LCM3 metar (mađarski)

Instrumenti

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
User avatar
[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao
Posts: 794
Joined: 13-02-2007, 17:17
Location: Beograd/Vranje
Contact:

Re: LCM3 metar (mađarski)

Post by [eDo] »

Zamolio sam kolege elektronicare prijatelje sa face-a servicere i svih kojih sam mogao da se setim ko god najde neshto javice mada zasad teshko :)

Sve te matore ploce sam pobacao jer je bila poplava u podrumu :(
"Master, I am here to serve you!!!"

http://www.dodaj.rs/f/2p/D2/3gK0C7Ua/do ... admins.jpg
User avatar
Feko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4394
Joined: 23-07-2008, 06:18
Location: Hrvatska, Slavonija, Selo moje malo...

Re: LCM3 metar (mađarski)

Post by Feko »

Da ne bude da sam po drugim temama o ovom metru samo kritizirao isti tekst kopiram i ovdje:
Ne kažem da se s odabirom dobre zavojnice i onih kondenzatora ne može postići točno mjerenje...ali i onda
je to upitno..a pogotovo u cijelom bandu mjerenja ESR vrijednosti...evo teksta kojeg sam postao u @Zagor-ovu temu
Ja nažalost nisam pretjerano zadovoljan sa tim Mađarskim LC/ESR metrom :roll: ..i to samo u području mjerenja ESR vrijednosti. Sve ostalo je OK
Naime, imam testne otpornike od 0.0010-20.0000 ohma koje mi kolega sa foruma ismjerio na profi laboratorijskom instrumentu u 4 decimale. Sa njima vršim baždarenje instrumenata...uglavnom da skratim,
ovaj Mađarski LCM3 metar je nije baš pretjerano stabilan u području ispod 1 ohma...a od 1-10 ohma zna fulati i do 0.5 ohma pa čak i za 1 ohm..što za vrijednost ESR-a nije malo! iznad 10 ohma zna fulati redovito za cijeli ohm. Dosta je osjetljiv tj. izmjerena vrijednos mu varira ovisno jel se mjerenje vrši na recimo 10 stupnjeva ...ili u sobi na 24 stupnja. Normalno...sve je to OK obzirom da sve obavlja samo jedan mikrokontroller...bez pomoći preciznih OP pojačala i bez generiranja preciznog referentnog napona.
Da sad samo ne kritiziram instrument je stvarno OK, pogotovo ako se računa da ima stvarno malo dijelova i vrlo je jeftin za napraviti, no svima kojima treba precizni ESR metar bolje neka naprave onaj Ruski ESR metar!
Kod tog ruskog sam primjetio da bolje radi ako se stave umjesto 4.3nF kondenzatori od 4.7nF (ja sam uvijek naštimavao i mjerio vrijednost lemio kondenzator na kondenzator)...no bolje je nači 2 približna kondenzatora od 4.7nF i onda je uređaj stabilan u 3 decimali!
Iako ima dosta dijelova, njega preporučujem kao TOP1 za ESR metar
:!:
Zagor2
Posts: 15
Joined: 09-02-2014, 13:31

Re: LCM3 metar (mađarski)

Post by Zagor2 »

Pozdrav ekipa
Zanima me što mu znači ova vrijednost R=0,237k , izradio sam tri komada , dva su u plastičnoj a jedan je u metlanoj kutiji , ovi u plastičnoj napajaju se iz baterije i kod njih uvijek , poslije kalibracije bude R=0,237 , a kod ovoga u metalnoj nakon nekoliko uzastopnih kalibracija ispiše npr 0,235 , 0,219 , 0,230 , 0,220 itd.. što je u biti ta vrijednost i zašto toliko varira kod ovoga u metlanoj kutiji , inače ovaj u metzlanoj kutiji se napaja sa ispravljača u kutiji , trafo grec , sve kvalitetno isfiltrirano i udaljeno od mjernih stezaljki i samog sklopa , te je uistinu stabilan i mjeri odlično , s iznimkom što povremeno brka ove vrijednosti , pa ako netko ima ideju , baš me zanima...
Zagor2
Posts: 15
Joined: 09-02-2014, 13:31

Re: LCM3 metar (mađarski)

Post by Zagor2 »

Feko , Gromit ?
Zagor2
Posts: 15
Joined: 09-02-2014, 13:31

Re: LCM3 metar (mađarski)

Post by Zagor2 »

Na ovoj temi pustoš izgleda :D
User avatar
Gromit
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 331
Joined: 08-01-2011, 05:36
Location: Hrvatska

Re: LCM3 metar (mađarski)

Post by Gromit »

Evo me :shock: !

