Radioamaterski forum

FM bube, mini predajnici i prijemnici - forum vezan za radio opremu.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Post Reply
abc1234
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 61
Joined: 20-08-2013, 15:51

Radioamaterski forum

Post by abc1234 »

Zna li netko koji forum (sa ex YU prostora ) sa radioamaterskom tematikom, a da se ne mora biti radioamater? Znam za da imaju radioamaterski savezi HR i SRB, ali se mora registrirati isključivo sa pozivnim znakom...
LAF
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)
Posts: 1237
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Radioamaterski forum

Post by LAF »

sve sto te interesuje po pitanju VF i mjerenja na VF pucaj ovdje, ima dovoljno strucnih ljudi da
dobijes odgovor.-
pOz
User avatar
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao
Posts: 524
Joined: 02-04-2008, 17:21
Location: CELJE JN76PF

Re: Radioamaterski forum

Post by Ford »

PROGRAMIRANJE RUČNE RADIO STANICE

73 svim radioamaterima i ostalim članovima foruma koje zanima radioamaterska tehnika.
Javljam se sa jednim pitanjem i molbom za pomoč ako je tko spreman da bi mi pomogao. Kupio sam prije par dana na e-bay jednu ručnu radio stanicu Retevis RT2. Ima dva banda VHF i UHF i ima uz standardnu FM modulaciju i digitalnu... Prije samog programiranja, kad sam ju uključio, normalno na LCD ekranu se je ispisala frekvencija A i frekvencija B i ostale stvari na tom ekranu.. poslije programiranja (unašanja) frekvencija simpleksnih kanala i repetitorskih frekvencija... desilo se čudo koje nikada u svom životu nisam vidjeo :| šta je bilo? Nenormalno... slika šta je prije bilo prikazano na tom ekranu, okrenula se je za 180 stupnjeva po vertikali a i po horizontali...Znam da je malo čudno ali eto, desilo se je a zbog čega... pojma nemam. Dali je pokvaren program za programiranje ili šta drugo... neznam. Probao sam sve resete koje sam našao na meniju ali ništa nije pomoglo... da ne kažem koliko sam se namučio poslije reseta kad mi je preklopilo na Kineski jezik... :twisted:
E sad da vas pitam, dali se je još nekome kad to desilo kod programiranja, naravno ako ste programirali takve uređaje? Ako itko ima kakav savjet, šta da uradim i da vratim sliku na ekranu u "normalu" tako kako je bila... jer je sad zrcalna i okrenuta naopačke...

http://www.upslike.net/slika?id=before_ ... ac79ab.jpg

http://www.upslike.net/slika?id=by_prog ... ce4af3.jpg
User avatar
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao
Posts: 524
Joined: 02-04-2008, 17:21
Location: CELJE JN76PF

Re: Radioamaterski forum

Post by Ford »

Riješio sam problem... napisao sam Kinezu na meil da mi pošalje odgovor, šta bi moglo biti da se je slika okrenula naopačke poslije programiranja i drugi dam mi poslao odgovor šta da uradim. Treba ga resetirati sa 3 tipke (MENU + 3 + 5) uklopiti ga, sačekati da led dioda blicne dva puta, ugasiti ga i to je to. Uklopio sam ga poslije par sekundi i sada je opet slika postavljena pravilno kako treba. :)
Samo ni sada mi nije podpuno jasno, kako je došlo do te greške... :| vjerovatno kod programiranja... jer sam ga imao na punjenju... :?
Post Reply