Stari MS DOS i Windows 9x programi-potrebni!

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
User avatar
TonyVW
Posts: 5
Joined: 09-06-2019, 18:31

Stari MS DOS i Windows 9x programi-potrebni!

Post by TonyVW »

Dobar vam dan/jutro/večer!

Htio bih znati ako igdje još mogu naći stare MS-DOS i Windows 9x programe za tiskane pločice.
Priča ide ovako...
Moj tata je izmnimo dosadan te mi je dao zadatak naći Tango PCB. Njega sam nakon nekoliko sati kopanja našao, ali je bilo potrebno da se nađe odgovarajući displey driver. Njega sam našao te taj program radi. Sljedeći zadatak je bio da se nađe Protel Advanced PCB v2.8. Njega sam našao, ALI...program je pokvaren.
Naime, kad se napravi novi component u library-u, te kad se on treba place-ati, program "baci" cursor u kut displeja, što uzrokoje nemogućnost da se novi component stavi na pločicu. Za već napravljene komponente ovo nije problem. Ja sam kasnije našao protel v2.7.1 sa serijskim ključem i access kodovima, ali i TAJ program ima taj bug. Moj tata je davnih godina(2011~2012) imao clean verziju programa i ta verzija, tj. verzija 2.8 nije imala taj bug. Moj tata je imao čak i diskete, ali kad smo imali provalu 2012. godine, te diskete su nestale, kao i rezervni CD sa kontentsima disketa. Ukraden je i laptop na kojem su bili ti fajlovi od Protela, tako da smo ostali bez te clean verzije godinama.

Danas(9.6.2019.) sam razgovarao sa tatom i rekao mi je za ovaj forum te da je ovdje našao link na neku rusku naračastu web stranicu sa tim protelom na njoj. Spomenuo mi je da je na toj stranici bio i Eagle, Proteus, itd...

Vjerovatno se pitate, zašto mu trebaju tako stari i outdate-ani programi? Ne znam, ali imam teoriju-možda mu je jednostavnije raditi na starim programima. Tko zna...

No, što ja vas svih pitam: Znate li za tu rusku web stranicu? Znate li o tom "bug-u" u protelu kojeg sam opisao?
Hvala unaprijed. :D
TonyVW.
User avatar
tandrkalo
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 336
Joined: 18-01-2013, 00:06
Location: Srbobran
Contact:

Re: Stari MS DOS i Windows 9x programi-potrebni!

Post by tandrkalo »

Imam Protel98 ako ti nesto znaci...
User avatar
bob4
Stariji član
Stariji član
Posts: 2572
Joined: 31-01-2010, 16:12
Location: Kutina

Re: Stari MS DOS i Windows 9x programi-potrebni!

Post by bob4 »

Imam i ja '98 :lol: :lol:
misley
Napredujem
Napredujem
Posts: 151
Joined: 21-12-2009, 14:43
Location: Sweden, Lund

Re: Stari MS DOS i Windows 9x programi-potrebni!

Post by misley »

Pozdrav.
Prosao sam svu golgotu Protel alata i dosao do tacke kada radim u licenciranom Altiumu pa mogu samo da pozdravim staru gardu koja hoce da nastavi u onom u cemu je bila majstor.
Novi Altium ima smisla samo ako cete raditi stampu u industrijskim uslovima, sa <10milsa, blind/burried (micro)vie, 16 layers...
Za home made pločice Protel98 je majka. I poslednji Altium je bagovit, pa tako i prethodne verzije i zbog tiga ne treba patiti, samo redovno praviti bekap.
E sad...kako jeProtel potpuno promijenio ime/vizuelni identitet od 98me pa naovamo, tako je vjerovatno i taj ruski sajt promijenio boju, ukus i miris...
User avatar
ShOkRe
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 468
Joined: 10-01-2007, 20:55
Location: Pula

Re: Stari MS DOS i Windows 9x programi-potrebni!

Post by ShOkRe »

i ja sam ostao zariban s Eagle-CAD 7x iako sam probao i novije uvjek se vratim tu di radi brzo i stabilno i di sam godine prošao s njim i znam dovoljno caka da ne moram učiti altijume i skuplje jer ne radim bga-mobitele i motheroardove, ali za neke manje zahtjevne 4 slojne qfn i sve smd naravno pa proizvodnja na jlc-pcb sve štima i radi brzo i besprijekorno a relativno se lako uči... probao sam e protele i fr*e-cadove i onaj easy-eda ali eagle mi je best..
Elektricar2022
Posts: 12
Joined: 14-12-2022, 00:50

Re: Stari MS DOS i Windows 9x programi-potrebni!

Post by Elektricar2022 »

Ako nekome šta znači, evo:

https://www.altium.com/documentation/other_installers
https://archive.org/details/pfw-2.8

Probajte 4shared stranicu, ali VEOMA PAZITE ŠTA TAMO RADITE, jer je u pitanju share site gdje ima svašta. Našao sam jednom neke ispite, dizajne za papire, knjige iz elektrotehnike, svašta nešto, muzika, video itd.

By the way, ja sam koristio(i koristit ću) Proteus 8.14. Sad, htio sam nadogradnju na najnoviji Proteus(poviš verzije 8.19.) jer ima opciju import component tj. da ubacite već postojeću komponentu iz neke od baza komponenti što je dobra stvar kad vam treba neka specifična komponenta, a ne želite da pravite njen model od nule. To ne mogu izvesti jer nemam instalaciju koja bi mi to omogućila.

Razumijem da vas ima puno onih koji ne žele učiti nove programe i nove operativne sisteme kako se rukovodi i ostale neke stvari. Razumijem zašto, nekad je bolje to staro nego nešto novo. Međutim, svijet napreduje, te je teško se uhvatiti u koštac sa vremenom, te biti stalno aktuelan. Postoje neki software-i tj. programi koji bi neki posao uradili isto efikasno, a puno brže nego što se radi sa starim programima. Opet, vaš je izbor programa i kako radite i kako ste naučili. Od toga neki zarađuju tako da tu ne mogu puno komentarisat. Evo sada postoji ChatGPT, možda da neko proba njega iskoristiti u proizvodnji PCB pločica? Ne znam, kako god, lijepo jutro/lijep dan/ lijepa večer želim.
Post Reply