Preamp and X-over

Audio projekti

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Shenda

Preamp and X-over

Post by Shenda »

Hmmm da, ovaj projekt i nije potpuno gotov...

... ali, njegov veći, i to najbitniji, dio je završen i testiran. Već sad mogu reći da je ispunio sva očekivanja, pa i više od toga.

Kako sam naslov kaže, radi se o pretpojačalu sa digitalnim potenciometrom i aktivnoj trostepenoj skretnici kojoj je dodan sklop za kašnjenje i ispravljač. Sheme je objavio Rod Elliott na http://sound.westhost.com/index.html i to redom:
-Project 88 - High Quality Audio Preamp (Mk II),
-Project 09 - 24 dB/Octave 2/3-Way Linkwitz-Riley Electronic Crossover,
-Project 104 - Preamp/ Crossover Muting Circuit i
-Project 05 - Power Supply for Preamplifiers.
Dakle ništa novo i ništa originalno, a izmjene koje sam (ipak) uradio su dovoljno sitne da se ne mogu proglasiti originalnim dizajnom. Digitalni potenciometar (to je ona mala okomita pločica iza pretpojačala) je Maximov, u stvari Dallasov, DS 1802, shema iz data sheeta konfigurirana za rad na +/- 2,5V kako bi se izbjegla upotreba ulaznih i izlaznih kondića, a samim tim izbjegnuta su i prigušenja na donjem kraju audio spektra. Inače DS 1802 radi na +3V do +5V.

Sva OP su OPA 2134 i OPA 4134 (fenomenalno!) Burr-Brown/TI i ovom prilikom se zahvaljujem TI-u na darežljivosti i ekspeditivnosti. :lol: Stvarno su firma... :lol: Nažalost, ne vide se na snimkama jer su sa donje strane, SMD, ali mi to nije nimalo smetalo, dapače (što bi naše kolege sa BBC-a rekle - yes little duck). Blok kondenzatori u filterima su Wima, birani na najbližu vrijednost, svi su unutar 1%. Otpornici su 1% metal film, izuzev sklopa za kašnjenje gdje su obični, ugljeni, (Kreka-Banovići) a tu mogu i da šume, ne čuje se... Relej u sklopu za kašnjenje je 12 voltni 6 x 2 kontakta, isčupan iz pitaj-boga-kako-se-zove satelitskog resivera i on bi mogao biti problem za naći, ali se vrlo lako zamjeni sa dva releja 4 x 2 (ili 3 x 2), kontakta tipa PR xx koje je radila Iskra, (a možda ih i još uvijek radi?).

Prigovor da je ispravljač predimenzioniran - stoji! Ali kako Grumf kaže "Bolje imati 500% viška, nego 5% manjka"! Ima nešto u tim njegovim uzrečicama... Trafo je "Grundig qualitat" iz VCR-a, samo malo prilagođen... I većina konektora koje sam koristio je iz VCR-a ili TV-a, što će mnogi prepoznati.

Sad je na redu "input selector", a u obzir dolazi nekoliko varijanti, u rasponu od dvostrukog rotacionog prekidača - do CD 4051 i sličnih analognih sklopki i multiplexera... Uglavnom, minimum 8 ulaza. Stereo, naravno! I eventualno VU-metar, a i za njega ima više varijanti. Ipak mi se najviše sviđa jedan sa flouroscentnim displejem iz nekog krša od kasetofona kojem je mehanika zaribala. Naravno da i to treba prebaciti na novu pločicu i prolagoditi ulaz...

Sve ovo i nema nekog smisla bez aktivnih zvučničkih kutija... a tek tu su dileme, ili bolje, multileme šta odabrati od izlaznih pojačala i pripadajućih zvučnika. I dok za pojačala imam neke ideje šta bi se moglo praviti, ponuda zvučnika u prodavnicama na ovim našim prostorima je - jadna! I bjedna! Blago rečeno... Ali, tako je to... put do savršenog zvuka iz kučne radionice nije posut laticama ruža... :cry:

Nacrte PCB-a namjerno ne objavljujem, sve je prilagođeno dijelovima koje sam ja koristio, tako da nisam siguran da će moći poslužiti nekom drugom...

Na kraju odgovor na pitanje koje se uvijek postavlja - cijena. Nemam pojma! Stvarno ne znam koliko bi to sve koštalo da se kupuje. Ja sam kupovao pločice, i metal film otpornike... sve drugo je uglavnom recikliranje i sempliranje TI i Maxima... Na kraju cijena nije ni bitna, bitan je užitak stvaranja... ona pozitivna nervoza kako će izgledati, hoče li raditi i konačno, kakav zvuk će imati... :!:

(Skupo, skupo!!! ... što bi rekao jedan naš frend sa foruma...) :lol: :lol:

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... upp_ly.jpg

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... muting.jpg

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... X-over.jpg
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Re: Preamp & X-over

Post by Smjesko »

Shenda wrote: (Skupo, skupo!!! ... što bi rekao jedan naš frend sa foruma...) :lol: :lol:
E jesi cucak :!: :lol:

A sto ces slusati preko tog svog "skupog" High Fidelity & High Reliability sustava? Cirilicu ili klasiku?
Uslikaj tu donju stranu zadnje plocice, da se bar na taj nacin oduzis Maximu i ostalima za fr*e samples :!: :D
Shenda

Post by Shenda »

Ništa od "cirilicu" nemam u fonoteci... :cry: :cry: :cry:

...ili drugčije - naja kuruza :!:

Sluša se samo dobra glazba, nađe se i klasike, ali uglavnom rock, pop, reggae, latino... a ima i novih dobrih stvari.

Nosio sam ovo što imam u muzičku školu, da vidim zašto neće da svira harmoniku? Kažu - nije nadareno. Hvala bogu. :lol: :lol:

Lakše mi je skenirat...

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... X-over.jpg
Last edited by Shenda on 09-07-2007, 11:52, edited 1 time in total.
User avatar
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao
Posts: 716
Joined: 29-03-2006, 21:40
Location: Hrvatska

Re: Preamp & X-over

Post by jopagti »

Ljepo ljepo,samo uslikaj kutiju kada ga budes ukomponira :wink:
I sto je Smesko rekao,uslikaj PCB....
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
User avatar
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 7871
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Post by pedja089 »

jako lepo odradjeno
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Post by Smjesko »

Ova skenirana strana plocice izgleda kao pauci koji su bili u magli pa se magla zaledila. :D
Sad to potrpaj u neku kistru, prelakiraj i stavi u dnevnu sobu - da komsiluk vidi i da mu sline cure. :D
Shenda

Post by Shenda »

Kištra... razmišljam o nekoj drvenoj, retro kištri, onako kako su '60 - '70 izgledala Dualova pojačala...

A možda i nešto crno, beskompromisno, oštrih linija...

Ma ne znam još, ima vremena, sad se vrtim oko "input selectora", trebao bi nekako svichat 8 stereo linija u jednu, a bilo bi mi bez veze na jednoj strani imati digitalni pot, a na drugoj rota-prekidač - ko' na špakeru...

Budem ja to sredio sa CD4051... ili CD4066...
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Post by Smjesko »

Mislim da imam negdje pola clanka o Hi-Fi predpojacalu iz Erwo elektronike. Opisan je bas taj ulazni dio. Moram potraziti i odskenirati pa zalijepiti ovdje bar da ti da neku ideju. Radi se o elektronickom preklapanju ulaza cime se eliminiraju klikovi koji se pojavljuju kod vulgaris preklopnika... Kad bih ja gradio kutiju, odabrao bih neko drvo u prirodnoj boji koje bih prelakirao bezbojnim lakom. To u kombinaciji s ispoliranim mesingom daje ubitacno topao izgled, a niti prasina se ne istice toliko koliko na crnom.
Shenda

Post by Shenda »

Da "... pola članka..." :lol: A gdje je drugo pola?

Davaj, dok nisam ovo složio, jer ako koristim dva CD4051 moram imati diodnu matricu (koja nije problam, ali uzima mjesta), a sa CD4066 mi treba 4 kom (imam i to, al' opet glomazno). Ma u svakom slučaju je veliko...
Ima Wishay jedno interesantno kolo DG407, samo nisam siguran da će mi ona Gabriele uslišiti molbe... :lol: Ipak Wishay nije TI :!:
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Post by Smjesko »

Drugo pola - maca pojela :D Strpi se do sutra.

Pa nabaci neku pricu toj Gabrielle. Nadrobi joj na primjer da se tvoja bivsa cura tako zvala i kad cujes to ime odma' te nesto grije i tako .... pa u attachment nabacis sken nekog cvjetnog aranzmana i ima da ti odmah posalje taj integrirac. Uz pomoc "Social Engineering-a" mozes postici da to sve skupa ne ispadne jako "skupo" :D
Spiky
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 238
Joined: 12-01-2005, 16:06

Post by Spiky »

Svaka cast na trudu.
Da se mene pita par stvari bi malo drugacije...
Transformator sto dalje od svega i naravno torus,IC-ove u takvim uredjajima ne preferiram u podnozjima-bez obzira sto su pozlacena.
Koristio bih dvostranu plocicu sa masom i sa gornje i sa donje strane koliko je moguce.
Izbor elemenata je za takvu namjenu i ocekivan - za svaku pohvalu.
Sto se selektora tice - decki sa foruma bi mogli malo pripomoci i odraditi to sa PIC-em,LCD-om i ULN driverom za releje.

Puno srece u daljnjem radu...
User avatar
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 7871
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Post by pedja089 »

zasto ne uradis sa 2 4051 i picom, jos i nabacis lcd displej sa pozadinskim osvetljenjem, i mozes na njega, jos dovuci ona 2 tastera za pojacavanje/smanjivanje, i sve da ti se prikazuje na displeju i izbor kanala da se vrsi sa 2 tastera, ili za svaki kanal po jedan taster, a moes jos i iznad svakog tastera, da ubacis po jednu ledicu(lepo bi izgledala led sa 2 boje)
i onda ti ne treba displej, a program za to je prosto napisati....
i da selektujuce ulaze na 4051 bi spojio zajedno, pa tako da svaki koristis za pojedan kanal.
Shenda

Post by Shenda »

Dečki hvala na sugestijama (i na pohvalama, naravno)...

Ideja i jeste sa dva 4051, 1 lijevo - 1 desno. Ne znam, nešto nebi PIC-eve, a ni releje na ulazu. Ima tih analognih sklopki rađenih baš za audio, samo treba doći do njih (ja bi preko Gabi... na neviđeno :lol: ), sa THD reda 0,04% ... A kako zahtjevaju logiku koja broji do 8 (zapravo od 0 do 7), išlo bi nekim gore-dole brojačem do 8.
U stvari sam mislio staviti 8 malih prekidača, mehanički spregnutih, kad je jedan on - svi drugi su off, i imam to iz nekog Vidoja.
Toroid, nemam takav. Ali, ako naleti, nije problem. Time bi i kutija bila niža, jer sad mi trafo, kao najviši, određuje visinu. U tom slučaju i digitalni pot bi išao u horizontalu... Btw. uvijek postoji solucija da napajanje bude u posebnoj "ciglici", kao kod laptopa i sličnih stvari, metar daleko...
Podnožja su navika. Kako imam svakakvog smeća, za koje nisam siguran da će raditi, ubacim podnožje, pa ako ne radi lako zamjenim IC. A načup'o sam ih iz otpisanih medicinskih uređaja i stvarno su vrhunska...
Dvostruka štampa... moram priznati da mi nije palo na pamet.
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Post by Smjesko »

Evo:

Poslani fajl je veæi od maximalno dozvoljenog: 800000 bytes. Sorry.
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Post by Smjesko »

Evo sad je uspjelo. Nije bas ono sto sam mislio da je, ali mozda izvuces koju korisnu informaciju i dobijes kakvu ideju ....

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 1._dio.pdf

Ovo sto kolege sugeriraju nije lose, pogotovo ovo s PIC-om i displayom, barem po mojem misljenju.
Shenda

Post by Shenda »

Dvaput je dvaput :!: :lol:

Ovo izgleda močno... i komplicirano. Relej x kasni, a relej y kasni malo više, a ovo se onda... Kad to počne kliketati - ko' telefonska centrala...
Uz kvalitetne releje sigurno je zvuk vrhunski, ali upravo svu tu logiku i kašnjenja i kliktanje hoću da izbjegnem.

Taj Erwo je izlazio upravo u vrijeme kad nikako nisam mogao do njega, i jako mi je žao što mi je pobjegao, a onda je prestao izlaziti. Imao sam priliku pregledati par brojeva, dobri su bili. Iako mi se čini da sam neke sheme viđao po Elektoru, a i nekim drugim časopisima...

U svakom slučaju hvala. Pomoglo je samim tim što se generalno ideja autora i moja prilično poklapaju, a i izvedba, razlika je (u suštini), samo u odabiru elemenata...
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Post by Smjesko »

Sto bi rek'o Djole: "... ne, taj je skak'o na guske i na patke, a tek na pure - cim je bilo neke sanse, princip je isti - sve su ostalo nijanse". :wink:
Shenda

Post by Shenda »

Nastavak...

Konačno sam našao malo vremena da odradim i input... selektor i pokazivač sa LED-icama.

Ideja je da se sa dva "tipkala" biraju ulazi po jedan korak lijevo - desno. Teoretski vrlo jednostavno - impuls na takt ulaz binarnog brojača, koristiti samo prva tri izlaza i proslijediti ih na data ulaze muxa... a on će onda birati ulaze (mux puta 2, za stereo + još jedan za ledice...)

Praktično - gotovo nepremostivi problemi sa istitravanjem kontakata tipkala :!: Danima sam se vrtio oko toga, probavao na sve moguće načine... I uvijek isto, na svaki pritisak tipkala brojač bi odbrojio nepredvidiv broj koraka...

Na kraju stari dobri "Pink Floyd" sistem, zašto jednostavno kad može biti komplicirano! Dodao sam još dva kola, Shmidt inverter, a onda i monostabil i konačno dobio stvarno pouzdano sklop. Usput sam brojaču dodao i kolo za resetiranje (isčupano iz nekog starog VCR-a), tako da prilikom uključenja uvijek selektira prvi ulaz (i pali prvu LED-icu).

Kutija je još malo pa gotova, tako da obečavam da će prvi slijedeći slobodan vikend ovo stvarno biti "gotov projekt" :!: :lol: :!:

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... nput_b.jpg

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... nput_a.jpg
Shenda

Post by Shenda »

... dokaz da se ipak nešto radi...

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... mjesta.jpg

... ovo je uglavnom sve već viđeno, ali ne ovako na okupu...

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _jasno.jpg

Kako i naziv snimke kaže - sve je jasno, a spada pod paraelektroničarske radove (bljak!)...
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Post by Smjesko »

Tooo ! Super kistra. Sad jos mesingana prednja ploca .... a ako ne daj Boze ne bude po tvojoj zelji, mozes Cigicima uvaljat mesing, a na kistru se ogrijat - sad ce zima. :D
Post Reply