Laboratorijsko napajanje 0-30V 0-3A

Sklopovi za napajanja

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

Ocenite projekat?

5
15
75%
4
0
No votes
3
2
10%
2
2
10%
1
1
5%
 
Total votes : 20

Laboratorijsko napajanje 0-30V 0-3A

Postby Groovy » 23-01-2007, 01:02

U pitanju je lab. napajanje iz Elektora 12/82. Odlicna je sema, drzi stabilno na drugoj decimali i pri punom opterecenju.

Detaljno objasnjenje kako sam napravio projekat
http://galeb.etf.bg.ac.yu/~iv060455d/el ... i_lab.html

Kompletan clanak iz Elektora
http://galeb.etf.bg.ac.yu/~iv060455d/st ... geraet.pdf

Isti clanak samo na srpskom
http://galeb.etf.bg.ac.yu/~iv060455d/st ... avljac.pdf

Sema voltmetra i ampermetra
http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm

Uskoro cu postaviti i jednu stranicu na mom sajtu sa detaljim postupkom izrade. Za sada


evo slika:

Image


Image


Image

Code: Select all
Uputstvo na srpskom jeziku prebaceno na moj hosting. Sada radi link
Last edited by Groovy on 25-01-2007, 14:55, edited 3 times in total.
User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Re: Laboratorijsko napajanje 0-30V 0-3A


Postby UNWANTED » 23-01-2007, 01:11

link na srpskom ne radi :? :shock:
User avatar
UNWANTED
 
Posts: 1251
Joined: 21-12-2005, 17:43
Location: hrvatska

Postby Groovy » 23-01-2007, 01:35

Ispravljeno. Prebacio sam kod mene na host.
User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Postby Groovy » 24-01-2007, 18:58

User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Postby stojke369 » 24-01-2007, 20:03

@Groovy svaka cast lepo izgleda test faza sajta :wink:

Ja sam vec napravio neki ispravljac sa regulacijom sad se razmisljam da ga prepravim :lol:
User avatar
stojke369
 
Posts: 3913
Joined: 19-10-2005, 01:41
Location: Srbija-Paracin

Postby zer0 » 24-01-2007, 20:48

lpfm, umalo te nisam optuzio za plagijat :wink:
zer0
 
Posts: 250
Joined: 05-08-2005, 21:10

Postby Groovy » 25-01-2007, 12:30

Sto plagijat?
User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Postby stojke369 » 25-01-2007, 12:48

@Groovy neradi ni kod tebe na sajtu ono sto je prevedeno :shock:

link na srpskom ne radi
User avatar
stojke369
 
Posts: 3913
Joined: 19-10-2005, 01:41
Location: Srbija-Paracin

Postby Groovy » 25-01-2007, 14:47

Vidim, hvala na sugestiji. Ipak je sajt u izradi i normalno je da ne radi sve.
Važno da ovde u postu stoji dobar link.

evo ga ponovo

http://galeb.etf.bg.ac.yu/~iv060455d/st ... avljac.pdf
Last edited by Groovy on 25-01-2007, 14:56, edited 1 time in total.
User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Postby UNWANTED » 25-01-2007, 14:56

neradi prije je radio
a digni na rapidshare i to je to
User avatar
UNWANTED
 
Posts: 1251
Joined: 21-12-2005, 17:43
Location: hrvatska

Re:


Postby Groovy » 25-01-2007, 14:59

Ma radi, sada ceprkam po serveru pa je nedostupan ali radi sada i na sajtu sigurno.

http://galeb.etf.bg.ac.yu/~iv060455d/el ... i_lab.html
User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Postby UNWANTED » 25-01-2007, 15:20

radi :D

koliko si para utrosio na projekt
User avatar
UNWANTED
 
Posts: 1251
Joined: 21-12-2005, 17:43
Location: hrvatska

Postby Groovy » 25-01-2007, 15:34

Pa iskreno da ti kažem i nisam baš vodio neku evidenciju ali trafo i kutiju sam imao tako da sam glavni trošak uštedeo. Platio sa samo komponente i pločicu mislim da me to sve nije izašlo više od 30e.
User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Postby buco » 25-01-2007, 16:18

Pa koliki mu je brum i koliko kaskada predstabilizacija imas do max napona !? S obzirom da pise "labaratorijski " !???
buco
 

Postby Groovy » 25-01-2007, 16:35

Nemam pojma, nisam inženjer pa ni ne znam šta to žnači. Meni je bitno da imam stabilan napon i da on to drži 10tak sati pri bilo kom opterećenju a ti brumovi i zezalice to ćemo ostaviti za kasnije godine studiranja u ostalom tada ću i sam dizajnirati šta mi treba a ne da pravim po tuđim šemama.

Lepo sam napisao da ja nisam autor ovoga već sam samo praktično realizovao ovo i napisao na kakve sam poteškoće naišao dok sam ga pravio.
User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Postby MladaNada » 25-01-2007, 18:14

Ja cu najvjerovatnije praviti jeftiniju verziju , sa 317T i kineskim multimetrom! Originalan dio sheme projekta ce biti u tom da cu koristiti jeftini kineski multimetar i sklopku koja ce prebacivati voltimetar(paralelno) i ampermetar(serijski) i nakon toga prebaciti oblast mjerenja na multimetru.Bez skupih mikrokontrolera! Zanima me kako isjecate lim za kuciste? Moze li ubodnom pilom sa nozem za metal?
User avatar
MladaNada
 
Posts: 2529
Joined: 20-05-2006, 14:57
Location: Banja Luka RS , Novi Sad RS , Herceg Novi CG

Postby UNWANTED » 25-01-2007, 18:26

ocrtaj si recimo za displej pravokutnik i iznutra uokolo busi rupe pa otkini srednji pis i dalje izturpijaj :D
User avatar
UNWANTED
 
Posts: 1251
Joined: 21-12-2005, 17:43
Location: hrvatska

Postby MladaNada » 25-01-2007, 18:45

I potrosi 10 burgija u medjuvremenu :D
User avatar
MladaNada
 
Posts: 2529
Joined: 20-05-2006, 14:57
Location: Banja Luka RS , Novi Sad RS , Herceg Novi CG

Postby Groovy » 25-01-2007, 18:47

Ja sam radio kao sto kaye unwanted.
Postoji i perfektan nacin ako se radi sa aluminijumom, a to je da se prednja strana osloji pozitivom i onda osvetli pa rayvije u NaOH i onda ecuje. Isti postupak kao ya plocice. Osvetljeni deo otpada i tako moze da se dobije izgled kao da je gravirano na cnc'u.

To resenje sa kinezima zaobidji. Evo ja sam isto hteo kao ti samo sto sam hteo da stavim odvojeno za napon a odvojeno za struju. I uzmem ja da merim napone po kolu da vidim radi li. Vidim nesto nije u redu pa uzmem svoj mastech unimer i to se lepo ponovo premerim. Verovao ili ne razlika je i do 2V. Fazon je u tome sto je ulazna otpornost za merenje napona kod ovih kineza manja od 1Koma a na ovom mastechu >10koma pa se dobija preciznije ocitavanje.

Evo sada imam dva komada koja cu da poklonim nekom detetu ili drugaru da se igra malo.

Bacio sam na njih 600din sto je oko 8evra a display i mcu su me izasli oko 12evrica. Za 4evra razlike imam preciznije ocitavanje i nemoram da prebacujem opsege a usput on i sam ukljuci ventilator kada mi izlazna snaga predje 40W (podesava se tasterom), ima i ocitavanje prikljucene otpornosti i kapaciteta u mAh prenetog ka izvoru sto je zgodno kada se pune baterije.
User avatar
Groovy
 
Posts: 396
Joined: 20-07-2006, 09:52
Location: Beograd

Postby MladaNada » 25-01-2007, 19:39

Posalji meni u NS , ja sam dete bez multimetra :D :D :D Stalno kupujem kineske do sad sam tri bacio , sad cu kupiti pravi!
User avatar
MladaNada
 
Posts: 2529
Joined: 20-05-2006, 14:57
Location: Banja Luka RS , Novi Sad RS , Herceg Novi CG

Next

Return to Napajanja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

GOOGLE