O cemu se radi? O najobicnijem brojacu bez puno komplikacija, sa 4 opto-izolirana ulaza i 2x16 LCD-om. Sto tocno brojac broji nije bitno. Bitno je da sam imao dovoljno slobodnog mjesta na plocici pa sam ugurao nekoliko stvari koje originalni projekt nije zahtjevao, ali se zato ista plocica moze iskoristiti za nekoliko razlicitih uredaja.

Pa idemo redom:
Napajanje: Trafo sa zastitom na primaru (osigurac i varistor), i LM7805 regulator na sekundaru. Plocica je radena za Myrra transformatore koji se mogu nabaviti u Holexu u Rijeci (vjerojatno i na drugim mjestima), ali sam siguran da postoje i drugi transformatori sa istim rasporedom nozica. Mogu se iskoristiti transformatori sa jednostrukim ili dvostrukim sekundarom.
Ulazi: 4 opto-izolirana ulaza za 24-240V AC/DC, podijeljena u 2 grupe po 2 ulaza. Svaki ulaz ima svoj optokapler radi lakse eventualne zamjene (pretpostavka je da ce optokapler prvi ispustiti bijeli dim u slucaju prenapona). Filtriranje na hardverskoj razini jer mi se nije dalo izmisljati toplu vodu u softveru.
Mikrokontroler: U principu bilo koji 28-pinski PIC sa internim oscilatorom. S obzirom da na plocici nije predviden vanjski oscilator onda se mora korisiti interni, ali to nije problem jer valjda svaki PIC u zadnjih 10 godina ima interni oscilator. Ja sam iskoristio PIC16F883; dovoljno memorije za ono sto mi je trebalo, a jeftin.
LCD: 2x16 LCD sa 16-pinskim konektorom. Zbog originalnog projekta i kutije u koju je plocica smjestena, predvideno je da LCD bude zalemljen direktno na plocicu pa je zbog toga ogranicena sirina LCD-a i ona iznosi 80mm sto odgovara standardnim dimenzijama LCD-a od 80x36mm. Pozadinsko osvjetljenje i regulacija kontrasta je pod nadzorom mikrokontrolera. Alternativno se za kontrast moze montirati viseokretni trimer kao sto je bio slucaj u finalnoj verziji brojaca.
Ostalo:
- ICSP konektor za programiranje mikrokontrolera
- BTN konektor za spajanje do 2 tipkala/prekidaca
Nazalost, nemam niti jednu sliku zavrsnog uredaja sa kutijom.
Shemu cu okaciti cim ju malo sredim za javnost