MAJ5

Matični sat za stare satove

Stari zidni satovi koji su se koristili u ustanovama poput škola, fabrika i bolnica su jako primamljivog izgleda. Veoma su izdržljivi i skoro nikad se ne kvare zato što je mehanizam u njima vrlo jednostavan. Oni imaju samo jedan impulsni motor bez ikakvih daljnjih komplikacija. Ovo ujedno predstavlja i problem jer takav sat ne može raditi samostalno - potreban mu je električni sklop koji se zove matični sat.

P5040017

Ovdje je predstavljeno rješenje matičnog sata koje je realizovano sa PIC16F84 mikrokontrolerom. Mikrokontroler ima zadatak da tačno svake minute satu pošalje impuls trajanja ~100ms. Bitno je napomenuti da je polaritet impulsa svaki put drugačiji, i zbog toga se u sklopu koristi klasični H-bridge sa 4 tranzistora.

shema

Za mikrokontroler je odabran kristal od 131.072 kHz a interni Timer0 je podešen sa preskalerom od 128. Ovo znači da će Timer0 da prelije jednom tačno svake sekunde: 131.072 / 128 / 256 / 4 = 1s. Ovdje dijelimo sa 256 jer Timer0 vrši preljev (overflow) na svakih 256 impulsa, a dijeljenje sa 4 je zbog toga što PIC mikrokontroleri svoje instrukcije izvršavaju u 4 takta. Programu mikrokontrolera jednostavno izbroji 60 sekundi i u tom trenutku pošalje pomenuti impuls na sat. Taj impuls će pomjeriti kazaljku koja pokazuje minute - i to je to.

P5040024

Napon na kojem ovi satovi rade je nešto veći od napona sa kojeg se napaja PIC mikrokontroler. Zbog toga je korišten booster (step-up) modul koji je kupljen preko eBay-a. Eksperimentalno je utvrđeno da konkretno ovaj ISKRA sat radi bez problema na 24V DC nakon što mu se premosti otpornik kao što se vidi na slici ispod.

P5040028

Pošto su se ovi satovi koristili u velikim ustanovama, veliki broj tih satova je bilo spajano paralelno i dobijalo takt od samo jednog matičnog sata. Vjerovatno su radili na stotinjak volti zbog dužine instalacije!

Podešavanje vremena na ovom satu se vrši jednostavno pritiskom na taster S1.

Izvorni kod je pisan u PICBasic-u i dostupan je za download. On se može čak doraditi tako da za podešavanje koristite IR daljinski od TV-a.

P5110034

P5110036

Autor ovog drivera je Edo Lelić i zahvaljujemo mu se na ovom članku!

[ Izvor: Edo Lelic ]

Autor (poslao): Edo Lelic

Broj download-a: 60

Ocjena: (2.95, glasova 38)

Glasaj:

Datum: 05-05-2016

English version of this page: Master Clock driver for antique slave clocks

862_master_clock.rar

Bookmark and Share Komentari (0)


Stranica komentara:


dodaj komentar

ime

e-mail (neće biti objavljen)

web

Koliko je = takođe dodaj slovo "a" na kraj rezultata! Npr.: 7a

Ulogiraj se!

Za prijavu koristi svoj username i password od foruma.

Registracija

prijatelji sajta

sponzorirani linkovi

reklame