Zracenje

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

srdjan_bss
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Zracenje

Post by srdjan_bss »

Pozdrav svima!Interesuje me ako bi mogao neko da pojasni pojam zracenja moblinih telefona, predajnika za telefone ,internet...i koliko je to sve stetno i kako to uopste djeluje na nase zdravlje?Cuo sam da se zracenje izrazava sa w/kg?malo mi pojasnite ako imate vremena!citao sam malo na netu ali sve je to strucno objasnjen pa se ne snalazim bas. :roll:
hvala svima na odvojenom vremenu!
http://www.pik.ba/artikal/512243/led-strip-letvice-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pik.ba/artikal/512227/mini-f ... redajnik-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.crvena-tuba.net" onclick="window.open(this.href);return false;
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Zracenje

Post by sasa45 »

daj ti nama te strucne linkove pa ce mo mi procitati pa ako ukapiramo sta su oni hteli da kazu pa ce mo mi da ti prepricamo tj uprostimo...
srdjan_bss
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by srdjan_bss »

http://www.pik.ba/artikal/512243/led-strip-letvice-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pik.ba/artikal/512227/mini-f ... redajnik-/" onclick="window.open(this.href);return false;
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

e hvala na ovom linku..poceo sam da citam i bes je lepo i detaljno objasnjeno...ali sad nemam vremena da citam sve...a i malo mi pravi problem neki hrvatski izrazi sa kojima se ne srecem svaki dan...
Radijacija ima dvojnu prirodu: korpuskularnu i valnu
sta zneci korpuskularnu
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

cesticnu. znaci da se nekim pojava ponasa kao talas, a u nekim kao cestica.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

sasa45 wrote:...a i malo mi pravi problem neki hrvatski izrazi sa kojima se ne srecem svaki dan...
Radijacija ima dvojnu prirodu: korpuskularnu i valnu
sta zneci korpuskularnu
Taj izraz nije hrvatski, vec je iskrivljen poput mnogih kad ih veliki pametnjakovici - u zelji da se sami pred sobom pokazu velikima i pametnima - koriste, umjesto da ih objasne materinjim jezikom.

http://www.thefreedictionary.com/Corpuscular" onclick="window.open(this.href);return false;
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

ne mogu da citam sve davi sa za mene nebitnim podacima...ja cu pokusati svojim recima da ti odgovorim na pitanje a drugi neka me isprave ako gresim....

Elektro magnetni talasi se sastoje od Frekvencije,Talasne duzine, i Brzine..citiram sa sajta
Brzina širenja elektromagnetskih valova (c), valna dužina (λ) i frekvencija (n) povezani su relacijom: c = λn
Elektro magnetni talasi prolaze kroz sve materije pri cemu im frekvencija ostaje konstantna a brzina i duzina talasa se menjaju...pri prolasku elektromagnetnog talasa kroz neko telo,elektromagnetni talas odaje svoju energiju tom telu(ovo se odnosi na onaj deo tvog pitanja stetnost talasa na coveka ponovicu malo kasnije)....talasi se dele na dve glavne grupe visokofreventni i niskofrekventni talasi.
Visokofrekventni talasi kao sto i naziv kaze imaju veliku frekvenciju i malu talasnu duzinu,visokofrekventni talasi su i visoko energetski...
U tu grupu spadaju kozmičke, g i x-zrake
Niskofrekventni talasi su talasi koji imaju malu frekvenciju i veliku talasnu duzinu...ovi talasi imaju manju energiju...
(npr. antene TV i radio stanica),
zaboravio sam da dodam i da visokofrekventni talasi osciliraju cestice (fotoni) a kod niskofrekventni su oscilacija energije...

e ako je sve ovo gore sto sam napisao i tacno...e sad moj zakljucak iz svega toga i moj odgovor na tvoje pitanje o stetnom uticaju zracenja na ljudsko telo....

logicno posto su vise energetske vrednosti visokofrekventni talasi su stetniji za ljudski organizam iz razloga sto pri prolasku kroz ljudsko telo u veoma maloj tacki dolazi do veoma velikih oscilacija i zagrevanja pri cemu dolazi do pucanja molekularnih veza pa cak i dnk veza...sto moze da prouzrokuje teske opekotine,rane sto dalje prouzrokuje rak,dnk mutacije i slicne teze bolesti...a ako se jako ozraceni moze da dodje i do momentalne smrti...

