p.s. ako tema nije za ovde ja se izvinjavam, nek je moderator premesti gde treba
Pomoc oko torusa
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
ElectricalMonster
- Pocetnik na forumu

Pomoc oko torusa
Zdravo, treba mi pomoc oko torusa, znaci ovako, ja imam neki torus kod kuce, na njemu ima namotano ispravnog primara, e sada ja hocu samo da namotam sekundar, mozete li mi reci kako da presmetam snagu torusa i kako da presmetam duzine zice i debeline zice. Hvala unapred
p.s. ako tema nije za ovde ja se izvinjavam, nek je moderator premesti gde treba
Re: Pomoc oko torusa
Evo ovdje imas tabelu snaga u odnosu na precnik trafoa,mjere su u inchima,pa malo racunaj
http://www.raftabtronics.com/technology ... fault.aspx
ima dosta kalkulatora na mrezi ,ali probaj eksperimentalno.Namotaj ,recimo deset namotaja bilo kakve zice i izmjeri napon i bit ce ti sve jasno...
precnik zice je kvadratni korijen od I/2 kod trafoa sa EI limovima,ali mislim da vrijedi i za toruse
http://www.raftabtronics.com/technology ... fault.aspx
ima dosta kalkulatora na mrezi ,ali probaj eksperimentalno.Namotaj ,recimo deset namotaja bilo kakve zice i izmjeri napon i bit ce ti sve jasno...
precnik zice je kvadratni korijen od I/2 kod trafoa sa EI limovima,ali mislim da vrijedi i za toruse
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
-
ElectricalMonster
- Pocetnik na forumu

Re: Pomoc oko torusa
Hvala puno, resio sam problem, namotao nekoliko namotaja i dobio da za jedan volt trebaju mi 3.7 namotki, a snagu sam uzeo od prethodnog sekundara (rastavio sam ga jer mi sekundar nije odgovarao) i dobio da je oko 200 vati, ali ja sam namotam samo 24 volti 5 amperi. Trafo radi OK hvala jos jednom