Problem s pojacalom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Problem s pojacalom
Pozdrav ljudi. Imam jedan problem s pojacalom Yamaha A-520. Prvo da objasnim sta se desilo. Pre neki dan, iskljucim laptop i izvadim iz laptopa konektor od punjaca koji je bio jos pod naponom, i izvadim kabli sa bananicom od 3,5mm za ulaz pojacala koji ide na aux ulaz pojacala. Slucajno su se spojili kablovi, tj masa iz punjaca za laptop i ulaz za levi kanal pojacala na bananici a pojacalo nije bilo iskljuceno, i kao za inat bilo je pojacano na nekih 40-50%. U trenutku se cuo veliki brum. Kasnije kad sam probao pojacalo, radilo je sve ok do nekih 10% jacine a posle toga na levom kanalu se javlja veliko izoblicenje niskih tonova. Sad me zanima ako neko moze da mi pomogne oko toga, da li je tu problem u ulaznom ili izlaznom stepenu pojacala ili pak mozda u predpojacalu? Koje tranzistore da menjam? Desni kanal mi za sada deluje ok.
Re: Problem s pojacalom
Možda je pojačalo u redu, a lijevom zvučniku se odlijepila zavojnica? Zamjeni mjesta zvučnicima pa probaj.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Da, to sam zaboravio da napisem. To sam prvo i ja pomislio i odmah sam zamenio zvucnike, ali taj zvucnik koji je bio na levom kanalu, kada je prebacen na desni, radio je sasvim ok. Dakle nije problem sa zvucnicima.
Shemu imaš na:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... _A520.html
Mislim kako predpojačalo nije problem, vjerojatno izlaz. Provjeri otpore R217 i R215 od 0,22oma, a usput i tranzistore TR123 i TR121. Ako su u redu, onda provjeri pobudne TR119 i TR117. Uostalom, otvori ga, nos i oči su najprecizniji instramenti, milijun puta dokazano
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... _A520.html
Mislim kako predpojačalo nije problem, vjerojatno izlaz. Provjeri otpore R217 i R215 od 0,22oma, a usput i tranzistore TR123 i TR121. Ako su u redu, onda provjeri pobudne TR119 i TR117. Uostalom, otvori ga, nos i oči su najprecizniji instramenti, milijun puta dokazano
Hvala na pomoci. Imam service manual. Provericu napone na navedenim elementima ovih dana, pa javljam sta se desava. Jesu, al spolja sve izgleda ok, dok se u unutrasnjosti svasta zbiva.
A valjda znaš i sam da elektronika radi na bijeli dim, kad izađe iz elementa ne valja
Kod pojačala je bio jedan (od dva) izlazni tranzistor na levom kanalu crkao. Čisto ako neko bude imao sličan problem.