LC100-A Mjerač induktivnosti i kapacitet

Instrumenti

Moderators: stojke369, pedja089, [eDo], trax

LC100-A Mjerač induktivnosti i kapacitet

Postby rigmo » 04-07-2019, 17:51

Željezo (Autor: dez)

Svaki inženjer elektronike ima multimetar u svom arsenalu. Pomoću ovog alata obavljaju se brojne svakodnevne operacije, primjerice mjerenje napona ili otpora, ispitivanje kontinuiteta tragova na tiskanoj pločici, određivanje polariteta diode. Ako trezveno procijenite mogućnosti tankih žica na sondama, ponekad čak možete izmjeriti i jakost struje. Pronađene su funkcije mjerenja kapacitivnosti i temperature, ali ne u svim multimetrima, ali nisu rijetke.

U većini slučajeva, navedene mogućnosti multimetra su dovoljne. Međutim, ako iznenada dođe do induktora, nalazimo se u rasponu, jer se funkcija mjerenja induktivnosti gotovo nikada ne nalazi u multimetrima. Da, i sa elektrolitičkim kondenzatorima postoji ulov - na primjer, moj multimetar ima granicu mjerenja kapaciteta od samo 20 mikrofarada, dok u ATX napajanju postoje kapaciteti za 2 reda veličine više. U takvim slučajevima možemo koristiti poseban uređaj - LC-metar. Kao što možete pogoditi iz naziva, njegova je odgovornost mjeriti induktivnost i kapacitivnost :) Model LC100-A se distribuira Aliju, a mi ćemo ga danas pogledati.

Ali prvo - malo vijesti. Ovaj put post ima video verziju . Od sportskog interesa odlučio sam pokušati raditi s videom i montirati cjeloviti video s komentarima. U početku sam očekivao da će video biti kratak, ali na kraju sam pretrpio i dobio film 17 minuta. Kao što možete pretpostaviti, video verzija je detaljnija u usporedbi s ovim tekstom (iako su neki dijelovi teksta napisani "poslije" na videozapis).

Što imamo? Uređaj je vrsta postolja dimenzija 80x50x28 mm, uzimajući u obzir donje regale, bez kućišta, sa 5 gumba, klasični LCD znak za sintezu znakova i terminal za povezivanje eksperimentalnog elementa. Paket je stigao u obliku kutije od pjene i koštao me je oko 700 rubalja.

LC100-A fotografija / parcela paketa

Unutra je bio sam uređaj u antistatičkoj torbi i par "krokodila". Budući da slučaj nije ovdje, kao i odjeljak za baterije, postavlja se logično pitanje: "Kako hraniti ovu stvar?" Paket uključuje mini-USB kabel duljine oko 70 cm, no mini-USB nije jedini način za napajanje ovog hardvera. Netko je pažljivo instalirao dodatni konektor na ploči za običan 5-voltni adapter, ali nedostatak vjere u čovječanstvo ne dopušta mi da uključim prvi izvor napajanja koji sam dobio tamo. Najprije uklonimo zaslon i pogledamo ploču.

LC100-A ploča bez zaslona

Na ploči vidimo STM8 mikrokontroler, komparatore (iz nekog razloga dva i različita) i gomilu labavih. Pored priključnog bloka nalazi se kondenzator od 100 nF i induktivni svitak, koji u kombinaciji s prisutnošću komparatora daje princip rada uređaja. Još nisam uspio pronaći shemu posebno za LC100-A, ali površno pretraživanje LC-metara odmah pokazuje odakle dolazi inspiracija. Takve uređaje već su radili amateri, obično na PIC kontrolerima, ponekad AVR. Ispitni element spojen je paralelno s prethodno poznatim kondenzatorom ili svitkom tako da se dobije oscilatorni krug. Tada se signal iz ovog kruga s ofsetom šalje na neinvertirajući ulaz komparatora, dodaje se pozitivna povratna sprega - i dobiva se generator frekvencije. Mikrokontroler treba izmjeriti frekvenciju i izračunati vrijednost koja nas zanima,