Kolega Zagor, sad baš nisam u prilici se raspisivat, a i morao bi se malo prisjetit... ali evo kratko da ne čekaš, pa ću kasnije se nadopunit po potrebi, kad se malo sredim:

Što znaći ovo Re=0,237? Po autoru, nakon muuuučnog prevođenja riječ po riječ sa mađarskog :azdaja: na engleski pa na hrvatski, to bi bio zbroj otpora kontakata prekidača, nekih otpornika u krugu (zaboravio sam sad kojih, nemam shemu blizu), reaktivnog otpora zavojnice kao i unutrašnjeg otpora samog PIC-a, što god to značilo. Mene je mučilo što je svima ta vrijednost 0,237, a meni 0,241. Nakon 5 upropaštenih pločica, bezbroj izmjenjenih zavojnica, kondova itd, našo sam negdje da kada PIC radi na maximalnoj frekvenciji, a to je i u našem slučaju -20MHz, onda PICov unutrašnji otpor postane jako ovisan o naponu napajanja. Ukratko kad sam podigao napon sa 5,0 na 5,3V (htio sam 5,25, al sa LM317 je ispalo 5,3), odjednom se taj Re smanjio na 0,237, a i postalo je moguće stavljati umjesto onog kritičnog tantala od 10uF koji je u onom čvoru sa 3 otpornika od 10k (ili koliko več) 4,7uF ili čak manje što povečava ispitnu frekvenciju instrumenta (bolju rezoluciju) bez pojave "Low Battery"! Uostalom daj za sada pogledaj sa prethodne stranice moje i ostale postove:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 20#p127712

I je, tema je stvarno stara, ne mogu vjerovat da je zadnji post iz 2012.!

Usput, glede konstatacije da instrument nije "previše točan" kako kaže kolega Feko (i ostali): ma nije on od samog početka ni zamišljen da bude TOČAN, pogotovo ne za mjerenje C i L! Za ESR ni ne mora bit egzaktno točan, postoji ruski jedan metar koji to radi u 4 decimale, ili onaj koji je Feko radio - mada ne znam kome je (možda kakvim fizičarima ili sl) i potrebna takva preciznost - ako ti je neki kondenzator napuhan - ne moraš ga ni mjerit - bacaj! Isto tako ako prelazi recimo 2 oma (ovisi o kapacitetu naravno). Tako da ti je tak svejedno dali neki kond ima ESR 3 ili 8 oma - bacaj, ne valja!
Ja sam na kraju uspio postič točnost do 1 ohma (trunčicu lošije do nekih 2-3 oma) stvarno odličnu - isprobavao sa niskoomskim otporima, komadičima konstantan-žice, reko bi 5% da ne pretjerujem, tako da mi služi i kao miliommetar (dok ne složim pravi), uspoređivao nove elektrolite sa podacima iz datasheetova - sve štima. Stabilnost također. L i C ni ne mjerim s njime, ali probao sam jedan keramićki iz Chipoteke od 1pF mjerit - i vjerovao ili ne dobio rezultat 1,0pF! Napominjem da ne koristim nikakve kablove ni krokodilke, nego sam zalemio pozlaćenu letvicu na pločicu i u nju drito ubadam kondenzatore! I dalje nema NIKAKVE kutije, stoji u kutiji od cipela :D !

Eto, toliko za sada, probaj ne koristit metalnu kutiju (vrtložne struje te zezaju pretpostavljam), isprobaj ove štoseve koje ja koristim (probaj dič napo na 5,2V recimo i svakao stavi za onaj drugi (ne-kalibracijski) stavit 680pF umjesto 1nF, stiroflex obavezno!)! Probaj ako možeš i display udaljit od pločice!

LP!
Gromit
Can You hear me, can You hear me?
Through the dark night, far away...
I am dying, forever crying :(
To be with You, who can say...
To be near You, to be F R E E !
Zagor2
Posts: 15
Joined: 09-02-2014, 13:31

Re: LCM3 metar (mađarski)

Post by Zagor2 »

Ja sam u principu jako zadovoljan njegovom točnošću , naravno da možda nije idealan za kakva laboratorijska mjerenja , ali za praktična , svakodnevna mjerenja je sasvim u redu i više od toga. Jedino eto što ponekad zeza s tim vrijednostima R-a . Displej je maksimalno udaljen od pločice kao i transformator , pločica je i dosta izdignuta od samog dna kutije , baš sam vodio računa na te detalj , te radi toga i radi jako dobro , osim navedene stavke.

Sa trafa dovodim 15VAC na grec+33000uF kond +100nF paralelno i to zatim na 7809 koji je pričvršćen za samu kutiju(kutija na masi) i na izlazu 7809 imam 220uF+100nF koji onda upletenim kabelom idu do pločice na ulaz 7805 i tu sam , premda u shemi nema , dodao još jedan 100nF kond paralelno , možda je u tome problem , jer ga vjerojatno vidi kao dva 100nF paralelno , te ne postižem efekt koji sam želio?
Post Reply