Niskofrekventni talasi koji su mnoogoo bezopasniji od gore navedenih ali ih ima mnogo vise posto ih covek mnogo vise koristi u svakodnevnoj upotrebi...niskofrekventni talasi pri prolasku kroz ljudsko telo odaju energiju pri cemu dolazi do zagrevanje ljudskog tkiva...ovi talasi nemaju stetno dejsvo na ljudski organizam osim sto odredjeni organi pri toj povisenoj temperaturi nemogu normalno da funkcionisu ili pri hronicnim zagrevanju zbog stalnog uticaja niskofrekventnih talasa dolazi do ostecenja u radu ograna ili gube svoje vitalne funkcije...

e ovo je moje vidjenje zracenja i stetnog uticaja zracenja na ljudsko telo...ovo nisam nigde direktno ucio nego sam vremenom citanjem i raznim emisijama stekao svoj stav i misljenje o zracenj...
Shenda

Post by Shenda »

sasa45 wrote:Elektro magnetni talasi se sastoje od Frekvencije,Talasne duzine, i Brzine...
Netočno... to su im osobine, ne sastoje se od toga...
sasa45 wrote:Elektro magnetni talasi prolaze kroz sve materije pri cemu im frekvencija ostaje konstantna a brzina i duzina talasa se menjaju...pri prolasku elektromagnetnog talasa kroz neko telo,elektromagnetni talas odaje svoju energiju tom telu(ovo se odnosi na onaj deo tvog pitanja stetnost talasa na coveka ponovicu malo kasnije)....talasi se dele na dve glavne grupe visokofreventni i niskofrekventni talasi.
Netočno... samo neki valovi imaju dovoljnu energiju da prodiru kroz materiju, a predaja energije je osobina jonizirajučeg zračenja. Kad se govori o zračenju misli se na jonizirajuče zračenje...
sasa45 wrote:zaboravio sam da dodam i da visokofrekventni talasi osciliraju cestice (fotoni) a kod niskofrekventni su oscilacija energije...
Glupost!
sasa45 wrote:e ako je sve ovo gore sto sam napisao i tacno...
Nije!!!

Biološki uticaj (jonizirajučeg) zračenja direktna je posljedica jonizacije, nema govora o zagrijavanju (to je učinak visokih energija ultrazvuka - kavitacija ili VHF radio valova)!

Prije svega treba reći da se radi o elektromagnetnim valovima (koji nisu i jedini valovi - ima i morskih...)Zapravo tvoja podjela na visoko i niskofrekventne valove izgleda da je neka "tvoja interna podjela"! Spektar elektromagnetnih valova je definiran i podijeljen po frekvenciji (ili valnoj duljini), počinje sa niskofrekventnim radio valovima, a završava sa gama zračenjem...
Lijepo je od tebe da si priznao da to nisi učio, pa bi sad trebao lagano početi, jer tvoje viđenje zračenja i ... uglavnom nema veze sa životom...
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

dobro rekao sam da nisam strucan u toj oblasti pa se salbi i izrazavam...

za prvo je samo greska u izrazu...
za drugo (opet pricam o svojim misljenjima) da ne mogu svi da prodju kroz materiju,mnogi se samo i odbijaju...ali smatram da svaki talas ma kakav bio deo svoje energije prenosi i na telo kroz koje je prosao,telo u koje se upio ili telo od koje se reflektovao (odbio)... posto su talasi sitne oscilacije i kad dodju u kontakt sa nekim telom ,malo ubrzaju cestice tog tela a samim ubrzavanjem cestica tog tela moralo je doci i do nekog rada tako da je talas koji je udario morao izgubiti svoje energije...

kao primer da raznorazni talasi prenose energiju na druga tela....Jakom muzikom ce se pomerati case u ormanu,ekstemnom jacinmom zvuka ce doci i do pucanja nekih materijala...a da bi doslo do pomeranja i pucanja mora da dodje i do nekog vida prenosa energije... isto kao sto postoji i ona vetrenjaca pod staklenim zvonom koja je okrece pod udarima suncevih zraka...

za trece...tako sam i ja mislio a malo sam nacitao i na gore navedenom linku...
Visokofrekventna kratkovalna radijacija povezana je s velikom energijom - da bi nastala takva radijacija mora doći do poremećaja u jezgri ili elektronima unutarnje ljuske atoma.

Na primjer, uzroci mogu biti:

- preskakanje atoma iz ljuske veće u ljusku manje energije, pri čemu se oslobođena energija pretvara u fotone.

- raspad jezgre.

- bombardiranje jezgre s neutronima ili elektronima.

- oscilacija i akceleracija nabijenih čestica.

