Pravila i uslovi korištenja

Prije nego što počnete pisati po forumu, pročitajte ovo.
Locked
User avatar
trax
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 3508
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA
Contact:

Pravila i uslovi korištenja

Post by trax »

1. Upoznaj se sa forumom
Pročitaj što veći broj starih tema koje su trenutno dostupne na određenom forumu. Bilo bi pristojno da se nakon registracije predstaviš ovdje i upoznaš ostale članove.

2. Ne ponavljaj temu
Prije nego što postaviš pitanje, provjeri da li je o tome već bilo riječi na forumu! Čest je slučaj da novi korisnici, odmah nakon registracije, postave pitanje koje je ranije postavljano.

3. Pomozi nam da ti pomognemo
Ukoliko tražiš pomoć oko nekog problema, molimo te da učiniš sve što je u tvojoj moći kako bi olakšao posao ljudima čiju pomoć očekuješ. To ćeš učiniti na sljedeći način: iz poruke isključi sve što nema veze sa problemom, a detaljno objasni sve što je direktno ili posredno povezano sa istim! Takođe, ne očekuj da će neko riješiti tvoj problem u cjelosti, odnosno uraditi sav posao za tebe.

4. Piši kvalitetno i ozbiljno
Ne piši poruke nepovezano, tek da i ti nešto kažeš! Ako tražiš pomoć, budi precizan. Izloži tačno šta očekuješ da se dogodi, šta se u stvari desilo i iznesi sve relevantne detalje. Ukoliko odgovaraš na nečiju temu ili pitanje, odvoji nekoliko minuta i dobro razmisli šta ćeš napisati, provjeri da li si zaista u pravu i imaš li dokaza za svoju tvrdnju.

5. Ne šareni poruke
Ne pretjeruj sa korištenjem smajlija, interpunkcijskih znakova, i slično. Obrati pažnju na dimenziju postavljene slike na forumu. Ukoliko je slika pretjerano velika tako da kvari dizajn foruma, molimo da iz svog posta ukloniš [img] tagove tako da do slike ostane samo link na koji će se kliknuti. Nemoj sve pisati VELIKIM SLOVIMA jer takav tekst označava "deranje" odnosno preglasan govor.

6. Ne traži da ti neko radi domaći zadatak
Ne očekuj da bilo ko obavezno odradi sav posao umjesto tebe! Rado ćemo pomoći oko svakog problema, pred neki ispit ili posao, ali moraš da pokažeš da si krenuo sa radom i zastao pošto ne znaš kako dalje.

7. Ne citiraj bez potrebe
Korisnici često bespotrebno citiraju poruku i umnožavaju tekst koji se već nekoliko puta pojavljuje na istoj stranici. Briši dijelove citata i ostavi samo ono što je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovaraš nalazi odmah iznad tvoje, gotovo je sigurno da nema NIKAKVE potrebe za citiranjem jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na šta tačno odgovaraš.

8. Ne budi nestrpljiv
Ne budi nestrpljiv! Postoji velika mogućnost da odmah po postovanju dobiješ odgovor, ali će često proći i više dana prije nego što se pojavi neko ko zna pravi odgovor.

9. Bez političkih i vjerskih tema!
Strogo je zabranjeno pokretati političke i vjerske teme! Svaka rasprava na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi biće momentalno obrisana! Ovo je stručni forum vezan za elektroniku i molimo te da to poštuješ.

10. Reklamiranje je zabranjeno
Forum nije mjesto za besplatno reklamiranje tvog posla, sajta, firme, ili bilo čega što moderatori ocjene kao očiglednu zloupotrebu foruma za besplatno oglašavanje.

11. Rad administratora
Administrator ima pravo pobrisati svaki sadržaj objavljen na forumu, bez najave i objašnjenja, svakom korisniku može biti zabranjen pristup Forumu, bez najave i objašnjenja, administrator nije dužan objašnjavati zašto je neka tema ili post obrisan ili cenzurisan od strane administratora.

### BITNO ###

Elektronika.ba portal nije odgovoran za sadržaj Foruma. Poruke na Forumu odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Elektronika.ba portala. "Pravila i uslovi korištenja" Foruma odnosno ovaj tekst koji čitaš je podložan promjenama bez prethodne najave. Za sav materijal koji se nalazi na forumu a koji nebi trebao da bude tu, molimo te da se obratiš administratoru ili moderatoru kako bi se taj materijal uklonio sa Foruma.

Drago nam je što si odlučio da nas posjetiš!

Elektronika.ba
Locked