zavisi od
Ako zelis raditi rucno i ako je pertinax u pitanju mozes to pomocu rezbarskog luka i pilica za sperplocu. A ako nam das precnik i ako smije imati rupu u sredini mozda se moze uraditi nesto sa onim "nastavcima za busilicu" za izrezivanje otvora u keramickim plocicama ili lamperiji. Nesto ovako ili ovako
Sve ovisi koliko mirnu ruku imaš, može se to i običnom ubodnom pilom. A ako imaš para ni ovakvo nešto nije loša stvar:
http://www.proxxon.com/eng/html/27088.php
http://www.proxxon.com/eng/html/28092.php
-
- Napredujem
Radi se o PCB-u kružnog oblika bez rupe u sredini (što dodatno otežava obradu), a promjera oko 8cm.LAF wrote:@adam_kesegic, navedi priblizan promjer plocice, da li ima rupu u sredini i kojeg promjera i mozda
dobijes odgovor.-
U početku definitivno neće biti velika količina pa zato ni ne uzimam u obzir CNC obradu (vjerojatno se ne isplati). Za početak sam planirao manju količinu, čisto da vidim kako će se stvari razvijati, pa onda ako bi bilo potrebno ne bih se time zamarao previše nego jednostavno dao na lasersko (ili čak vodeno) rezanje, ako pronađem negdje..
Da je pertinaks, stvari bi bilo puno lakše, išlo bi vjerojatno laganini i sa pilom za metal, ali riječ je o vitroplastuniho wrote:Ako zelis raditi rucno i ako je pertinax u pitanju mozes to pomocu rezbarskog luka i pilica za sperplocu. A ako nam das precnik i ako smije imati rupu u sredini mozda se moze uraditi nesto sa onim "nastavcima za busilicu" za izrezivanje otvora u keramickim plocicama ili lamperiji. Nesto ovako ili ovako
Ubodnom pilom? Razmišljao sam o tome, no čini mi se da bi ona previše trzala to i da bi rez bio jako neuredan, neznamelektor wrote:Sve ovisi koliko mirnu ruku imaš, može se to i običnom ubodnom pilom. A ako imaš para ni ovakvo nešto nije loša stvar:
Pogledao sam malo ovu Proxxon makinu što si okačio link. Na ovom prvom linku djeluje mi skroz nekvalitetno, plastično podnožje, sve se nekako klima i ručni zateže, a rez bi mi kao trebao ići "pod špagu".
Sve si više razmišljam da si napravim nešto slično, nabavim neki ultrasitan fini (a čvrst) list za ubodnu pilu koja bi recimo bila fiksirana na neko čvrsto i teško podnožje, i onda probat kemijat.
Al opet, previše zezancije oko običnog rezanja.
Palo mi je napamet da probam rezati dio po dio (tangencijalno) škarama za lim, ali nekako mi ni to ne djeluje fino rješenje, presporo i opet puno posla, dok isječem jedan krug umro bi
Ja sam znao rezati vitroplast ubodnom pilom, istina nikad u krug, i nije bilo problema. Bitno je dobro učvrstiti pločicu koja se reže da ne može vibrirati, hod pile staviti na 0 te ne pretjerivati sa brzinom noža. Također je veoma važno kako treba voditi pilu, ne smije se previše stiskati i gurati prebrzo.
Dao sam ti link za dva različita stroja, prvi je strogo zahobi upotrebu na mekšim materijalima, dok je drugi već pristojni stroj, ali mu je vjerovatno i cijena takva..
Dao sam ti link za dva različita stroja, prvi je strogo zahobi upotrebu na mekšim materijalima, dok je drugi već pristojni stroj, ali mu je vjerovatno i cijena takva..
Jedan offtopic, jel se smije pertinaks rezat ubodnom pilom? Dali puca?
Nisam probao, ali mislim da ne bi trebalo biti problema. Isti postupak kao gore naveden za vitroplast, nož sa što manjim zubcima i mirne ruke i rezultat ne bi trebao izostati...
Rezao sam ja i pertinaks i vitroplast ubodnom pilo. I u jednom i u drugom slucaju nadji pilu sa sto sitnijim zubima i onda se igraj sa podesavanjem koraka i brzinom hoda pile (ako tvoja masina ima tu mogucnost). Ni vitroplast ni pertinaks mi nisu pucali.
- MladaNada
- Stariji član
Pa jeftinije ti je odnijeti nekom da ti odradi na CNC-u nego da skupljas opremu za to.
najlakše je uzeti mašinu za sečenje pločica ( koja ima dodatak za rupe ) i izrezati rupu .... a pošto ne sme biti rupe ... staviš oslonac a ne burgiju ....
-
- Napredujem
Hvala svima na odgovorima, riješio sam.
Probao sam pilicom za metal, previše zafrkancije. Za ubodnu pilu nisam imao tako tanak list, a ovaj postojeći mi je bio predebeo.
Pronašao sam u gradu o jednog kolege pajdo je imao CNC pa smo riješili!
Probao sam pilicom za metal, previše zafrkancije. Za ubodnu pilu nisam imao tako tanak list, a ovaj postojeći mi je bio predebeo.
Pronašao sam u gradu o jednog kolege pajdo je imao CNC pa smo riješili!