TDA2030A pojacalo
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
TDA2030A pojacalo
Pozdrav pošto izrađujem pojacalo od TDA2030A u single supply verziji 30V na 4 ohma (jedno 16-18W) te mu dodati predpojacalo htio sam pitati da li on moze goniti ovi zvucnik:(ispricavam se ako sam u krivom topicu )
pojacalo shema (single supply): http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... s/1459.pdf
predpojacalo: http://www.redcircuits.com/Page120.htm
zvucnik: http://www.njuskalo.hr/zvucnici/zvucnik ... s-10875525
Zahvaljujem
pojacalo shema (single supply): http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... s/1459.pdf
Zahvaljujem
Re: TDA2030A pojacalo
Moze ,a to sto pise 170w ,uzmi malo s rezervom tj, puno s rezervom.Moze on izdrzati 170 w ,ali vrlo kratko vrijeme.
ovo je zvucnik namijenjen za auto ,a ako pravis pojacalo za slusati muziku doma,trebat ces ga staviti u neku kutiju ,a ze te svrhe postoje i bolji zvucnici .Imas na mrezi opisa i nacrta kako se prave zvucne kutije pa pogledaj malo.
ovo je zvucnik namijenjen za auto ,a ako pravis pojacalo za slusati muziku doma,trebat ces ga staviti u neku kutiju ,a ze te svrhe postoje i bolji zvucnici .Imas na mrezi opisa i nacrta kako se prave zvucne kutije pa pogledaj malo.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Aha oke fala na odgovoru
Zašto TDA2030A, kad TDA2050 nudi veću snagu za koju kunu više. Za TDA2030A ne treba pretpojačalo, ako se na ulazu nalazi 2V RMS line signal. I ovo pretpojačalo je kao gitarsko. Ne pada mi na pamet uništavat zvuk tonskim kontrolama, niti se iste mogu naći na ozbiljnim proizvodima. Auto zvučnici su namjenjeni za slušanje unutar auta, i daleko su, jako daleko od onoga što se može složiti za kućno slušanje.Endeo wrote:Pozdrav pošto izrađujem pojacalo od TDA2030A u single supply verziji 30V na 4 ohma (jedno 16-18W) te mu dodati predpojacalo htio sam pitati da li on moze goniti ovi zvucnik:(ispricavam se ako sam u krivom topicu )
Zahvaljujem
A mislio sam ga koristiti vise kao gitarsko a njega sam izabrao stoga sto ga vec imam doma pa da ga iskoristim a ovaj zvucnik sam mislio staviti jer je jeftin a neznan koji bi drugi izabrao a da nije preskup
- Feko
- Stariji član
@Jazz, tonske kontrole služe da se njima popravi akustičnu kvalitetu prostorije u kojoj se sluša glazba. Druga je stvar što ljudi pretjeruju pa na kraju samo krešte visoki tonovi i deru basovi. Naravno da je odnos signal/šum nešto lošiji prolaskom kroz neku tonsku kontrolu i njena OP pojačala, ali to je prihvatljivo riješenje da se izvuče maksimum u kvaliteti zvuka u nekoj prostiriji nego preuređivati prostoriju i lijepiti dufuzore, spužve i sl. da se akustika poboljša. Nakon toga soba sigurno više neće biti lijepa ali će biti dobre akustikejazz wrote:.. Ne pada mi na pamet uništavat zvuk tonskim kontrolama, niti se iste mogu naći na ozbiljnim proizvodima...
"Ozbiljniji proizvodi" koje navodiš su za prostorije koje su prije svega oblikom i unutarnjim uređenjem predviđene za slušanje glazbe pa naravno nije potrebno nikakvo dodatno isticanje pojedinih frekvencija zvuka tj. za equalizerima.
Last edited by Feko on 06-04-2015, 14:31, edited 1 time in total.
- Feko
- Stariji član
...Oko zvučnika se apsolutno slažem...
Ne pratim tu scenu (gitarski DIY), ali bi se mogao okladit da toga ima po internetu na tone. Bez obzira koliko je to što se planira radit jeftino, isplati se pročešljat internet uzduž i popreko (barem bi ja tako). Zašto bi promašio kompletnu bit svega samo zato što je nešto jeftino, ako za +5 kuna možeš složiti nešto puno bolje.Endeo wrote:A mislio sam ga koristiti vise kao gitarsko a njega sam izabrao stoga sto ga vec imam doma pa da ga iskoristim a ovaj zvucnik sam mislio staviti jer je jeftin a neznan koji bi drugi izabrao a da nije preskup
Feko, ne slažem se s tobom, uopće.
Evo i mene malo, najprije sretan Uskrs svima koji ga slave
Kao i obično ja prvo počnem filozofirat, pa eto, da ne izgubim lijep običaj....
Razliku gitarskih pojačala i Hi-Fi valjda svi znaju, tj. da gitarska nisu Hi-Fi. Gitarska imaju specifično izvedenu boju tona, koju je, recimo, napravio Fender kako bi ekvilizirao iliti upristojio odziv magnetskog pickup-a na svojim gitarama. Kad kroz tu kontrolu pustiš bilo koji signal koji nije gitarski, zvuk je blago rečeno katastrofalan. Tu se još nadovezao i Jim Marshall, koji je doslovno kopirao u svojim prvim pojačalima Fendera, ali je još i dodao više "agresivnosti" svemu tome, prevedeno - harmoničkih izobličenja, jer je napilio stupnjeve pojačanja do klipinga cijevi, pa je iz svega tog đumbusa izašao "Maršalov zvuk". Sad je dosta teorije, pa ću sad malo ... teorije, he he.
