Limitacija na 1A

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax, LAF

Limitacija na 1A

Postby Prototype » 02-11-2019, 15:25

Plocica sa slike, kinez V/A labaratorijsko naoajanje sa regulacijom napona od 0-30V/3A.

Hocu da koristim ovu plocicu ali sa transformatorom od 25VA - 24VAC/1.04A.

Do sada sam ga koristio i bez ikakve limitacije ali nesumljivo je da se trafojcic greje pri vecim strujama i pitanje je dana kada ce da rikne.

Da li bih moga da limitiram kolo na 1A, tako bi mu sigurno produzio radni vek, smanjio grejanje i trafoa i izlaznog tranzistora NPN D1047.

Glavno pitanje je: da li keramicki otpornik 5W/0,47R, sluzi bas za limitaciju. Ukoliko je tako, da li bih mogao umesto njega da stavim npr: 10W/10R (5W/5R nemam trenutno ali ako je on resenje kupicu) takodje keramicki otpornik i on da limitira struju na 1A. Ili je dovoljno samo da na izlazu stavim brzi osigurac od 1A?

Ukoliko ovo moje "GLAVNO" nije tacno, moze li neko da me uputi kako bih to resiio. Takodje je bitno da ostale stvari rade kako treba da nesto ne izgori ili trpi zbog promene otpornika. Vrlo mi je vazno da dioda za Constant Current nastavi da radi kako treba.

Unapred hvala, ptrebno mi je svako misljenje!

Pozdrav!

Slika sa linka: https://www.ebay.fr/itm/AC-24V-to-0-30V ... 1337094364
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A


Re: Limitacija na 1A

Postby volter » 02-11-2019, 15:48

Onako brzinski, cini mi se da taj regulacioni ispravljac ima regulaciju struje, kad spojis potrosac, limitiraj potenciometrom na ispravljacu struju na 1A.
volter
 
Posts: 244
Joined: 19-08-2009, 16:58
Location: Tuzlanski kanton, JN94IF

Re: Limitacija na 1A

Postby pinco » 02-11-2019, 15:50

Bilo bi najbolje da ako je moguće nabavit veči trafo.
Plus ovo napajanje na jedan to247 tranzistor i ne izgleda uvjerljivo za 3A. Na manjin naponima i večin strujama, tranzistor če se grijat dosta i disipirat na granici, pitanje kad će izgorit. Ovako kako je ja nebi ni iša priko 1A, al trafo opet mora bit jači, nemože bit knap.
Nemoraš dirat taj 0R47, mora bit negdi opcija di se može max struja podesit, pretpostavljan da je potenciometar spojen priko naponske reference. Vjerovatno ima neki otpornik u seriju, di se može njega korigirat ka najobičniji djelitelj.
pinco
 
Posts: 90
Joined: 20-07-2010, 10:20

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 02-11-2019, 17:11

Sto se napajanja tice, ono radi super. Imam i vecec trafoe, a i sa ovim malim mogu da radim do 3A samo sto se mnogo greje. Tranzistor mi stoji na hladnjaku koji ima ventilator koji direktno bije u tranzistor i iskreno, neko me naucio da te stvari ne sluze da rade non-stop ali ja sam ga pustio da radi non-stop pod opterecenjem i nista mu se nije desilo. To je naravno sa vecim trafoom.

Sada samo zelim da ga limitiram na 1A iz razloga mobilnosti uredjaja! Spalovao bi ga u malu kutiju i mogao da ga ponesem na posao gde isto nesto radim vezano za elektroniku uopste!

Opet napominjem da sam pocetnik, ali sam se osigurao dobrim komponentama. Imam i toruse od 5A. Jednostavno to mi sada nije potrebno.

Ja mogu da pazim da ne prelazim 1A ali mi je to nekako "glupo" (ne volim tu rec). Vise bih voleo da se ogranici i kada bude povukao vise struje nesto i neka crkne, moze osigurac, samo da ne dodjem u situaciju da ne ispetim transformator.
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 02-11-2019, 17:19

Ovo je sema, i covek koji je prepravio semu je napisao dobro sta je uradio. Semu je prepravio ne bi li bila bolja kako sam ja razumeo. I ja sam ispostovao neke stvari koje sam procitao kod njega.

Imam ja nekoliko ovih, a i jedna plocica koja mi je bila probna, gorela je nekoliko puta radi eksperimentisanja. Radi i sada i sledi sledeci experiment! :)

Hvala za odgovore. Bar znam da nista necu postici sa keramiskim otpornikom!
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 02-11-2019, 17:20

volter wrote:Onako brzinski, cini mi se da taj regulacioni ispravljac ima regulaciju struje, kad spojis potrosac, limitiraj potenciometrom na ispravljacu struju na 1A.