Thomsonova formula za frekvenciju

Ali dovoljno visoka materija, prijeđimo na zemaljske probleme. Nekoliko njih je već vidljivo na ploči. Prvo, pesimizam je bio opravdan - snaga iz konektora prolazi kroz prekidač ravno na mikrokontroler (STM8 dopušta 5-voltnu snagu) i ostale elemente. Nema zaštite od obrnutog polariteta, nema stabilizatora napona. Ako se u slučaju mini-USB ne možete okupati, napajanje može slučajno uključiti pogrešan polaritet i pogrešan napon. Pretpostavimo da je šteta za to mjesto, ali je barem jedan dodatni Schottky dioda mogao biti umetnut. Pa, dobro, ovdje je dovoljno znati i izbjeći. Ali drugi problem je zanimljiviji - nečitljiv tekst zbog razmjera kontrasta. A to je u nedostatku podešavanja kontrasta zaslona. Svatko tko se bavi HD44780 displejima zna da je kontrast na njima postavljen na pin 3 (V0) s promjenjivim otpornikom, uključeni između snage i zemlje. Kreatori ove ploče odlučili su da je dovoljno pritisnuti pin 3 na tlo s 1 kΩ otpornikom. Međutim, hvala vam za ovaj otpornik - situacija se lako korigira dodavanjem jednog otpornika između pinova 2 i 3. Tako imamo razdjelnik, a napon na pin 3 raste. Nominalno 4,7 kOhm za nadlakticu treba stati.

LC100-A Problem s kontrastom

Nakon što smo bili u mogućnosti postići čitljive natpise na zaslonu, vrijeme je da provjerite uređaj u akciji. Prije početka mjerenja, morate odabrati način rada, za koji su odgovorna 3 gumba s blokiranjem. Jedan se koristi za odabir, zapravo, načina - mjerenja induktivnosti ili kapacitivnosti. Druga dva su odgovorna za odabir raspona: velike kapacitivnosti, male kapacitivnosti, velike induktivnosti, male induktivnosti. Nakon odabira moda potrebno je provjeriti vozi li uređaj. U modu kapacitivnosti, diploma treba biti nula kada su sonde otvorene, dok u modu induktivnosti mora biti nula. Ako to nije slučaj, potrebno je neko vrijeme držati pritisnut gumb "Zero" da biste dovršili kalibraciju. Preostali skromni gumb "Func" ima funkciju otklanjanja pogrešaka (ili kozmetičke) - pritiskom na zaslon prikazuje se rezonantna frekvencija, prema kojima LC-mjerač izračunava parametre povezanih elemenata. Međutim, ova funkcija iz nekog razloga ne radi na svim frekvencijama.

Budući da govorimo o mjernom uređaju, logično je postaviti pitanje: "Koliko je to točno?" Pa ... Subjektivno, za hobi je točna. No, vrijedi li vjerovati u njezine karakteristike iz uputa? Nije činjenica, prvo morate provjeriti. Nisam pogodio mjeriteljstvo, moji testovi su bili rutinski jednostavni. Izvadio sam uređaj iz kutije, napravio mjerenje, zatim usporedio očitanja s oznakama na kućištu i, ako je moguće, s očitanjima drugih uređaja. Na primjer, vaš UT53 i netko drugi profesionalni RLC metar. U načelu, LC100-A ne pokazuje potpunu smeću i obično se približava očekivanim vrijednostima u svojim mjerenjima. Ali ako bi sve bilo tako jednostavno, pročitali biste zaključak.

Glavnina neponyatok u mom slučaju došao u načinu mjerenja kapaciteta. Na primjer, imam keramički kondenzator nominalne vrijednosti 22 nF. Moj UT53 je namijenio 21,5 nF, a LC100-A 19,3 nF. Također sam provjerio na 910 pF. Na UT53, ispalo je negdje oko 850 pF, na LC100-A oko 770 pF. S takvim indikacijama moguće je procijeniti hoće li kondenzator stati u jedan ili drugi krug. Ali ako provjerim jesu li nominalne vrijednosti unutar tolerancije od 10%, onda su obje velike za UT53, a obje se udaju za LC100-A. Ispalo je loše. Najčešće LC100-A pokazuje manji kapacitet u usporedbi s druga dva instrumenta, iako se ponekad događa obrnuto. Još nisam siguran na što bi to moglo ovisiti. Možda neki parazitski parametri Conder utječu na frekvenciju rezonancije ...