Kako vidim, Endeo bi radio gitarsko pojačalo, dakle nešto što nema blage s Hi-Fi jem, pa preporučam ono predpojačalo koje je izabrao. Izlaz može bit bilo koji, koji mu može zadovoljit zahtijeve za snagom ili cijenom, jedino je bitno da uskladi nivoe signala s predpojačala i ulaza u pojačalo snage.
Gitarska pojačala bi trebala biti i prilično robusna, jer se stalno prenose, bacaju, prolijevaju pivušom i ostalim sokićima, što sigurno nije radno okruženje Hi-Fi pojačala.
Endeo, ako budeš ovo radio jedino budi siguran da će bit dobro za svirat gitaru, ali sigurno neće za slušat kvalitetno glazbu s CD-a ili tako nečeg.
Kao i obično ja prvo počnem filozofirat, pa eto, da ne izgubim lijep običaj....
Razliku gitarskih pojačala i Hi-Fi valjda svi znaju, tj. da gitarska nisu Hi-Fi. Gitarska imaju specifično izvedenu boju tona, koju je, recimo, napravio Fender kako bi ekvilizirao iliti upristojio odziv magnetskog pickup-a na svojim gitarama. Kad kroz tu kontrolu pustiš bilo koji signal koji nije gitarski, zvuk je blago rečeno katastrofalan. Tu se još nadovezao i Jim Marshall, koji je doslovno kopirao u svojim prvim pojačalima Fendera, ali je još i dodao više "agresivnosti" svemu tome, prevedeno - harmoničkih izobličenja, jer je napilio stupnjeve pojačanja do klipinga cijevi, pa je iz svega tog đumbusa izašao "Maršalov zvuk". Sad je dosta teorije, pa ću sad malo ... teorije, he he.
Kako vidim, Endeo bi radio gitarsko pojačalo, dakle nešto što nema blage s Hi-Fi jem, pa preporučam ono predpojačalo koje je izabrao. Izlaz može bit bilo koji, koji mu može zadovoljit zahtijeve za snagom ili cijenom, jedino je bitno da uskladi nivoe signala s predpojačala i ulaza u pojačalo snage.
Gitarska pojačala bi trebala biti i prilično robusna, jer se stalno prenose, bacaju, prolijevaju pivušom i ostalim sokićima, što sigurno nije radno okruženje Hi-Fi pojačala.
Endeo, ako budeš ovo radio jedino budi siguran da će bit dobro za svirat gitaru, ali sigurno neće za slušat kvalitetno glazbu s CD-a ili tako nečeg.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
I da i ja malo nadopunim Kukija,zvucnici za gitarska pojacala su malo drugacije izvedbe od ovih hifi ili ovih auto zvucnika.Moraju da sviraju dobro samo u uskom pojasu od 80 Hz do 5 kHzi zato imju kratak hod membrane i obicno su papirne membrane tako da sve to skupa ide lako u overdrive i distorziju povoljnu kod gitarskog zvuka,pa kutije sa pojacalom i zvucnikom mogu biti i bez zadnjeg poklopca ili samo dopola zatvorene.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
Lijenost je iz raja izašla.
Aha hvala svima na odgovorima je ovo je gitarsko samo za u moj podrum malo za me i curi razbibriga (ja sam bubnjar pa ne znam koliku valitetu trebaju zadovoljit ova pojacala) ali nam treba samo nesto da imamo tako da nece bit ispoljevan pivon i svime a za ovu prilagodbu vidia sam da ima zasebno za prilagodit al tocu kad izmjerim ulazni otpor i vidit dali je potrebno samo sad kad pogledam ovo sve da li se konkretno isplati postaviti ovi zvucik na pojacalo s obzirom da ne trazim izvorno (pre)veliku kvalitetu jer inace bih sve drukcije isplanirao i izrađivao ispricavam se ako sam "upilao" s tim da nemogu sad vise svatiti dali da stavim ovi zvucnik ili ne
Ma, sam' ti napravi kako si zamislo i ne sekiraj se. Bit će to sasvim dobro za ono što si zamislo. I onim TDA svakako osiguraj dobro hlađenje. Zvučniku sklepaj neku kutiju veličine kanistera od 10 litara i šibaj!
Aha oke zahvaljujem svima
A da pitam samo za napajanje ovog pojacala (radim shemu s single supply) koje bi bilo dovoljno? imam doma od 30V 400mA al mislim da je premala struja?
Zahvaljujem pardon ako je glupo pitanje po onom grafu iz datasheeta mu pri 30V bi uzimao nekih 1,2A ako sam dobro vidio?
Zahvaljujem pardon ako je glupo pitanje po onom grafu iz datasheeta mu pri 30V bi uzimao nekih 1,2A ako sam dobro vidio?
Imam jedno smps +32V 2,5A samo to mi onda ne odgovara za predpojacalo
Ma, odgovara. Troizvodni regulator 7824 će riješiti onih problematičnih 2V (i još malo) i sve pet. Možeš to riješiti i serijskim spojem nekoliko (4 - 5) standardnih ispravljačkih dioda, recimo 1N4002, ali je regulator bolje rješenje.
Aha oke hvala