Pic ili Atmel???
Puno puta sam vidjeo da netko za neki posao uvijek preporucuje PIC. Kako citam jako puno foruma vezano za elektroniku i programiranje uvijek me bode taj rekordan broj ljudi koji programiraju vecinom za PIC mikrokontrolere. Nije mi jasno zbog čega je to tako? Jeli bolje napisan datasheet? Jesu li bolje mogućnosti PIC-a???
Iz mog nekog iskustva skoro nema atmelovog 8051 i 8 bitnog AVR-a za koji nisam pisao kod, sto znaci da jako dobro poznajem strukturu atmelovih procesora, i to mi se nekako sa moje strane cini kao dobar procesor. Sa picom sam odradio samo dva projekta 16f675 i 16f716... ali kao da me netko probadao nožem dok sam se borio sa datasheet-om pica u nekom lošem c-u sa jako lošim debugom i programerskom podrškom. PIC ne poznajem uopce niti je ikad bio moja platrofma za analiziranje i ucenje, ali me zanimaju komentari onih koji su se okusili u jako puno procesora, pogotovo na ovoj razini 8 bitni Pic, Atmel AVR i Atmel 8051...
Mislim naravno da se nikad necu prebaciti na PIC jer sam postao totalni Atmelovac, a i ova 8 bitna jezgra mi je dosadila pa mi je sad recimo fascinantan ARM 7, ARM9, OS kernel, linux... Pogotovo sad kad se iz procesora borim sa grafickim LCD-ima, ethernetrom i operacijskim sustavom o cemu jos blage dume nemam i zato mi je tako izazovno... Evo vec nakon 17 godina elektronike nije mi jasno zasto je PIC toliko zastupljeniji od ATMELA... Inace moj prvi procesor s kojim sam radio bio je AT89C2051, BASCOM tako da ne mogu baš reći da nešto puno znam, pogotovo kad poznajem ljude koji su ubijali assembler na starom intelu i naravno da se uopce ne mogu usporediti sa njihovim razmišljanjima iz tih 80 ili 90 godina, evo molim ove iskusnije da mi malo objasne zasto je taj pic popularniji od atmela.... ili bolji svejedno...