Mislim da nisam razumeo bas najbolje. Moze malo "sporije" objasnjenje? :)
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 02-11-2019, 17:40

Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby LAF » 02-11-2019, 18:36

Kako vec imas semu, ispravljac optereti sa tacno 1A, potenciometar P2 na maksimum, umjesto R18 privremeno stavi reostat (potenciometar vezan kao reostat)Serijski vezan sa R18 i povecavaj mu vrijednost dok dioda ne
zasvijetli. Tada izmjeri ommetrom otpornost serijske veze R18 i reostata i umjesto R18 zalemi otpornost koju si
izmjerio.-
pOz
LAF
 
Posts: 1192
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Limitacija na 1A

Postby bob4 » 02-11-2019, 20:04

Pa sve lijepo piše: :lol: :lol:

Adjusting the potentiometer P2 you can set the maximum output current at the device terminals. In that way the device is protected against short-circuit on its output terminals. The output current can be set within the 2mA to 3A, which means that this unit can operate in constant current mode (regardless of how high is the voltage) which can be adjusted from 2mA to 3A!
User avatar
bob4
 
Posts: 2508
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 02-11-2019, 20:47

LAF wrote:Kako vec imas semu, ispravljac optereti sa tacno 1A, potenciometar P2 na maksimum, umjesto R18 privremeno stavi reostat (potenciometar vezan kao reostat)Serijski vezan sa R18 i povecavaj mu vrijednost dok dioda ne
zasvijetli. Tada izmjeri ommetrom otpornost serijske veze R18 i reostata i umjesto R18 zalemi otpornost koju si
izmjerio.-
pOz



Hvala Lafe, Car si!
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Re: Limitacija na 1A


Re: Limitacija na 1A

Postby LAF » 02-11-2019, 22:32

LAF se pise velikim slovima: Lima Alpha Fox-sufix pozivnog znaka.-
Ukupna otpornost R18 treba biti oko 98835 Oma da bi struja bila limitovana na 1A.-
Uzmi gomilu 5% otpornika 100kOma i naci ces sto ti treba za R18.-
pOz
LAF
 
Posts: 1192
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 03-11-2019, 09:48

LAF wrote:LAF se pise velikim slovima: Lima Alpha Fox-sufix pozivnog znaka.-
Ukupna otpornost R18 treba biti oko 98835 Oma da bi struja bila limitovana na 1A.-
Uzmi gomilu 5% otpornika 100kOma i naci ces sto ti treba za R18.-
pOz



OK LAF! Hvala puno!
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 03-11-2019, 12:43

Sad sam dosta toga ukapirao i sto rece gore bob4: "Pa sve lijepo piše"! Tek sam sad shvatio iz primera o htenju vece struje, sve isto samo obrnuto, sto se tice otpornika R18!

Hvala vam svima! Svaka vam dala!

Pozdrav!
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby volter » 03-11-2019, 17:30

Slicno ti napisah i ja, samo brzo, bez detalja i to namjerno tako.

Odgovori sam sebi na nekoliko pitanja.
1. Sta znaci stabilizacija napona?
2. Sta znaci regulacija napona?
3. Sta znaci regulacija struje?
volter
 
Posts: 244
Joined: 19-08-2009, 16:58
Location: Tuzlanski kanton, JN94IF

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 03-11-2019, 20:50

volter wrote:Slicno ti napisah i ja, samo brzo, bez detalja i to namjerno tako.

Odgovori sam sebi na nekoliko pitanja.
1. Sta znaci stabilizacija napona?
2. Sta znaci regulacija napona?
3. Sta znaci regulacija struje?


Izvini sto te nisam pomenuo, zahvalio sam se svima pa i tebi, naravno! ;)

Dobra pitanja si mi zadao. Stabilizaciju sam resio ja mislim. Regulacija napona hm... Regulacija struje dupla 0.

Svaka cast na zapazanju! Postoji problem u razumevanju!
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby volter » 03-11-2019, 21:43

Nije bitno zahvaljivanje, pratio sam te na drugom forumu pa otprilike znam kako razmisljas, stoga hocu da te navedem da sam skontas neke stvari, a vjeruj, kad skontas osnove pitanja tipa ovog ce ti biti smijesna. :D :D

Pokusaj odgovoriti sam sebi na ovo sto sam te pitao, pa mozemo diskutovati.

PS
hint, Bozo Metzger, pisu skoro svi odgovori, da ne idemo dalje po literaturi.
volter
 
Posts: 244
Joined: 19-08-2009, 16:58
Location: Tuzlanski kanton, JN94IF

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 03-11-2019, 23:02

volter wrote:Nije bitno zahvaljivanje, pratio sam te na drugom forumu pa otprilike znam kako razmisljas, stoga hocu da te navedem da sam skontas neke stvari, a vjeruj, kad skontas osnove pitanja tipa ovog ce ti biti smijesna. :D :D

Pokusaj odgovoriti sam sebi na ovo sto sam te pitao, pa mozemo diskutovati.

PS
hint, Bozo Metzger, pisu skoro svi odgovori, da ne idemo dalje po literaturi.



