Smetnje od pumpe jaaako smetaju monitoru
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
ipak ako imas ti te slike i seme po kojima si pravio mogao si mi poslat da pogledam ako imas voljeCika Spasoje wrote: ma kupi gotovu, nemoj se zezat pravljenjem. Riješo problem, pumpu sam odmaknuo još 3cm od monitora i više nema nikakvih naznaka da ona radi, još je sva u spužvama, a i rezervoar je u spožvama tako da ju nit ne čujem.
- Cika Spasoje
- Pravo uznapredovao :)
Ma nemaš nikakve "sheme" za pumpu rofl , jedina shema u tom cijelom vodenom je termometar na izlazu iz radijatora, koji po potrebi uključuje ventilatore da održi vodu na istoj temp sa što manje buke. A i te sheme nemam na pc-u.
A za pumpu mi nije jasno kakva šema ti treba. Misliš valjda za vodeno hlađenje? Kako to sve spojiti ili šta, ne kužim te
A za pumpu mi nije jasno kakva šema ti treba. Misliš valjda za vodeno hlađenje? Kako to sve spojiti ili šta, ne kužim te
Svi čipovi rade na bijeli dim, dok taj dim izađe iz njih, ... oni više ne rade.
ja!!! mislim kako to sve spojiti cijevi, pumpu....i tako to po cem si ti radio'''Cika Spasoje wrote:Ma nemaš nikakve "sheme" za pumpu rofl , jedina shema u tom cijelom vodenom je termometar na izlazu iz radijatora, koji po potrebi uključuje ventilatore da održi vodu na istoj temp sa što manje buke. A i te sheme nemam na pc-u.
- Cika Spasoje
AAAaa, ma tako odma rekni A ne shema za pumpu, ja slušam hehehe
Moraš imati prvo:
1.) Pumpu ( bilo potopna il protočna )
2.) Kiler/radijator, preko kojeg se voda hladi
3.) Cijevi
4.) Rezervoar, ilitiga T line
5.) Blokove za hlađenje CPU-a, VGA, ili NB, ili šta već želiš
6.) Šelne za osiguranja spojeva cijevi sa nekom od gore navedenih stavki, da ne propusti.
E sad spajaš sljedećim redosljedom:
1.) Pumpa se nalazi u rezervoaru ( potopna ) i izlaz pumpe se spoji na radijator,
2.) Sa radijatora ( izlaz ohlađene vode ) ide na blokove,
3.) Ako nemaš pretjerano kaj kompjuter može sve u seriju, mada i kod jačih kompjutera ide sve u seriju.
4.) Redosljed spajanja ide: CPU, NB, VGA
5.) Sa VGA izlaz tople vode ide u rezervoar, i ciklus se ponavlja.
Za radijator gledaj da ti stanu najmanje 2 12cm ventilatora, i da nema jako zgusnote finove na sebi jer ga ventilatori neće moć propuhat, jako će se mučiti.
Za cijevi gledaj da ti budu što veće, jer s manjim cijevima pumpa se više opterećuje i buči, a i protok u sistemu je slabiji.
Samo zanemari da pumpa ide na blok direktno, znači zamjeniš pumpu i radijator.
Moraš imati prvo:
1.) Pumpu ( bilo potopna il protočna )
2.) Kiler/radijator, preko kojeg se voda hladi
3.) Cijevi
4.) Rezervoar, ilitiga T line
5.) Blokove za hlađenje CPU-a, VGA, ili NB, ili šta već želiš
6.) Šelne za osiguranja spojeva cijevi sa nekom od gore navedenih stavki, da ne propusti.
E sad spajaš sljedećim redosljedom:
1.) Pumpa se nalazi u rezervoaru ( potopna ) i izlaz pumpe se spoji na radijator,
2.) Sa radijatora ( izlaz ohlađene vode ) ide na blokove,
3.) Ako nemaš pretjerano kaj kompjuter može sve u seriju, mada i kod jačih kompjutera ide sve u seriju.
4.) Redosljed spajanja ide: CPU, NB, VGA
5.) Sa VGA izlaz tople vode ide u rezervoar, i ciklus se ponavlja.
Za radijator gledaj da ti stanu najmanje 2 12cm ventilatora, i da nema jako zgusnote finove na sebi jer ga ventilatori neće moć propuhat, jako će se mučiti.
Za cijevi gledaj da ti budu što veće, jer s manjim cijevima pumpa se više opterećuje i buči, a i protok u sistemu je slabiji.
Samo zanemari da pumpa ide na blok direktno, znači zamjeniš pumpu i radijator.
Svi čipovi rade na bijeli dim, dok taj dim izađe iz njih, ... oni više ne rade.
- Cika Spasoje