Mega 2560 & home assistant

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: stojke369, pedja089, trax, InTheStillOfTheNight

Post Reply
Matt Matt
Posts: 3
Joined: 22-02-2023, 18:12

Mega 2560 & home assistant

Post by Matt Matt »

Pozdrav, renoviram kuću, u pametnu kuću :D
Mjenjam kompletnu el. instalaciju tako da sam se odlučio izbjegavati wifi reley-e, senzore itd. Centralni kontroler mi zvuči puno bolje. Kao "mozak" koristim home assistant na raspberry pi 4b, za pwm upravljanje, analogne senzore itd sam dodao mega2560+ethernet shield i analogne multiplexere.
Nemam iskustva u programiranju i nakon mnogo truda, googlanja i pokušavanja bilo je manjih uspjeha ali za većinu stvari nisam ni blizu da budu prikazane kao entity u HA.

Znam da se protivi pravilu 6. ali...

Meni bi najviše odgovaralo da netko voljan odvojiti svoje vrijeme i znanje te napravi gotov program ili tutorial i tako riješi moj problem.
Naravno, ne očekujem da to bude besplatno.

Ukoliko ima netko zainteresiran, neka se javi ovdje ili u PM pa ću detaljnije objasnit.
Hvala
User avatar
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 7871
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Mega 2560 & home assistant

Post by pedja089 »

Ja sam povukao sve kablove u jedan razvodni ormar. Medjutim nisam pravio 1 kontroler. Taj pristup mi se ne svidja ako jedna stvar crkne da ostanes bez svega.
Ja sam uzeo podnozija i kucista releja PR58. U kuciste releja je spakovan mikrokontroler IR LED, IR Prijemnik, 2 releja, 2 led, 2 tastera, 2 ulaza za prekidac. Tako da ako crkne jedna stvar, samo se iscupa i ubaci drugi.
Komunikacija je preko IR, u ormaru ima IR LED i IR prijemnik, koji su vezani na seriski komp, gde se vrti aplikacija pisana u vb .net.
Za sada se taj web servis vrti na mom PC-u. U planu je odavno da se asus pceee, ubaci ispod ormara, da na njemu bude info, i web server za kontrolu.
Tako da kontrolisanje svetla i roletni ide preko jednostavnim pristupom ip adresi i slanjem komandi slicno kao php...
U ormar pored su povuceni kablovi od svih PIR senzora, pored kojih bi trebali da budu senzori temp i vlage. Za sada je od svega postavljen samo 1 senzor vlage... Senzor radi preko MBus-a i brojilo za struju koje meri potrosnju struje za grejanje. Opet vezano na PC preko seriskog porta, gde se vrti mali servis koji cita 2 mbus adrese i zapisuje u csv fajl.
Matt Matt
Posts: 3
Joined: 22-02-2023, 18:12

Re: Mega 2560 & home assistant

Post by Matt Matt »

Kod mene isto lampe, utičnice, rolete, pir i svašta nešto idu direktno u ormar (dio koji sam do sada napravio) koji je recimo, u sredini kuće. Kuća nije velika pa ni linije nisu velike dužine, a kabel nije problem tako da je tu još hrpa kablova tipa 12x1 za rezervu. Čak i CAT7 na nekim lampama i prekiačima. Definitivno bi napraviti neki back up plan barem za osnovne stvari ako recimo crkne pi, mada do sada o tome nisam ni razmišljao.
Ostatak dijelova poput relay modula ili arduino pločica nisu pretjerano skupi pa uvjek ima barem po jedan za rezervu.

Slažem se da treba planirati unaprijed, pa da potencijalni kvar jednog dijela čim manje utječe na ostatak. Ali mislim da za većinu stvari nemam potrebu baš toliko razdvojiti upravljanje.
Recimo, ako sam dobro shvatio, tvoje sa 2 releja, može upravljat sa npr jednom roletom. Ja bi radije stavio jedan mikrokontroler na modul sa 16 releja da upravlja sa svim roletama na katu.

Nego, malo mi je čudno da si za komunikaciju s mikrokontrolerima odabrao ir, ne vidim koje bi bile prednosti u odnosu na... praktički bilo što, naravno, ovisno o mogućnostima kontrolera koje si koristio. Osim ako ti je cilj bio da se zaštitiš od eventualnog proboja visokog napona prema pc-u?