Priroda takvog zračenja je korpuskularna, jer počiva na česticama, fotonima. U tu grupu spadaju kozmičke, g i x-zrake, koje su jako prodorne
I dugovalno zračenje, koje nastaje promjenom električkog potencijala

tako da zbog prevelikog skracivanja i brzine kucanja je doslo do nesporazuma...

e to je moje i dalje stojim da nista ne znam o ovome ali imam pravo da imam svoj stav i da stojim iza njega dok me drugi cinjenicama ne ubede da mi stav nije uredu...

Shenda hvala na komentarima
Shenda

Post by Shenda »

Molim, i drugi put...

Opet moram komentirati... Radiš veliku grešku što pišeš o elektromagnetnim valovima i zračenju, a daješ primjere mehaničkih valova... To su dva svjeta! Fizički zakoni na razini jezgre ili omotača atoma (kvantna mehanika), jednostavno ne vrijede kod čaša - Newtonova mehanika...

Elektromagnetni val (foton) ili neka čestica (alfa, beta... ali i druge čestice poput elektrona, pozitrona...), prodire u materiju u ovisnosti o energiji ali i masi, te o vrsti materije u koju prodire (sjeti se olova kao zaštite od zračenja!). Što veća energija dublje prodiranje, a kod mase je obrnuto (veća masa, veća čestica - manje prodiranje)...
Postoji nekoliko točno definiranih načina kako foton ili neka čestica može doći u interakciju sa materijom, ali se sve uglavnom svodi na tri slučaja:
- prolazi bez interakcije - nema nikakvog uticaja na materiju
- prilikom sudara sa materijom predaje dio energije - (relativno) srednje jak uticaj na materiju
- potpuna apsorpcija - najjači uticaj...

Opet greška - kosmičke, gama i x - zrake imaju dvojnu prirodu foton - elektromagnetni val, primjere za korpuskularna ili čestična zračenja sam ti naveo gore...

Naravno da imaš pravo na svoj stav... a ja samo iznosim svoj. Bavim se granom medicine koja koristi razne vrste zračenja, tako da sam relativno dobro upoznat sa ovom materijom. :wink:
srdjan_bss
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by srdjan_bss »

Znaci zakljucak je da da je kod zracenja glavni krivac za obolijevanje covjeka:Toplota koja se prenosi na mnogobrojne molekule(preciznije ćelije) od kojih je covijek građen!?
Shenda

Post by Shenda »

Ne!
Glavni krivac je jonizacija tkiva, toplota je nebitna...
srdjan_bss
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by srdjan_bss »

ali toplota utice na jonizaciju tkiva :?:
Shenda

Post by Shenda »

Ma ne!!!

Jesi bio kad na rendgen snimanju? Jesi išta osjetio? Naravno da nisi, temperatura nije rasla, a čovjek nema osjetilo za jonizirajuće zračenje...
Energija koju posjeduje jonizirajuće zračenje, a koju oslobodi u tkivu dovolja je da izazove jonizaciju tkiva, da prekine kemijske veze u molekulama (što je opet jonizacija)...
Stanica (ćelija) trpi zbog biokemijskih promjena... osnovni poremećaj je na razini molekula i atoma.

Druga je stvar kod eksplozije atomske bombe... ako si dovoljno blizu, zračenje ti ništa ne može... jednostavno ispariš... ali doslovno!!!
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

Shenda jos jednom izvini sto lupam..ali ja volim da raspravljam i da ucim od pametnijih...zato sam i izneo svoje vidjenje zracenja da bi video da sam u pravu...nemam vremena sad da citam i da ucim o zracenju ali volim da imam neko opste znanje...

Jos jednom hvala sto si imao strpljenja da procitas moje gluposti i da ispravis moje greske :)
Shenda

Post by Shenda »

Ma sve 5. :wink:

Nisam ja pametniji od tebe... samo su me neke stvari zanimale, a i morao sam ih naučiti za specijalizaciju...
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

uh sto si ti skroman...kao nisi pametniji od mene ti si radio specijalizaciju a ja sam zracenje spomenuo ne jednom cesu u srednjoj...
Shenda

Post by Shenda »

Recimo da ja više znam...

To nije "biti pametniji"... "Pamet" nije samo znanje, već i inteligencija, intuicija...

Kaže se da je bog pamet najbolje podijelio... Svi su zadovoljni i misle da imaju dovoljno... :lol:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

....a ja budala se uvijek gurao u zadnje redove :lol:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Kad se u zadnjim redovima moglo pipati komade :!: :wink: