Continuity tester

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
User avatar
fix
Posts: 2
Joined: 01-09-2023, 15:17

Continuity tester

Post by fix »

Zdravo, izradujem prenosiv "voltage & continuity tester", spakovan u malu kutijicu sa 9V baterijom. Okacim slike projekta.
Prvotno je trebao biti samo voltmetar a kako je u kutijici ostalo mjesta ubacio bi ispitivac kontinuiteta. Meni dvije najcesce koristene stvari na multimetru.
Trazio sam sheme po webu od obicne serijski vezane diodice za pipalice pa sa tranzistorom ili dva sve do sklopova sa LM555 ili LM339 na koje mogu povezati pistalicu i UA741/LM348 za koje nisam siguran da rade sa piezo pistalicom.

Ispitivao bi od obicnih kablova pa do kratkih spojeva na raznim uredjajima, tiskanim plocicama i chipovima, nebi se bunio da je samo diodica a rado bi dodao pistalicu. Vazno mi je da ispitivanjem kratkog spoja na elementima, mosfetima i mikrokontrolerima ne ostetim same uredaje, znaci mala struja i napon da prolazi kroz pipalice sa kojima ispitujem bas kao kod koristenja pistalice na multimetrima. Korisno bi bilo da se sklop tog ispitivaca ne spali ako pipalice stavim na granu napajanja dok ispitujem neku plocu pod naponom i da ne prikazuje lazno (veci otpori, indukcija itd).

E sad koja sema bi bila prikladna za to sto mi treba?
Using fume extractor while soldering is like having sex with a condom.
LAF
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)
Posts: 1238
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Continuity tester

Post by LAF »

Vrlo koristan instrument-analogni ESR metar. Idealan za ispitivanje ekektrolita i "jurenje" po pcb-u kontinuiteta. Ustvari je Ohmmetar pogonjen izmjenicnim naponom. Na pipalicama ima par stotima mV, tako da ne otvara PN spojeve na koje je narinut. Paralelno LED i otporniku koji pokazuje kratki spoj vezati aktivni buzer.
http://kripton2035.fr*e.fr/analog%20esr/esr-kakopa.html
Originalni link je nestao, imao je pored seme, pcb i oblik skale
Ja sam ga davno radio iz italijanskog casopisa RADIO RIVISTA.
Ovo jedino zadovoljava potrebu "kopanja" po pcb-u bez opasnosti po aktivne komponente
pOz
Attachments
ESR.7z
(299.14 KiB) Downloaded 100 times
Post Reply