Vezano za moj problem, od početka priče....
Kod planiranja sam krenuo od software-a, odlučio sam se za HA jer je open source, a kod stvaranja scena i automatizacija, mogućnosti su praktički neograničene čak i bez pisanja koda. Također, tu je i gomila open source koda i primjera na github-u. Sljedeća logična odluka je bila da ga instalim na raspberry pi.
Zatim sam za početak sam uzeo nekoliko smart relay-a i senzora sonoff (ewelink) da upravljam sa pumpom i ventilacijom kad sam na terenu. Pa sam uzeo nekoliko shelly-a i još par no name sitnica ali cijela ta priča sa wifi smart home mi se pokazala kao vrlo nepouzdana.
I napokon, pala je odluka da sve ide preko žice.
Od nekih davnih hobby projekata mi se skupilo svačeg korisnog i još neke sitnice od nedavno. Tako da u podrumu ima svašata, npr: mega, nano, esp32, esp8266, ptc, ntc, ds18b20, dht22, 8 i 16ch relay moduli, multiplexeri, analogni senzori razlike tlaka zraka, 90° motori za ventile sa analognim ulazom/izlazom, meteorološka stanica, senzori vlage tla, pine64, poe switch, itd, itd.

I tu dolazimo go glavnog problema, a to je činjenica da je moje znanje daleko ispod razine koja je potrebna da bi se te stvari pojavile kao entity u HA, pa da ja mogu "programirat".
User avatar
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 7871
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Mega 2560 & home assistant

Post by pedja089 »

Evo par slika kako to izgleda kod mene...
Zasto ir? Prva ideja je bila da svaki modul ima zasebno kapacitivno napajanje u nekom kucistu kao osigurac, ili slicno.
Drugo apsolutno nista ne kosta(ir prijemnik je nekoliko centi na ebay, led jos manje), a galvanski odvojeno jedno od drugog potpuno. Tako sta god da se desi sa 1 modulom ne utice na komunikaciju.
Ta komunikacija je samo u tom ormaru, zatvorena, tako da nikad nece imati neke smetnje.
Modul ima mogucnost da primi komandu da postavi releje u odredjeno stanje, i da odgovori na upit za trenutno stanje.
Postoji 1 globalna adresa gde svi moduli izvravaju komandu(osim ovih za roletne, ne mogu postaviti oba ukljucena releja).
I svaki modul ima svoju adresu, koja se postavlja tako sto se zadrze oba tastera prilikom ukljucivanja, i onda se postavi adresa.
Attachments
Img (5).jpg
Img (5).jpg (19.59 KiB) Viewed 2079 times
Img (4).jpg
Img (4).jpg (17.67 KiB) Viewed 2079 times
Img (3).jpg
Img (3).jpg (25.1 KiB) Viewed 2079 times
Img (2).jpg
Img (2).jpg (19.5 KiB) Viewed 2079 times
Img (1).jpg
Img (1).jpg (20.94 KiB) Viewed 2079 times
User avatar
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 7871
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Mega 2560 & home assistant

Post by pedja089 »

Sto se tice integracije sa bilo cim, imao sam istih problema. Pa sam zato napravio moj webserver, i da automatizujes nesto dovoljno je smao da taj program pozove link i komanda ce se izvrsiti.
Npr

Code: Select all

http://192.168.94.134/Serial?NodeAdr=3&NodeCh=1&State=1
Medjutim meni se najjednostavnije posle pokazalo da na mob instaliram HTTP SHorcuts, i izvucem dugmad na pocetni ekran na telefonu.
Tako da nema trazenja aplikacije, pa po aplikaciji kliktati itd...
Samo kliknes na ikonicu i roletne odrade svoje.

Rasveta jos ceka...

Sto se tice pristupa izvan lokalne mreze, probao sam tor. Radi zadovoljavajuce, ali sporo. Ali zaglavio sam kod toga, da slozim neku web stranicu koja lici na nesto... Mislim cak da sam trazio i pomoc ovde na forumu, pa nista...
EDIT:
Ja sam probao domoticz il tako nesto. Ovo sa linkovima radilo ok, ali kamere nikako nisam mogao da dodam. I na kraju crkla i kamera, pa odustao od svega...
Nadam se da nisam puno odmogao...
Post Reply