OK. Posto vidim da si upucen. Nije problem odgovoriti na tvoja pitanja. Problem je sto ja pokusavam da u svoju semu umetnem regulaciju struje i to samo dodavanjem potenciometra i nekog odgovarajacueg otpornika. Na primer kako spojiti dve aplikacije iz DS za LM317, mislim na aplikaciju za regulaciju napona i aplikaciju za regulaciju struje. Uspeo sam to da napravim ali samo za male struje, mislio sam da moze i za vece. Sada trenutno gledam op amp 741 i hocu da i njega provalim.

Za literaturu se drzim naravno ali tamo ima mozda malo za mene, iskreno gledam dosta klipova o pomenutom IC-u i pravim sam neke semice, videcemo.

Hvala za javljanje i to sto pratis, ni ja ne volim da mi neko sazvaka, ali vizuelan sam tip, dok ne vidim nista. Ili dok mi neko ne izdetaljise. Svestan da previse trazim prestao sam da postavljam neka pitanja vec ih sam resavam. Ali opet moram za neke stvari da dobijem i objasnjenje, a ponekad i potvrdu necega.

Pozdrav, Aleksandar!
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 03-11-2019, 23:19

Prototype wrote:
volter wrote:Nije bitno zahvaljivanje, pratio sam te na drugom forumu pa otprilike znam kako razmisljas, stoga hocu da te navedem da sam skontas neke stvari, a vjeruj, kad skontas osnove pitanja tipa ovog ce ti biti smijesna. :D :D

Pokusaj odgovoriti sam sebi na ovo sto sam te pitao, pa mozemo diskutovati.

PS
hint, Bozo Metzger, pisu skoro svi odgovori, da ne idemo dalje po literaturi.



OK. Posto vidim da si upucen. Nije problem odgovoriti na tvoja pitanja. Problem je sto ja pokusavam da u svoju semu umetnem regulaciju struje i to samo dodavanjem potenciometra i nekog odgovarajacueg otpornika. Na primer kako spojiti dve aplikacije iz DS za LM317, mislim na aplikaciju za regulaciju napona i aplikaciju za regulaciju struje. Uspeo sam to da napravim ali samo za male struje, mislio sam da moze i za vece. Sada trenutno gledam op amp 741 i hocu da i njega provalim.

Za literaturu se drzim naravno ali tamo ima mozda malo za mene, iskreno gledam dosta klipova o pomenutom IC-u i pravim sam neke semice, videcemo.

Hvala za javljanje i to sto pratis, ni ja ne volim da mi neko sazvaka, ali vizuelan sam tip, dok ne vidim nista. Ili dok mi neko ne izdetaljise. Svestan da previse trazim prestao sam da postavljam neka pitanja vec ih sam resavam. Ali opet moram za neke stvari da dobijem i objasnjenje, a ponekad i potvrdu necega.

Pozdrav, Aleksandar!



Provalio sam da sa ua741 mogu da napravim da vidim pad napona koji bi posle vratio drugim potenciometrom. Jos jedan od nacina koji bi mi pomogao da merim struju ili sta vec. Imam dosta i neispitanih stvari za koje ne znam napone ni struje tako da mi je ta mogucnost dosta vazna. Pomaze i pri ucenju! Imam otvorene nekoliko bitne stranice vezane za literaturu, nekoliko videa i jos necega, foruma ... Trudim se covek, zaista, verovali vi ili ne! Postoje i rezultati ali ne bih da se hvalim... Znam da mora da se nauci jos mnogo toga!

Pozdrav i sve najbolje ti zelim, Aleksandar!

P.S. Morao sam da citiram dva puta jer nisam mogao da editujem stranu, nadam se da to ne smeta!
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49

Re: Limitacija na 1A

Postby bob4 » 03-11-2019, 23:21

Može samo jedno pojašnjenje:

Da li ti imaš ovo (uživo) https://www.ebay.fr/itm/AC-24V-to-0-30V ... 1337094364
i kažeš da je to shema i pcb : https://www.qsl.net/z33t/dc_0-30v_0-3A_eng.html
User avatar
bob4
 
Posts: 2508
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: Limitacija na 1A

Postby Prototype » 03-11-2019, 23:56

bob4 wrote:Može samo jedno pojašnjenje:

Da li ti imaš ovo (uživo) https://www.ebay.fr/itm/AC-24V-to-0-30V ... 1337094364
i kažeš da je to shema i pcb : https://www.qsl.net/z33t/dc_0-30v_0-3A_eng.html



Da, imam uzivo tri komada, jedan nije sastavnljen dva jesu i rade! PCB, jeste taj, a za semu nisam siguran da li je covek koji je postavio nesto menjao, mislim da nije nista osim elemenata. Bar tako pise na njegovom blogu ili sta je vec. Mile Kokotov, na njegovu prezentaciju mislim. Ja sam poceo da pakujem jednu plocicu.

U vezi cega te to zanima?

P.S. Sa Volterom sam govorio i o nekim drugim semama i nekim drugim stvarima...
Prototype
 
Posts: 47
Joined: 12-10-2019, 16:49


Return to Elektronika za početnike

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

GOOGLE