Zamjena selektora elektronikom

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
User avatar
juka vk
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)
Posts: 1094
Joined: 05-07-2006, 21:40
Location: Vinkovci, Hrvatska
Contact:

Zamjena selektora elektronikom

Post by juka vk »

prvo pozdrav svima!!!

evo ovako, imam malo gitarsko pojacalo i htio bi na njega ugraditi foot switch (prekidac s kojim bi se nogom mjenjaja vrsta efekta pojacala), pojacalo ima 7 efekata i na njemu samom se mjenjaju pomocu selektora, ali selektor nije klasicno napravljen nego se s njim mjenja kombinacija otpornika (koji su smjesteni na moj plocici gdje je i selektor) i sa te plocice idu 3 zice da glavnu plocicu. Dakle, ja mislim da prema odabranoj kombinaciji otpornika odnosno određenom otpora elektronika na glavnoj plocici odabere određeni efekt.

e sad taj nožni prekidač bi trebao sadržavati 7 prekidača i biti takav da kad se jedan uključen ostali da su isključeni.To bi se moglo improvizirati iz seta prekidača od starih audio risivera, ali bi to bilo nepraktično i teško za stiskati nogom. I ja samo mislio napraviti 7 tranzistorskih sklopki. kad se jedna od njih aktivira treba prebaciti na one tri žice koje idu na glavnu plocu odgovarajuće otpornike koji ukljucuju određeni efekt i paralelno s tim deaktivirati ostale tranzistorske sklopke. Tranzistorske sklopke bi se aktivirale tasterima kao sto budu na tv-u ili liniju, i naravno bi dodao ledice koje bi signalizirale sto je ukljuceno.

trebala bi mi sema takve jedne TR sklopke, zanima me vase misljenje i savjet o ovom ili mozda druga ideja.........................

evo i slike
Attachments
DSC01238_1.JPG
DSC01238_1.JPG (30.82 KiB) Viewed 565 times
Post Reply