Pomoć - nepoznat element na pločici?

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
dora
Posts: 1
Joined: 05-05-2021, 14:50

Pomoć - nepoznat element na pločici?

Post by dora »

Dragi znalci, trebala bih pomoć oko otkrivanja skurenog elementa na pločici :cry: :oops: :? Zaokruženi su crveno na priloženoj slici gornje strane. Zbog zamjene nekih modula potekla je prevelika struja na ispravljaču prije frekvencijskog pretvarača i ošlo sve. Ne razumijem se baš u elektroniku, a na ovim elementima nema nikakve oznake kako bih mogla kupiti nove i zamjeniti ih.
AKo netko zna što bi to bilo molim vas javiteeee :D
Hvalaaaa :D
Attachments
donja strana zrcalno.png
donja strana zrcalno.png (130.67 KiB) Viewed 1640 times
gornja strana_.png
gornja strana_.png (118.48 KiB) Viewed 1640 times
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš
Posts: 1630
Joined: 18-02-2011, 10:46
Location: Istra

Re: Pomoć - nepoznat element na pločici?

Post by nano »

NIko ne odgovara....nigdje kavalira ,sad kad se konacno pojavila i djevojka medju nama :D
Dora,
meni to izgleda kao dva NTC otpornika spojena u seriju i sve skupa paralelno kontaktima releja,da se sprijeci prevelika pocetna struja.Prvih otpornici ogranice struju punjenja kondenzatora i nakon par sekundi se ukljuci relej koji prespoji te otpornike i da puni napon na potrosace.Ako to radi kako sam rekao,onda mislim da mozes staviti nek NTC 100 oma,pa cak i jedan malo vece snage i spojis ga samo na one kontakte koji su prema releju.
Reci nam kak se sad ponasa taj uredjaj ,jer moze biti da ti relej ne radi ili ima lose kontakte ,pa sva struja ide preko tih otpornika,tako da bi trebalo provjeriti relej .
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
Post Reply