LC100-A mjerenje kapaciteta

S induktivitetima je situacija bolja. Naravno, nisam bogat zavojima različitih denominacija (svi su bili unutar stotina µH), ali za one koji su bili, rezultati LC100-A pokazali su se vrlo blizu rezultatima ozbiljnog RLC mjerača. Na primjer, ispitanik je pokazao 6,4 μH za prigušivač pri 6,8 μH i 69 μH za prigušivanje pri 70 μH. Već nije tako tmurno, ha?

Ukratko. Za 700 rubalja imamo mali uređaj koji mjeri dobru točnost induktivnosti zavojnica. Za što i uzeti, zapravo. Što se tiče točnosti mjerenja kapaciteta, pitanja ostaju. Organizirati prosijavanje braka ili potaknuti nešto precizno s njim nije vrijedno truda, ali otprilike procjena "na prstima" je sasvim prikladna. Osim toga, impresivna navedena granica od 100 milifara nagovještava da pjesma LC100-A još nije otpjevana.

Istovremeno, u samom uređaju imamo primjere malih dovratnika, koje ne bismo smjeli dopustiti u našem razvoju. Prije svega, smiješno je s kontrastom. Slažem se, neugodna situacija se događa kada krajnji korisnik vašeg uređaja u prvim sekundama nakon uključivanja povlači ruku na lemilo. Pa, ne morate zaboraviti napajanje: filteri, stabilizatori, osigurači, zaštita obrnutog polariteta. Jasno je da ne možemo očekivati ​​povećanu pouzdanost od jeftine robe s Alijem, ali vlastiti uređaji se moraju učiniti kako bi unuci imali vremena biti ponosni.

Konačno, podsjećam vas da alat mora biti odabran za zadatak. Da, LC100-A je pogodan za učenje i hobije. Pomoći će nam okretanje gasa, procijeniti nominalni dio bez označavanja ... Ali može mjeriti samo dva parametra, što nije dovoljno za svakoga. Na primjer, prilikom popravka jedinice za napajanje, osim kapaciteta kondenzatora, bilo bi lijepo znati njegov ekvivalentni otpor (ESR). LC100-A neće prikazati ovo, kao ni druge parazitske parametre. Dakle, pri odabiru meralki, zapitajte se: "Što da radim i koliko često?"

http://deztronica.ru/all-categories/har ... 8UsjHLSvXk

Zakljucak postoji slican tome kojeg nismo testirali...
https://www.aliexpress.com/item/33018733114.htm


ali sigurno provjereno je dobar kapaciometar TES1500

https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... xt=tes1500
rigmo
 
Posts: 116
Joined: 02-10-2017, 21:17

Re: LC100-A Mjerač induktivnosti i kapacitet


Re: LC100-A Mjerač induktivnosti i kapacitet

Postby bob4 » 04-07-2019, 19:28

Čisto dobar prijevod.
Ja sam zadovoljan s ovime: http://fema-hobi.blogspot.com/2019/02/n ... kcija.html
User avatar
bob4
 
Posts: 2566
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: LC100-A Mjerač induktivnosti i kapacitet

Postby LAF » 04-07-2019, 20:54

Malo teorije o ESR mjerenjima-nazalost mladjani Alija sa KesatNet je ovdje izrazio Xc r-reaktansu kondenzatora
sto nema veze sa ESR-om. Visoka frekvencija- industrijski standard je 100kHz se kod ovih "analognih" ESR
metara-nema nikog "pametnog" da razlozi na komponente kompleksnu velicinu struje kroz kondenzator, se koristi da se bas prikazani Xc moze zanemariti-ono sto preostane je ESR.-
Prilog pdf
pOz
Attachments
ESR mjerenja.pdf
(55.9 KiB) Downloaded 147 times
LAF
 
Posts: 1227
Joined: 19-07-2011, 14:42
Location: Sarajevo


Return to Instrumenti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

GOOGLE